Zalaegerszeg

2014.09.16. 18:44

Zalaegerszegi testületi ülés: Fejlesztések, szinte minden városrészben

Zalaegerszeg - Csütörtökön tartotta az önkormányzati választások előtti utolsó soros ülését a megyeszékhelyi közgyűlés. Egyebek mellett a város költségvetéséről, a Dísz téren létesülő épületek hasznosításáról vitáztak és szavaztak a képviselők, s bemutatkozott az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. új ügyvezetője, akinek kinevezését szintén tegnap hagyta jóvá a grémium.

Varga Lívia

Gyutai Csaba polgármester megköszönve a testület négyéves támogatását, leszögezte: Zalaegerszegen mindig is az összefogás volt a jellemző, hiszen a döntések 80-85 százalékát konszenzussal hozták, s ez az összefogás komoly érték, amit a későbbi közgyűléseknek is meg kell őrizni.

– Négy éve azt ígértem, hogy a ciklus végére Zalaegerszeg egy erősödő város lesz. Sikeres időszak áll mögöttünk, így emelt fővel, büszkén adjuk át a város vezetését az utódoknak – fogalmazott Gyutai Csaba, aki az eredmények között megemlítette a munkanélküliség mérséklődését, az északi ipari park benépesülését, a város közterületeinek, fontosabb útvonalainak megújítását, és hogy Zalaegerszeg a nagyvárosok közt a fegyelmezett gazdálkodás mintaképe lett.

 

A testület összesen 56 napirendi pontot tárgyalt, ebből 14-et zárt ülésen. A képviselők megszavazták többek között a költségvetés harmadik negyedévi módosítását, amely 248,2 millió forinttal 21,2 milliárd forintra emeli a büdzsé főösszegét. A napirend kapcsán Kiss Ferenc frakcióvezető (MSZP) arra hívta fel a figyelmet: idén még egyensúlyban tartható a város költségvetése, ám látszik, hogy az iparűzési adó esetében 650 millió forintos elmaradással kell számolni, ami most átcsoportosítással megoldható, ám a kieső bevétel a következő években már problémát jelenhet. Gyutai Csaba válaszában elmondta: a Flextronicson kívüli iparűzési adóbevételek nőttek, ami azt jelenti, hogy sikerült több lábra állítani a város gazdaságát, az iparűzési adóból származó bevétel az idei első félévben 32 millió forinttal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A polgármester az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról elmondta: a bevételek és a kiadások szinkronban voltak, s ami örvendetes: alig van olyan rész a városban, ahol ne valósulna meg jelentős fejlesztés. A testület elfogadta a tájékoztatót.

A grémium elfogadta Kugler László, az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetőjének lemondását, így munkaviszonya szeptember 30-ai hatállyal, közös megegyezéssel szűnik meg. A lemondás okáról nem esett szó a közgyűlésen. Mint Gyutai Csaba hangsúlyozta: Zalaegerszeg az elmúlt években felkerült az ország idegenforgalmi térképére, nem véletlen, hogy tavaly a Zalai Hírlap közönségszavazása alapján az AquaCity lett a legkedveltebb zalai üdülőhely, ami az élményparkban zajló munkát dicséri.

A képviselők a köszönet hangjait követően döntöttek arról is, hogy a cég vezetését az október 1-től 2017. december 31-ig terjedő időszakban a zalaegerszegi Bánhegyi Péter látja el. A 47 éves közgazdász 28 éve tevékenykedik a turizmusban. Mint elmondta: a vendégéjszakák számának növelése mellett fontos célja a tartózkodási idő növelése. Hozzátette: Zalaegerszegen lehet építeni a vadászatra, az extrém sportokra és természetesen az AquaCityre is. Kugler László dr. Kocsis Gyula képviselő (EZE) kérdésére reagálva pedig arról beszélt: egy stabil lábakon álló gazdasági társaságot ad át utódjának.

Elfogadták a megyeszékhelyi katasztrófavédelmi kirendeltség első félévi munkájáról szóló beszámolót is. Egri Gyula megyei katasztrófavédelmi igazgató az elmúlt napok árvízi védekezése kapcsán leszögezte: Zalaegerszeg gondos gazdának bizonyult, hiszen az elmúlt időszakban megvalósult egy több mint 20 millió forintos árvízvédelmi beruházás Andráshidán és a Zala utcában, gond csak, mint több képviselő is felvette, a Válickánál adódott. Egri Gyula ígéretet tett arra, hogy felhívja a problémára az ebben illetékes vízügyi igazgatóság figyelmét.

A közgyűlési döntés értelmében Zalaegerszeg jövőre is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, amely a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását támogatja. Jóváhagyták továbbá az olaszországi Goriziával való hivatalos testvérvárosi szerződés aláírását, döntöttek több alapítvány támogatásáról és hozzájárultak három TAO-s pályázat megvalósításához.

A Dísz téren létesülő épületek hasznosításáról hosszasan vitáztak a képviselők. Mint Doszpoth Attila alpolgármester elmondta: a két helyiséget a város közösségi életének szervezésében, működésében érdekelt saját tulajdonú gazdasági társaságainak, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft.-nek és az Egerszegi Sport és Turizmus Kft.-nek adja bérbe a város, amit végül megszavazott a testület. Major Gábor képviselő (MSZP) szerint azonban a tervezés során nem találták ki az épületek funkcióját, amire az alpolgármester úgy reagált: a helyiségeknek közösségi funkciója lesz, amit a bérlők töltenek majd meg tartalommal, s cáfolta Kiss Ferenc azon állítását, miszerint a korábbinál kisebb és zártabb lesz a tér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!