Zalakaros

2015.01.28. 14:35

A szent pápa vigyáz rájuk - II. János Pál vérereklyéjével gazdagodott a zalakarosi templom

Zalakaros - A közelmúltban érkezett meg az Isteni Irgalmasság Templomába Szent II. János Pál pápa vérereklyéje. Dr. Háda László plébános szerint ezzel teljessé lett a 2006-ban felszentelt templom kegyelmi struktúrája.

Horváth-Balogh Attila

De mi is az a vérereklye? Nos, egy méretében egészen aprócska, de a zalakarosi hívek számára annál nagyobb jelentőségű kapszula, mely a 2005-ben elhunyt Szentatya vérét rejti. Ám erről később.

– Tavaly októberben zarándoklatra mentünk Lengyelországba, ahol II. János Pál pápa életét és munkásságát nyomon követve Wadowicében és Krakkóban is jártunk – bocsátotta előre dr. Háda László. – Mint az köztudott, Wadowice a szülővárosa, Krakkóban pedig közvetlenül pápává választása előtt érsekként szolgált. Ekkor kezdődött el a vérereklye Zalakarosra kerülésének előkészítése. Stanislaw Dziwisz krakkói érsek-bíboros adományozta templomunknak az ereklyét, amiért tavaly decemberben indultunk újra útnak egy rövid zarándoklat erejéig. Akkor tekintettük meg a krakkói érsekség szívét, a palotát és benne a kápolnát, ahol nagyobb mennyiségű vért őriznek a szentté avatott II. János Páltól. Ezt Dziwisz bíboros úr még Rómából hozta, a pápa kórházi vizsgálatai során levett vért kérte el. Ebből kaptunk egy cseppet, amely gézlapszerű anyagon látható, virágszirmoktól ölelve. Ez az egy csepp kevésnek is mondható ugyan, de az teszi naggyá, hogy a Szentatyától származik. Amikor a bíboros úr átadta részünkre a vérereklyét, megerősítette, hogy II. János Pál pápa kérésére nagyon sok imameghallgatás történik. Azt is mondta: ez most már a tiétek és legyen közbenjárótok Istennél a szent pápa. Templomunknak azért is fontos az ereklye, mert az Isteni Irgalmasság a templom titulusa, és ezt az ünnepet épp II. János Pál pápa rendelte el.

Dr. Háda László a vérereklyét mutatja, a háttérben, az üvegbura alatt Fausztina nővér csontereklyéje. Fotó: Szakony Attila

A templom egyébként egy másik ereklyét is őriz, ez Fausztina nővér csontereklyéje, aki látomásaival alapozta meg az Isteni Irgalmasság ünnepét. Ezt ugyancsak Krakkóból kapták ajándékba és a templom építése óta jelen van az Isten házában.

Dr. Háda László hozzátette, nem kevésbé fontos fejlemény, hogy tavaly Balás Béla megyéspüspök plébániai rangra emelte a zalakarosi egyházközséget, mely éppen az Isteni Irgalmasság vasárnapján kezdte meg működését.

A Szentatya vérereklyéje közelről. Fotó: Szakony Attila

A plébános szólt a jövőbeni eseményekről is. Elmondta: a vérereklyét jelen pillanatban ideiglenes helyen őrzik, majd május 31-én, a délelőtti szentmise keretében kerül végső helyére, a szembe miséző oltár elé. E napon továbbá bérmálás és harangszentelés is lesz az Isteni Irgalmasság Templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!