Zalaegerszeg

2016.08.30. 14:40

Veszélyes kereszteződés

Zalaegerszeg – A sokadik baleset történt kedden reggel háromnegyed hét tájt a megyeszékhelyi Malom utca és a belső elkerülő út kereszteződésében.

Arany Gábor

A Malom utcában érkező, Simson motorkerékpárt vezető férfi a figyelmetlensége miatt elsőbbségadás nélkül behajtott a kereszteződésbe és a neki balról jövő személyautó oldalának ütközött, majd elesett. Könnyebben megsérült, a mentők a zalaegerszegi kórházba szállították.

Az elkerülő út ez év január 11-ei átadása óta ez volt az ötödik olyan baleset, amiről lapunk még fotóval is beszámolt, mert mindegyikhez mi sem értünk ki. Előrevetítette a sötét jövőt, hogy az átadás után három héttel már megtörtént az első, személyi sérüléssel járó karambol. A következőre újabb bő egy hetet kellett várni, utána pedig menetrendszerűen volt itt dolguk rendőröknek, mentőknek, néha a tűzoltóknak is.

Ezek után a közút kezelője, azaz a városi önkormányzat illetékesei úgy döntöttek, hogy figyelemfelhívó táblákat és felfestést a kap az inkriminált hely. Az nem tudható, ezek nélkül hány baleset következett volna be, de a jelzések sem hoztak tökéletes megoldást.

Azt már az átadáskor lehetett sejteni, hogy a megváltozott forgalmi rend és a megszokás „versenyéből” sokszor fog a megszokás győztesként kikerülni. Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig halálos áldozatot nem követelt a figyelmetlenség. A balesetek ugyanis rendre azért következtek be, mert az alárendelt útvonalon érkező nem adott elsőbbséget. Pedig a kereszteződés jól belátható, de emiatt megtévesztően tűnik biztonságosnak, így kevésbé ösztönöz figyelemre, lassításra –bárhonnan érkezzen a jármű.

A figyelemfelhívó táblák ellenére gyakoriak itt a balesetek

Talán csak az északnyugati irányt zavarja a raktárépület, de ha a vezető körültekintően jár el, akkor azt a szakaszt is jól belátja. Tény, az elkerülő út csábít a száguldásra, emiatt már sebesség ellenőrzési menetrendbe is bekerült az útvonal, és jótékony lenne a további tempócsökkentés is.

A tudósításainkat kísérő internetes kommentek egy része jelzőlámpás átalakításban látná a megoldást, és többször felmerült a körfogalom kiépítésének szükségessége is.

Czeglédy András, a Városvédő Egyesület elnöke köztes javaslatot fogalmazott meg az egyik baleset után. Felfestéssel kialakítandó körfogalmat, ami kis költséggel megvalósítható, és csak kis mértékben lassítja az elkerülő út forgalmát. Ha pedig nem hozza a várt eredményt, még mindig szóba kerülhet a jelzőlámpás átalakítás, aminél figyelemmel kell lenni a közeli, Hock János utcai kereszteződés szabályozására is.

A polgármesteri hivatal útépítési szakreferense, Szak Tibor érdeklődésünkre elmondta, már eddig is több eszközzel segítik a közlekedőket: sárga haránt csíkfelfestések, ütközésre figyelmeztető táblák, prizmák kerültek a burkolatba. Ezeken kívül további, a közlekedésbiztonságot javító megoldást fognak alkalmazni, például lehet, hogy tárcsás fekvő rendőrt telepítenek. Nagyobb beruházást igénylő átalakításra a közeli jövőben azonban nincs mód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!