Zalalövő

2016.08.15. 17:35

A római múlt egy szelete a Zala Menti Napokon

Zalalövő - Bár szombaton a látogatói létszám alatta maradt a várakozásnak, a vasárnapi lovasprogramok azonban igazi népünnepéllyé varázsolták a XXXIII. Zala Menti Napok rendezvényét.

Gyuricza Ferenc

Pedig szombatra is színes és változatos eseményeket kínált a program, a délelőtt folyamán horgászverseny, valamint kispályás focitorna várta az érdeklődőket, míg délután és este főleg a kulturális jellegű bemutatók domináltak, de arra is lehetőség nyílt, hogy a Borostyán-tavon sárkányhajózást is kipróbálják a bátor vállalkozók.

A horgászversenyre 17 fő nevezett, ezúttal a legjobb teljesítményt egy körmendi pecás, Horváth Zoltán nyújtotta, aki egy pontyot és több apróhalat vett ki a vízből. A kispályás focitornát pedig a Pörgölin FC nyerte.

Vasárnap a Zala Menti Napok több mint két évtizede elmaradhatatlan sportrendezvénye, a fogathajtó fesztivál ezúttal új elemmel bővült, a római múlt is megelevenedett a rendezvényen. Ebben Szombathely városa volt a partner, mivel onnan érkeztek azok az antik mintára gyártott kocsik, amikkel a verseny befejezését követően látványos bemutatót tartottak a fogathajtók.

A napszemüveg nem igazán korhű, de az öltözék és a biga igen. A Zalalövő és Környéke Lovas Egyesület kiválósága, Lebics István és segédje, Szabó Péter a vasárnap esti bemutatón  Fotó: Gyuricza Ferenc

A római mintára készített kocsik, azaz a bigák kapcsán dr. Katona Attila történész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ docense elmondta: elsősorban nem harci célokat töltöttek be, hiszen a római hadsereg alapvetően gyalogos katonákra épült. A hadszínterek többségén nem is tudták volna sok hasznát venni, hiszen a talaj, illetve a növényzet miatt a kocsik közlekedése bizonytalan volt. A szekereket harci célokra ezért inkább azok az afrikai és keleti népek használták, amelyek homokos talajon éltek.

A bigák (amik onnan kapták nevüket, hogy két ló vontatta őket) így inkább reprezentációs célokat szolgáltak - például győzelmi meneteken vonultak fel rajtuk állva a vezér -, illetve a rómaiak által kedvelt játékokon versenyeztek velük. Körversenyeket tartottak, ahol az istállók küzdelme zajlott, maguk a hajtók, akik általában az említett perifériákról, a keleti vagy az afrikai tartományokból érkeztek, tulajdonképpen értéktelenek voltak, és a küzdelem hevében igen sokszor megsérültek, de az sem volt ritka, hogy holtan maradtak az arénában. A lovasversenyeket ennek ellenére (vagy éppen ezért) komoly tisztelet övezte, a győzelemért igen magas díjat fizettek a nyertes istállónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!