Zalaegerszeg

2016.09.26. 20:05

Világzene szimfonikusokkal - Szirtes Edina Mókus népzenei elemeket épít a klasszikus hangzásra

Zalaegerszeg - Szirtes Edina Mókus hegedűs, énekes a Fabula Rasa együttessel és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral lép fel szeptember 30-án a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Így ünneplik idén a zene világnapját.

Szabó Judit

A koncerten - amely megnyitja a zsinagóga idei bérletsorozatát - világzenét hallhat a közönség.

- Szirtes Edina Mókus egyedi szerzeményeiből áll össze a Vidróczki című program. A szerző jellemzően népzenei elemeket épít rá a klasszikus zenei alapokra, de nemcsak a magyar népzenéből, hanem más népek folklórkincséből is merít. A szegedi zeneművészeti karon végzett hegedű szakon, utána fordult a világzene felé, s teremtette meg a saját stílusát. Koncertjein rengeteg az improvizáció, valószínűleg ez most sem lesz másként. A koncert különlegessége, hogy a Fabula Rasa zenekart kiegészíti a szimfonikus zenekari kíséret, elsősorban vonószenekari hangzással és néhány rézfúvóssal - mondta Tóth László, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar titkára.

- Szirtes Edina Mókus keresett meg bennünket a felkéréssel, régi terve volt, hogy szimfonikus zenekarral lépjen fel. Ez a koncert a zenekarunk számára izgalmas kihívás, mert ritkán lépjük át a műfaji határokat, legutóbb néhány éve a zalaegerszegi Énekmondó együttessel mozdultunk ki a komolyzene világából.

A zsinagóga komolyzenei bérletsorozatában ezt követően a Győri Filharmonikus Zenekar lép színpadra, amelynek szólótrombitása, a zalaegerszegi Vörös Ádám játszik szólót. A továbbiakban két alkalommal a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar látogat Zalaegerszegre, másodszor Vásáry Tamás zongoraművésszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!