Zalaegerszeg

2016.08.06. 12:46

Teknősök, rákok, védett halak és nádi poszáták - Bemutatták a Válicka újjászülető élővilágát

Zalaegerszeg-Botfa - A sikeres tavaszi orchideatúra után a Felső-Válicka patak értékeit mutatta be szombat délelőtt egy sikeres pályázatnak köszönhetően az Összefogás Botfáért Egyesület.

Fincza Zsuzsa

- A kőolajfinomító szennyezésének megszűnése után a sokáig holtnak hitt Válicka Zalaegerszegnél is magára talált - újságolta örömmel dr. Illyés Zoltán biológus és természetvédelmi szakértő, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, a rendezvény fő szervezője  -.  Visszatértek a patakba a halak, jelesül a domolykó, a  bodorka, a védett fenékjáró küllő, a kövi csík és a szivárványos ökle - s ha ezt az utóbbit látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy kagyló is van a patakban, ugyanis ez a hal azt használja bölcsőnek.

Alig észlelhető a különbség: dr. Illyés Zoltán (balról) egy énekes nádi poszátát, Zalai Béla pedig egy cserregő nádi poszátát mutat az érdeklődőknek
Fotó: Fincza Zsuzsa

A halakat meg is csodálhatták a résztvevők, ugyanis Horváth Jenő, az Őrségi Nemzeti Park igazgató helyettese, halászati szakértője és Gombócz Zoltán alkalmi halászinas, a kutatási célokra kifejlesztett eszközökkel begyűjtötte, megszámlálta, lecentizte és a lelkes gyerekcsapat segítségével  pár példányukat egy rövid időre az akváriumokban közszemlére tette.

A zalaegerszegi Horváth Réka egy nádi sármányt tart a tenyerén. A kismadarak hanyatt, a szárnyukon  fekvő testhelyzetből képtelenek elrepülni . Ez az első nádi sármány, ami a Mindszenty Ifjúsági Ház madárcentrumának hálójában fennakadt, a 41. fajta a meggyűrűzött több mint 1400 madárból

Persze nem csak halak, rákok is élnek a Válickában - hajdanán bocskor nagyságúakat is fogtak a botfai gyerekek, s megjelentek a mocsári teknősök is.  Meg lehetett bámulni a patak körül élő rovarvilágot, a vidrának viszont csak a lábnyomát, de dr. Illyés Zoltán elárulta, hamarosan videóra veszik a rejtőzködő ragadozó éjszakai  ténykedését.

A Válickát övező nádasban állították fel a speciális, zsebes madárfogó hálót - a képen Zalai Béla zoológus egy foltos nádi poszátát szabadit ki a fogságból

Mi tagadás, a madarászást élvezte a legjobban a serdületlen ifjúság, nem véletlenül persze, hiszen saját kezűleg engedhették szabadon a parti nádasban hálóval rabul ejtett kis tollas jószágokat. De természetesen, csak azután, hogy  Zalai Béla zoológus és ornitológus meggyűrűzte, lajstromba vette és részletesen bemutatta őket a hódolóinak.

Címkék#élővilág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!