Zalalövő

2017.03.11. 16:13

Jöttek, láttak és győznének!

A történelmi tanulmányi verseny országos döntőjébe jutott Boncz Eszter és Gyarmati Márk a Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két tanulója

Mikó-Baráth György

„A múltad nélkül nem lehet jövőd, mert a jövődnek értelmet a múltad ad!” Lehetne akár ars poeticája is Herczeg Imrének az Ismerős Arcok együttes előzőleg idézett sora, hiszen a már 33 éve Zalalövőn tanító pedagógus munkájának és a diákokra gyakorolt hatásának köszönhetően 2006-ban az országos történelmi szaktárgyi verseny győztesét a kis zalai város tanulója adta. 11 évvel később erre újra van esély - ráadásul dupla - hiszen „Imre bácsi” két diákja, Boncz Eszter és Gyarmati Márk is bejutott az áprilisban Szombathelyen megrendezésre kerülő országos döntőbe. Természetesen ahhoz, hogy eddig eljussanak a zalalövői iskola nebulói, több megmérettetésen is részt kellett venniük. Erről történelem tanáruk és egyben osztályfőnökük mesélt.

Gyarmati Márk, Boncz Eszter és Herczeg Imre a - Kossuth-hét alkalmával felállított - Pilvax kávéház előtt!"

- Egy előkészítő verseny volt az első szint, amit a Salla Művelődési Központ szervez. Az idei a „Kétfejű sas hatalmában” nevet kapta, hogy egy sportos példával éljek, ez olyan volt, mint az az edzőmérkőzés, ami a szaktárgyi versenyre készít fel. A két tanuló ezen el is indult, valamint több mint 60-an vettek még részt, szerencsére kijelenthetjük, hogy egyre népszerűbb ez a verseny is. Eszti első, Márk pedig 3. helyezett lett. Az országos megmérettetés második lépcsője a megyei volt. Erre hónapokat készültünk, rengeteg feladatlapot oldottak meg a gyerekek. A vártánál sokkal jobb eredményt értek el, Eszter első, Márk pedig második helyezett lett. Viszont azt tudni kell, hogy önmagában a helyezés nem lett volna elég ahhoz, hogy bejussanak az országosra, hiszen ehhez megfelelő pontszám kell! Idén az ország 26 legjobbja jutott be a szombathelyi döntőbe!

Mindkét diák megerősítette, bizony rengeteg munkával járt, hogy ilyen jó eredményeket érjenek el. – Minden vasárnap két óra kikérdezésen vettünk részt, - mondta Márk - s persze hétköznap is foglalkoztunk vele.

Természetesen a felkészülés önmagában nem vezetne eredményre, ha Eszter és Márk nem szeretné a történelmet. Eszti azt is elmesélte, hogy mi fogta meg leginkább a tárgyban. - Azt szeretem a történelemben legjobban, hogy megismerhetjük a régi világot és azt is, hogyan éltek és öltözködtek az akkori emberek.

Az országossal kapcsolatban a tanulók egyetértettek a kitűzött céllal. – Azt szeretnénk, ha egy számjeggyel le tudnánk írni a helyezésünket!

Zárásként pedig egy jó hírrel szolgálhatunk a zalaegerszegi Zrínyi Miklós és Kölcsey Ferenc Gimnáziumok igazgatóinak, hiszen Eszti és Márk is 8-ik után ezen iskolák valamelyikében szeretné folytatni tanulmányait, valamint - akár egy következő kiemelkedő történelem versenyeredménnyel – öregbíteni valamely megyeszékhelyi gimi hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!