Zalaegerszeg

2015.11.25. 19:05

Túl korán érkezett a gyermek

Zalaegerszeg - Láss a felszín alá! címmel jelent meg a hiánypótló kötetsorozat harmadik darabja, amelynek bemutatásához szakmai konferencia társult szerdán a Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szervezésében.

Arany Horváth Zsuzsa

A tanárok, szakpedagógusok, a szociális és az egészségügyi szférában dolgozók, valamint a krízisállapotba került szülők segítségére siet az a brossúrasorozat, amelynek harmadik témájául a hiperaktivitás és az ételallergia után a a korai fejlesztést választották a szakemberek.

- A koraszülöttek emelkedő száma és a szülők ebből fakadó nehéz helyzete indokolta, hogy egy kiadványba rendezzük mindazt az ismeretanyagot, ami támogatja az érintetteket, akik tájékozódhatnak arról, hova, kihez forduljanak - mondta Gellén Melinda, a Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója, hozzátéve, ehhez a civil szférából érkezett támogató segítség a zalai Szabadics családtól. Közreműködésükkel és Lehota János és felesége szerkesztésében jelenhetett meg a könyvecske, amelyet szülészeteken, újszülött osztályokon helyeznek el, valamint a védőnői hálózaton keresztül is terjesztik, hiszen a megelőzést, illetve a felkészülést is szolgálja. (Az előszót Mohamed Aida olimpikon vívó írta mint érintett édesanya.)

Gellén Melinda főigazgató, Szabadics Zoltán és felesége, Rádi Éva támogató, Lehota János szerkesztő (Fotó: Arany Horváth Zsuzsa)

A téma jelentőségét jelzi, hogy a szerdai tanácskozáson jelen volt a kormányhivatal főigazgatója, dr. Sifter Rózsa, a megyei közgyűlés két vezetője, dr. Pál Attila és Pácsonyi Imre, Zalaegerszeg és Nagykanizsa polgármestere, Balaicz Zoltán, Dénes Sándor, a szakminisztérium képiselője, és ott voltak a zalai kórházak és tankerületek, valamint a közegészségügy vezetői.

Az előadók között volt dr. Gárdos László, a megyei kórház koraszülött osztályának vezetője, aki elmondta, habár ma már a 24 hétre született apró babák életben maradási esélyei is jónak mondhatók, sokszor a 37-39 hétre született, azaz már érett újszülöttnek minősülőkről is kiderül, szükségük van a korai fejlesztésre. Terjedőben van az egészségügyi válságokokkal nem magyarázható császármetszés, noha bizonyított, hogy a hagyományos szülés során szerzi meg a baba az immunrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges muníciót. Ma a hazai koraszülöttek 30 százaléka szorul károsodása miatt korai fejlesztésre, hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!