Zalalövő

2015.12.18. 16:08

Gyorsabb lesz a segítség Zalalövőn

Zalalövő – Érezhetően javulni a fog a térségben lakók egészségügyi ellátása a zalalövői mentőállomás létesítésével – mondta az avatón dr. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat operatív igazgatója.

Gyuricza Ferenc

Az észak-zalai kisvárosban egy országos program keretében létesült új mentőállomás, ahol két B típusú mentőautóval állnak a lakosság szolgálatába. Minderre azért is volt szükség, mert – mint azt dr. Czirner József kihangsúlyozta – eddig az esetek több mint felében csak 15, tíz százalékban pedig csak több mint 20 Így hiába tekinthetőnek világszínvonalúnak hazánkban is a stroke vagy a szívinfarktus ellátása, a beteg életkilátásait az is befolyásolja, hogy időben érkezik-e a mentőautó.

Az operatív igazgató azt is kihangsúlyozta, hogy a Zalalövőn rendszerbe állított mentőautók felszereltsége ugyanolyan színvonalú, mint az Európa bármely fejlett országában működő járműveké. Dr. Gyöngyösi Péter projektigazgató a mentőszolgálati fejlesztés elemeiről beszélt, hiszen a zalalövői mentőállomás kialakítása is ennek képezte részét. Az országban 22 helyszínen épült ki új mentőállomás, 60 már meglévő helyen – ahol az épületek állapota vagy belső elrendezése már nehezítette a beteghez való eljutást – korszerűsítést, részleges felújítást, azaz úgynevezett dinamizálást végeztek. A program keretében 178 új mentőautó is szolgálatba állt, s a flottát hamarosan mentőorvosi kocsikkal is bővítik. A program zalai aktualitásairól dr. Lórántfy Mária régióigazgató szólt, aki a zalalövőit a térség legszebb mentőállomásának nevezte. A fejlesztés részeként során megyénkben két állomás épült, s nyolcat újítottak fel, valamint 23-ról 27-re bővült a mentőgépkocsi-park.

– Megnyugtató a lakosság számára, hogy egy olyan létesítmény épült a városunkban, amely valóban minden egyes korosztály, gyermek, fiatal és idős ember számára egyaránt növeli az élethez és az egészséghez való esélyt – köszönte meg a fejlesztést Pintér Antal polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő az avatóünnep kapcsán kiemelte: régi vágya teljesül a városban és annak környékén élőknek, ám a mentőállomás létesítésén túl is zajlanak fontos beruházások. 13 milliárd forintból épül a várost elkerülő út, továbbá az általános iskola felújítására is sor került. Ezáltal a megye települései közül – beleértve a nagyvárosokat is – az egy főre jutó fejlesztési pénzösszeg Zalalövőn a legmagasabb. Az országgyűlési képviselő véleménye szerint a helyi vezetők jó célokat fogalmaztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!