Zalalövő

2016.08.23. 18:10

Népek, nemzetek táncai - Négy csoport mutatkozott be a hagyományos folklórgálán

Zalalövő - Az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb programját láthatta a Zalalövői Nemzetközi Néptánc Gála közönsége.

Gyuricza Ferenc

A néhány napja megrendezett nagyszabású eseményen az ezúttal széki és kalotaszegi koreográfiákat bemutató helyi Salla Néptáncegyüttes mellett három külföldi csoport műsorának tapsolhatott a zalai közönség.

A montenegrói csoport tagja

Görög táncoslány népviseletben

A Spanyolországból, Montenegróból és Görögországból érkezett csoportok közös jellemzője, hogy mindegyikük a térségük szokásait és hagyományait vitte bele a táncokba. Az 1990-ben alapított Rebulir folkegyüttes a Spanyolországban kisebbségben élő gall tradíciókra épített műsorát. Koreográfiájukban az ünnepeket felidéző tradicionális körtáncoké volt a főszerep, de mellette megjelent a hétköznapok játékossága is, de arra is törekedtek, hogy az Ibériai-félsziget északnyugati részén ma is fellelhető gall közösség népviseletét is bemutassák.

A helyi Salla Néptáncegyüttes széki táncokkal nyitotta a gálát
Fotó: Gyuricza Ferenc

Görögország kontinentális részéről, Thessaloniki térségéből látogattak el Magyarországra a Mygdonia Kulturális Egyesület tagjai, akik a jól ismert tradicionális népi tánc, a szirtaki bemutatásával zárták a műsorukat. Előtte azonban ők is a saját régiójukra leginkább jellemző autentikus táncokat és énekeket vonultatták fel, s ahogy a spanyolok esetében, úgy náluk is szinte ismeretlen fogalomnak tűnik a páros tánc, helyette a kör- és lánc alakú táncok domináltak.

Spanyolországból érkeztek, de leginkább a gall tradíciókat ápolják

A Kárpát-medence folklórkincséhez legközelebb a montenegrói Velje Brdo együttes bemutatója állt, hiszen abban azok a zenei és táncelemek is felbukkantak, amelyek a Vujicsics együttes vagy a magyarországi horvát hagyományőrzők repertoárjának is a részét képezik. A montenegrói csoport hirdeti is, hogy a táncaik nemcsak a keresztény és muzulmán hagyományokat egyaránt őrző ország tájairól származnak, de a volt Jugoszlávia egyéb területeiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!