Zalamerenye

2016.07.13. 13:17

Barátságban a vízzel - Természetközeli megoldások a károk megelőzésére

Zalamerenye – Norvégiában már tudják, hogyan lehet megelőzni a villámárvizeket és megzabolázni a felszín alatti, illetve felszín fölötti vízfolyásokat – természet- és tájbarát módon.

Horváth-Balogh Attila

Minderről magyar polgármesterek személyesen is meggyőződhettek nemrég többek közt Oslo-ban, ahova a Magyar Energia Klub Klímaválasz programja keretében jutottak el. Ódor László zalamerenyei polgármester a megye településvezetői közül egyedüliként tekinthette meg az innovatív fejlesztéseket.

– A 4 napos tanulmányút célja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás képességének javítása, erősítése volt – bocsátotta előre a polgármester. – Olyan norvég gyakorlatokat ismerhettünk meg, amelyek a klímaváltozás problémáira adnak választ. Mondok példát. Oslo legnagyobb problémája, hogy a tenger felé folyó sok száz csatorna és vízfolyás nagy része fedett, így az egyre gyakoribb extrém mennyiségű víz elvezetésére ezek nem alkalmasak. A 2011-es nagy árvízkárok után indult el a villámárvíz-stratégia készítése, 3 fő céllal. Egyrészt minimalizálni az épített infrastruktúra és a lakosság károsodását villámárvizek esetén, az elkülönített szennyvízelvezetés megvalósításával csökkenteni a város vízfolyásainak szennyezettségét, továbbá kedvező városképi elemként hasznosítani a vízfolyásokat. Ennek során a vízfolyásokat kiszabadítják a felszín alól, és (újra) minél természetesebb vízfolyásokat hoznak létre belőlük. Újjáalakítják a vízpartokat, a medrek oldalát pedig már rég nem  beton lapokkal burkolják, hanem növényekkel ültetik be, így  hagyva lehetőséget a fölös vízmennyiség elszivárgására. A vízben még halak is élnek.

A vízfolyásokat kiszabadítják a felszín alól, és (újra) minél természetesebb vízfolyásokat hoznak létre belőlük. Fotó: Ódor László

Ódor László arról is beszélt: elkezdték továbbá tisztítani a vizeket, szinte élettelen szennyvízcsatornákat élesztenek újjá. Fontos tudni, hogy a csapadékkezelési akcióterv kidolgozásához a biztosítótársaságoktól beszerzett adatok alapján kezdtek hozzá, a bejelentett károk ismeretében sikerült meghatározni a város és a régió legsérülékenyebb területeit.

– Ezen kívül sok kis víztározót építenek, így tudnak teljesen urai lenni mindkét extrém helyzetnek, a szárazságnak és a villámárvíznek is – tette hozzá. – Azt is láttuk, hogy ennek a problémának a kezelésében komoly szerep jut Norvégiában a települések közti együttműködésnek, hiszen a természet nem ismer határokat. Következésképp: itthon is csak az összefogás hozhat változást polgármesterek, falvak és városok, vidék és urbánus környezet között. Az még nem kerül semmibe...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!