Zalaegerszeg

2015.07.03. 18:44

Sorsdöntő csatára emlékeztek

Zalaegerszeg - A 907 júliusában lezajlott Pozsonyi csata 1108. évfordulójáról emlékezett meg tegnap a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete.

Hajdu Péter

Délután a Kossuth utcán hagyományőrzők díszfelvonulásával vette kezdetét az ünnepség. A régi korok katonai viseleteit és hagyományait őrző egyesületek tagjai a Csány téren át vonultak az ünnepség helyszínére, a Dózsa (Baross) ligetben felállított Pozsonyi-csata emlékműhöz. (Folytatása Pozsonyi csata címmel a 2. oldalon.)

A díszfelvonuláson részt vettek a Zalai 47-es honvédzászlóalj hagyományőrzői, a Göcsej Baranta Harci Kör, a nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület, a szombathelyi 11. Huszárezred Hagyományőrző Egyesület, a murakeresztúri Zrínyi Kadétok tagjai.

Az ünnepségen a Mindszenty-gimnázium tanulói adtak az alkalomhoz illő verses, zenés műsort, majd Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke mondott beszédet.

- Emlékezzünk a 907. július 3-7. közötti, Pozsony környékén lezajlott dicsőséges csata hőseire, hős halottaira, Árpád nagyfejedelmünkre. Emlékezzünk arra a 40 ezer hős harcosra, akik nagy része a honfoglalás résztvevője is volt. Emlékezzünk a magyar harcosokra, akik a több mint százezres, egyes leírások szerint közel kétszázezres, német-bajor vezetésű, európai összevont sereget, amelyet Gyermek Lajos király indított, nemcsak legyőzték, hanem meg is semmisítették - tájékoztatta az ünnepségre összegyűlt érdeklődőket a csata jelentőségéről a szónok. Felhívta a figyelmet a zalaegerszegi emlékműre is, amelyet e dicsőséges esemény emlékére állítottak fel 2012 tavaszán.

Ezt követően Paál István nagy részletességgel ismertette az 1108 évvel ezelőtti csata lefolyásának izgalmas hadmozdulatait: Zseniáis hadvezetéssel Árpádék megelőzték a Duna jobb és bal partján, és a folyón hadihajókkal felvonuló három sereg egyesülését és együttműködését szólt a hadászati szempontból lényeges helyzetfelismerésről, majd Árpád és fiai önfeláldozó hősiességéről beszélt.

Az ünnepség végén a jelen lévő vendégek megkoszorúzták az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!