Zalaegerszeg

2017.03.21. 20:10

Szeretnék megvédeni a medvehagymát

Zalaegerszeg – Autók érkeznek a csácsi városrész Zala völgye rétjének szélére, a Mária forrás közelébe, ahol a földút menti erdő fák alja zöldell a nemrég előbujt medvehagymától és az egyéb kora tavaszi növényektől.

Győrffy István

Az emberek kiszállnak a kocsiból és nekivágnak az erdőnek – szedik a medvehagymát.

-Jobb lenne, ha kirándulók letennék a Csácsi templomnál az autóikat és gyalog sétálnának be megnézni és mértékkel szedni a medvehagymát – mondja Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője, aki e különleges növény, s a hétvégén ehhez szerveződő túra, illetve  ismeretterjesztő előadás és főzési tanácsadó révén hívott össze sajtótájékoztatót a természeti környezetbe. Elmondta, hogy a medvehagyma olyan növény, amiről maximum finoman a levélzet fele szedhető le, s ezekkel igen finom ízesített ételek készíthetők. Vannak azonban, akik nem ismernek mértéket, zsákszám szedik a hagyma levelét, kitépik a hagymáját, vagy szerszámmal érkeznek, s eleve kiássák a talajból a hagymákat is. Gyorsan találtunk is az erdőben több négyzetméternyi felületet, ahonnan jól láthatóan kapával szedték le felső, medvehagymát is  rejtő talajtakarót.

A fák alatt a zöld takaró zöme medvehagyma Fotó: Győrffy István

-A napokban a csácsi polgárőrök is besegítenek, megpróbálják távol tartani az autókat, s figyelemfelhívással megelőzni a nagyobb mennyiség összegyűjtését. Ez egy olyan csodálatos növény, amelyből kevés is elég a kellő hatás eléréséhez. Nem szeretnénk, hogy a növény veszélybe kerüljön, s emiatt helyi védelem alá kelljen helyeznünk, mert akkor nem lehet majd leszedni ezt az egyre kedveltebb csemegét.

A növény megismertetésére tartják a hétvégén, március 25-én a Medvehagyma Napot, melynek részeként délután medvehagyma túrát indítnak a Mária forráshoz, ahol az érdeklődők megismerhetik a medvehagymát, illetve annak élőhelyét. Ezt követően az Izsák iskolában medvehagyma estet is rendeznek, amelyen Éder Katalin dietetikus tart vetítettképes előadást a növényről és gyógyhatásairól, de lesz medvehagymás ételek bemutatója, s receptek ismertetése is, tudjuk meg Ebedli Gyöngyitől.

Az idei tavasz a medvehagymán túl is mozgalmas lesz a csácsbozsoki városrészben, ismerhetjük  meg a Csácsi Tavasz programkínálatából, amit a napokban tett közzé a Csácsbozsoki Településrészi Önkormányzat, a Csácsbozsoki Művelődési Ház, a településrész  fiókkönyvtára,  az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub és az Izsák Imre Általános Iskola.

Herkliné Ebedli Gyöngyi egy nagy foltot mutat, ahonnét a medvehagymákkal együtt elvitték a talaj felső rétegét Fotó: Győrffy István

A programok sorában április 8-án tartják a méltán rangos csácsbozsoki borversenyt az Izsák Imre Általános Iskolában,  amely már a 15-ik a sorban. A bírálat utáni esten lesz szakmai előadás, majd eredményhirdetés, s baráti vacsorával egybekötött borkóstoló is. A versenyre szánt borokat - fajtánként 2x5 decilitert - április 08-án, 15. és 16. óra között lehet leadni az Izsák iskolában.

Az idén is folytatják a húsvétváró napokat, megünneplik a Költészet napját, amikor az érdeklődők találkozhatnak  Főző Laurával a „Koboldmesék” című könyv szerzőjével is.

Április 28-án ünneplik a 200 éves Csácsi iskolát, melynek keretében  iskolatörténeti kiállítást is rendeznek az Izsák iskola Dús László Galériájában, majd meglátogatják a régi Csácsi utcai iskolaépületét is. A kiállításhoz jelenleg folyik az anyaggyűjtés, ehhez szeretnék segítségül hívni hajdani diákjaikat, akiktől fényképeket és eredeti dokumentumokat remélnek  a hajdani iskolai életről, a régi iskolaépületről, vagy akár az új iskola építkezésről is.

A május nem kezdődhet májusfa nélkül, ezért április 30-án, délután az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub közreműködésével történik a májusfa állítás az Izsák iskola előtt. A hónap során lesz tavaszi hangverseny,  4-én  a zeneiskolások bemutatkozó koncertjére kerül sor. Május 13-án a  Zalaegerszegi Tűtáncoltatók találkozóját rendezik meg a Csácsbozsoki Foltvarró Klub rendezvényeként szintén az Izsák iskolában, ahol 26-án gyermeknapi programok várják a kicsiket. Ezen a napon délután, a Csácsi-hegyi kápolnakertben Orbán-napi ünnepséget rendeznek. A Csácsi Tavasz 27-én szombaton, délután Májusfa kitáncolással zárul a Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub és a meghívott Nefelejcs Klub közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!