Zalaegerszeg

2015.08.04. 16:12

Trendi lett a szoptatás - világnapi rendezvény Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Több százan ünnepelték együtt kedden az anyatejes táplálás üdvét a Napsugár úti óvodában megrendezett programon.

Magyar Hajnalka

A szoptatás világnapi rendezvényen a családok tájékozódhattak az új támogatási formákról, pszichológustól kaphattak nevelési tanácsokat, mód volt magzati szívhang hallgatásra, s még számos hasznos és szórakoztató program kínált élményt az egerszegi védőnők és segítőik szervezésében. A hagyományosan nagy sikerű rendezvényen Tolvaj Márta alpolgármester mondott köszöntőt, kiemelve az élet alapsejtjét adó család fontosságát. A védőnők munkájának elismerésére Gandhit idézte: Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.

– A megyeszékhelyen 34 védőnő dolgozik, s bár az elmúlt időszakban egyéb juttatások mellett 20 százalékos béremelést is kaptak, az anyagi megbecsülésük rendezése még továbbra is várat magára – hangsúlyozta Tolvaj Márta. – Az anyatejes táplálás biológiai és érzelmi értékeiről nem lehet eleget beszélni, hiszen bár a gyermeket váró anyák 95 százaléka arra készül, hogy gyermekét 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálja, ez csak 38 százaléknak sikerül. A hasonló rendezvények növelhetik ezt az arányt. Tóth Lenke megyei vezető védőnő hozzátette, a mellétáplálás szerencsére nem jelenti a szoptatás befejezését.

Sőt, Zalaegerszegen és környékén országosan is kiemelkedő módon az anyukák 58-60 százaléka még a gyermek 1 éves korában is szoptat. – A világnap idei jelszava: teremtsük meg munka mellett is a szoptatás lehetőségét – folytatja Tóth Lenke. – Hazánkban ehhez kedvezőek a feltételek, csak arra volna még szükség, hogy a konkrét munkahelyek bűntudatkeltés helyett átérezzék, akkor dolgozik leghatékonyabban egy anyuka, ha a gyermekét biztonságban tudhatja.Köszöntötték a gondozotti körzethez tartozó, legtöbb anyatejet leadókat is, Kovács Ivett, Pfeiffer Ornella és Nagy Zsuzsanna vált erre érdemessé.

– A szülést követő első perctől bőven volt anyatejem – mondja Nagy Zsuzsanna, a másfél éves Áron anyukája. – Ha valami elakadásom támadt Szekérné Büki Erzsébet védőnő volt a segítségemre, ő tanácsolta azt is, keressem meg a kórházi anyatejgyűjtő állomást. Kilenc és fél hónapon át tudtam anyatejet leadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!