Zalakaros

2017.05.26. 13:31

Gyógyvíz, gyöngyös necc, tónai - Zalakaros helyi értékei

Zalakaros - A gyógyvíz, a fürdőkultúra, a tónai szőlőfajta és a „gyöngyös necc” – néhány Zalakaros helyi értékei közül.

Horváth-Balogh Attila

A fürdőváros képviselő-testülete még 2013-ban döntött arról, hogy a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló kormányrendelet alapján élni kíván a települési értéktár létrehozásával. A Zalakarosi Értéktár működtetőjeként a helyi közösségi ház és könyvtárt jelölte meg. A képviselő-testület áprilisi ülésén tárgyalta a Zalakarosi Értéktár Testülete 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

Ebből kiderült, hogy az értéktár testület a meglévő helyi értéktárból a megyei értéktárba a zalakarosi gyógyvíz- és fürdőkultúrát, a borfesztivált, a helyi szőlőfajtát és a belőle készült bort, a tónait, továbbá a helyi hagyományos népviselet fejdíszét, a „gyöngyös neccet” javasolta.

A megyei értéktár bizottság határozata értelmében ezeket a helyi értékeket fel is vették a Zala Megyei Értéktárba.

Kiemelt feladatként határozta meg az értéktár testület a meglévő értékek további feldolgozását, digitalizálását, fényképeken történő megörökítését, melyekből a város honlapján külön összeállítás is készül. 2017-ben továbbra is feladat az értéktárba beérkező javaslatok megvitatása és felvétele. Az országos értéktárba a zalakarosi gyógyvíz- és fürdőkultúra, illetve a gyöngyös necc felvételét javasolják a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!