Zalaegerszeg

2017.03.07. 08:13

Van, ahol már iskolában oktatják az újraélesztést (x)

Magyarországon minden második halálozást szív- és érrendszeri betegség okoz. A keringésmegállások döntő hányadát a hirtelen szívhalál okozza, mely megelőzésében hatékony szerepet játszanak az egyre könnyebben elérhető automata defibrillátorok. Egy pályázatnak köszönhetően most már a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium is csatlakozhat az újraélesztési pontok hálózatához.

A hirtelen szívhalálnál keringésünk összeomlik, agyunkban pedig már 4-5 perc után maradandó károsodások indulnak el. A túlélés egyetlen esélye a minél hamarabb megkezdett szakszerű segítségnyújtás, az újraélesztés folyamatát már az orvosi ellátásig meg kell kezdeni.

Az elsősegély nyújtását már fiatal korban el kell sajátítani, e mellett a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium is évek óta elkötelezett. Rendszeresen részt vesznek versenyeken, diákjaik pedig lelkesen járnak az iskola elsősegélynyújtó foglalkozásaira. Legutóbb a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyének országos döntőjébe jutottak gyermek kategóriában.

A gimnázium kiemelt célja, hogy minél több tanuló készségszinten végezze az újraélesztést, illetve magabiztosan használja az automata defibrillátort, ezért ezeket a következő tanévtől már órarendben szereplő tanórákon tanítják. A szükséges eszközök beszerzésében nyújtott segítséget a Generali a Biztonságért Alapítvány.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az elsősegélynyújtást és a közvetlen életmentést is minél többen elsajátítsák készség szinten. Ehhez kívántunk segítséget nyújtani a defibrillátor és oktató eszközök beszerzésének támogatásával.” – mondta Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány Kuratórium tagja.

A Saver One félautomata defibrillátor, a Saver One Trainer oktató defibrillátor, és az Ambu Sam oktatási baba 2016 novemberében kerültek az intézménybe. A gyakorlati oktatás során már 2017. februárban valamennyi osztály bevonásával 276 tanuló gyakorlati képzése valósult meg. Ez az iskola összes tanulóinak közel harmada.

A továbbiakban még több diákot kívánnak bevonni a programba, de hosszú távon az ismeretek megújítása és elmélyítése is fontos. Az eddig lezajlott foglalkozásokat a nevelőtestület tagjai is nagy érdeklődéssel kísérték végig, komoly igény mutatkozik tehát arra, hogy a pedagógusok számára is elérhetőek legyenek az ilyen gyakorlatorientált képzések.

 

 

 

Kapcsolat:

Balogh Tímea

+36 30 916 7207

[email protected]
[email protected]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!