Zalaegerszeg

2015.10.05. 09:12

Testvérvárosi kirándulás: Klagenfurt után idén Goriziában jártak az Eötvös-iskolások

Zalaegerszeg - A megyeszékhely testvérvárosi kapcsolatait a tanintézmények is ápolják. Ennek keretében az Eötvös József Általános Iskola 8. a osztálya kétnapos goriziai kiránduláson vett részt.

Fincza Zsuzsa

– Az iskolásokat is érdekli a lakóhelyük élete, a testvérvárosi kapcsolatokról is sokat beszélgetünk. Tavaly Klagenfurtban jártunk – meséli Járiné Lévai Marianna osztályfőnök –, ott találkoztak a gyerekek Gorizia címerével, s amikor megtudták, hogy a múlt év őszétől az olasz kisváros is „testvér", kérték, hogy az idén oda szervezzük az osztálykirándulást.

A diákokból, szülőkből, tanárokból verbuválódott 47 fős csapatnak Mrakovics Natália, akinek a leánya az osztályba jár, személyében saját szakképzett idegenvezetőjük és olasz tolmácsuk is volt. Goriziába menet megálltak a jelentős nevezetességeknél. Például virágot vittek Doberdóban a magyar kápolnához és felkaptattak a Redipuglia monumentális katonai temetője emlékművének a tetejére.

A zalai iskolásokat Roberto Sartori, Gorizia alpolgármestere is fogadta és bemutatta nekik a hivatal épületét (képen: Roberto Sartori mellett Szommer Melissza, Tasnádi Réka, Pongrácz Dorina, Szabó Lili, Molnár Kíra, Pusztai Napsugár, Rétfalvi Kristóf, Kiss Benedek. Hátsó sor: Léránt Kata, Pintér Anna. Fotó: Eötvös iskola

- Gorizában a polgármesterei hivatalban nagy szeretettel fogadott bennünket Roberto Sartori alpolgármester úr – folytatja a tanárnő -, bemutatta a rezidenciát, a gyerekeknek is nagyon tetszett a stílusos berendezés, főleg, hogy fényképezkedhettek abban a teremben, s amellett az íróasztal mellett, ahol anno aláírták a testvérvárosi szerződést. Olasz partnereink mindenben segítettek bennünket, kedvezményesen kaptunk szállást, étkezést és nem kellett belépőt fizetnünk a város híres várába sem, de megnézhettük a többi nevezetességet is – méghozzá szakszerű idegenvezetés mellett. „A nap fénypontjaként vártuk a monfalconei tengeri csobbanást... A víz kellemes hőmérséklete még szeptember vége fele járva is lehetővé tette a lubickolást" – emlékezik vissza a kirándulás legélvezetesebb részére iskolai fogalmazásában Pintér Bettina 8. a osztályos diák. Fürödtek még a tengerben másnap is, majd körülnéztek Triesztben, jártak Sissi nyomdokain a Miramare kastélyban, és hazafelé is megálltak Trojane-ben még egyszer degeszre enni magukat a híres fánkból...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!