Zalakaros

2017.01.03. 15:01

Méltó mementó - Nem feledik el katonai hőseiket

Zalakaros – Az elmúlt években nagy figyelmet fordítottak 1848, 1956, illetve az első és a második világháború hősei emlékének ápolására.

Horváth-Balogh Attila

A folyamat hamarosan lezárul tíz katonahős síremlékének elkészítésével.

Novák Ferenc polgármester még a közösségi ház vezetőjeként sokat foglalkozott Zalakaros hősi halottainak történetével, s az az ismeretanyag, amit sikerült összegyűjtenie, meg is jelent korábban a helyi monográfiában. Aztán a téma újra előkerült az első világháború kitörésének 100. évfordulóján 2014-ben és a 2. világégés befejezésének 70. évfordulója alkalmából, 2015-ben. Az ünnepek okán tovább bővült a lokális tudás.

– Ezek kapcsán is benyújtott egy javaslatot tavaly januárban a Fidesz helyi szervezete – bocsátotta előre a település polgármestere. – A javaslat a temetőben lévő rossz állapotú első és második világháborús fejfák felújítására, a zománctáblák cseréjére, valamint a síremlékek tisztítására vonatkozott – folytatta Novák Ferenc. – Erre a város képviselő-testülete el is különített 250 ezer forintot. Egy pályázat során elnyert 1,2 millió forintból, illetve a mellé tett 250 ezer forintnyi önrészből felújíttattuk a világháborús hősi emlékművet. Az első világégés során a település 900 fős lakosságából 32 katona halt hősi halált, a 2. világháború áldozatainak száma pedig 31. A hősi emlékmű renoválása mellett felújítottuk a temetőben található világháborús fejfákat is, összesen 54 darabot.

Novák Ferenc az egyik felújított fejfával Fotó: Szakony Attila

A polgármester jelezte: a folyamatos kutatómunka során (melyből oroszlánrészt vállalt Sinkovics Norbert, a közösségi ház mostani vezetője) több dokumentum áttekintése és a hozzátartozók személyes bejelentése alapján 10 újabb név került elő a két világháború áldozatai közül. A képviselő-testület a decemberi ülésén döntött arról, hogy ezt a 10 nevet egy süttői mészkőből, illetve bronzból készült táblán szerepeltetik a hősi emlékmű mellett, továbbá a temetőben elkészíttetik a már ott lévőkkel azonos fejfákat. A munkálatok elvégzésével a hősi emlékművet is készítő Béres János szobrászművészt bíznák meg. Méghozzá olyan megfontolásból, hogy így teljes összhangban lennének egymással a fejfák, illetve a hősi emlékmű. Minderre több mint 260 ezer forintot biztosított a testület.

– A halálban nincs győztes és nincs vesztes katona, a hozzátartozók egyformán gyászolnak, és a végtisztességet meg kell adni az elhunytaknak. Ennek szellemében újítottuk fel egy német katona fejfáját is – jelezte Novák Ferenc. A polgármester hozzátette: azt gondolja, hogy az újabb fejfák várhatóan a tavasz folyamán kikerülhetnek a város sírkertjébe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!