Zalaegerszeg

2017.04.17. 17:01

Türelem orchideát terem - Olvasóink csatlakoznak növényküldő csapatunkhoz

Zalaegerszeg - Csuti Lajosné zalaszentgróti olvasónktól kaptuk a fotót, amelyen a család új büszkesége, az ötvennél is több virágot hozott orchidea látható.

Zalai Hírlap

Az úgynevezett csónak orchidea 15 év után hozott hét száron ötvennél is több virágot, mesélte a Zalai Hírlap kedves olvasója, aki örömét a lap nagy családjával is megosztotta.

- Igaz, hogy hosszú ideig "hallgatott", de mégis érdemes volt gondozni, hiszen idén meghálálta és virágözönnel örvendeztetett meg bennünket - mondta Csuti Lajosné, aki nagyon büszke a lakás ékességére. Hangsúlyozta, ezúttal a türelem orchideát termett.

A szobanövény 15 év után borult virágba Fotó: Csuti Éva

Lássunk némi ismeretterjesztést új kedvencünkről. A Cymbidium nemzetség fajai Délkelet-Ázsia hegyeiben 500-1500 méter magasságban, hegyvidékeken, folyóvölgyekben élnek. Életmódjuk átmenetet képez a talajlakó és a fán élő orchideák között úgynevezett félepifita növények. Hagyma alakú tojásdad álgumókat nevel. Innen nőnek ki hosszú, keskeny világoszöld levelei. Csodálatos, viaszos virágait hosszú száron hozza. Egy száron akár húsz virág is fejlődhet. Növekedési időszaka nyárra esik, ilyenkor orchidea tápoldattal végezzünk tápanyag-utánpótlást. Kora tavasztól késő őszig kint tarthatjuk a kertben, vagy a teraszon félárnyékos helyen. Szereti a hűvös klímát, a mínusz 1-2 fokos fagyot is elviseli. Hideg hatás nélkül a virágzás elmarad és néhány év alatt a növény is elpusztulhat. A virágzás indításához a növényeket szeptember elejétől legalább 4 hétre hűvös környezetbe kell helyezni. A párás környezet biztosításához nedves kavicsokkal teli tálcára tegyük, permetezzük.

Ne ültessük túlságosan nagy cserépbe, mert akkor nem fog annyira szépen virágozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!