Zalaegerszeg

2015.10.08. 13:39

Múltidéző - Volt egyszer egy húsgyár...

Zalaegerszeg - Múltidéző oldalunkon a Zalaegerszegi Ruhagyár után most a hatvanöt évvel ezelőtt létrehozott húsgyárat, a Zalahúst idézzük meg.

Zalai Hírlap

A városi tanács határozata alapján 1950. december 1-jén jött létre a Zalaegerszegi Vágó- és Húsipari Vállalat, néhány hónappal később pedig a hasonló profilú nagykanizsai vállalat. Megalakulásukat megelőzően Zalaegerszegen 18 kisiparos, Nagykanizsán 52 működési engedéllyel rendelkező hentes, hurkasütő, mészáros dolgozott.

Az 50-es években főleg a helyi lakosságot látták el húskészítményekkel, de gyorsan megindult az üzem fejlesztése a gépek beszerzésével. Az olcsó kolbász és füstölt áruk mellett már szalámifélék gyártása is elkezdődött, például a gépsonkáé.

1963-ban Zala megyei Húsipari Vállalat néven egyesült a zalaegerszegi és nagykanizsai üzem, megyeszékhelyi központtal. Növekedett a dolgozók létszáma: a kezdeti 20 főről 149-re. Szélesedett a húskészítmények skálája is: ekkor már 30-40 féle terméket gyártott a vállalat. 1963-tól indították el a vágómarha-exportot a nagykanizsai vasútállomásról. 1969-ben egyesült az állatfelvásárlás és feldolgozás, ekkor új nevet kapott a gyár: Zala megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat. Eleinte az export főleg Franciaország és Olaszország irányába történt, 1975-re már nyolc országba szállítottak: az egykori Szovjetunióba, Csehszlovákiába, Kubába, Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába és Olaszországba. Kezdetben kizárólag vasúton, később kamionokon. Évenként meghatározott összeget fordítottak a zalaegerszegi központ és a nagykanizsai üzem belső fejlesztésére.

A nyolcvanas években kezdődött el a nagyberuházások korszaka a marhavágó rekonstrukciójával, melynek eredményeképpen egy közös, a piaci elvárásoknak megfelelő vágóüzem jött létre. 1984-ben átadásra került a húsbontó-, csontozó- és csomagolóüzem. A Zalahús a melléktermékek hasznosításában és a környezetvédelemben is nagy szerepet vállalat, amikor elkészült az első vérfeldolgozó és porítóüzen, és mindkét gyáregység korszerű szennyvíztisztító berendezése.

A húsgyár zalaegerszegi telephelye 1958-ban

1987 januárja után, amikor megszűnt a Húsipari Tröszt, a gyár áttért az önálló gazdálkodásra.

1991-ben elkészült önerőből egy épületkomplexum, amelyben húskészítmény és sonkagyártóüzem, készáruraktár kapott helyet.

1993 tavaszán az új épületegyüttes egy korszerű gépparkkal felszerelt szeletelő- és vákuumcsomagoló üzemmel bővült.

Ízelítő a termékekből 1991-ben: Zala felvágott, Piknik sonka....

Az 1992-93-ban végbemenő privatizáció eredményeként egy 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat lett a Zalahús Zrt., amely 1992. január 1-től viselte hivatalosan a Zalai Húsipari Rt., márkanévként pedig a Zalahús Rt. nevet.

A vállalat 2000-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, ekkor közel ezren, négy telephelyen dolgoztak: gyártás Zalaegerszegen és Nagykanizsán folyt. Budapesten és Törökszentmiklóson pedig regionális kereskedelmi elosztóközpont működött.

Szinte minden nyugati és hazai kereskedelmi láncnak szállítottak, 130 Zalahús-termék közül válogathatott ebben az időben a vásárló.

Klasszikus vezértermékeik zalai paprikás, zalai csemege, Herkules, göcseji kolbász voltak a legkeresettebbek, a szeletelt termékeikkel pedig elsőként jelentek meg a piacon.

Tíz új hűtőkocsi várakozik a Zalahús zalaegerszegi telephelyén 1989 januárjában

A Mai Piac kereskedelmi lap által 1997-ben alapított Arany Tallér díjat, a kereskedelmi és élelmiszeripar szakmai Oscar-díját a Zalahús Rt. nyerte el 2001-ben. Egyrészt azért, mert a vállalat ekkor több mint 50 éve töretlenül fennállt és másrészről egyetlen évben sem volt negatív eredménye.

Az ágazatban országosan is, a megyében pedig szinte minden területen megkerülhetetlen tényező volt. Támogatott sportot, kultúrát, civil szférát, szociálisan rászorulókat, évtizedekig vezetett szakmai szervezetet, egy időben társadalmi megbízatásait felsorolni is nehéz volt.

2004-ben a cég vezérigazgatóját, Farkas Imrét, Zalaegerszeg díszpolgárává választották, év végére azonban már akadoztak a dolgozók fizetései. Az események gyorsan lezajlottak: 2005-ben csőeljárás indult a Zalahús Rt. ellen, a vállalatot eladták, megkezdődött a felszámolás.

Az egykori gyár bontása 2007-ben kezdődött el, mára új boltok, üzletek nyíltak a helyén és még újabbak épülnek...

(Forrás: Zala Megyei Levéltár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!