Zalaszabar

2016.08.15. 15:33

A közösségért szól - Felújították a haranglábat

Zalaszabar – Hétfőn, a katolikus egyházban parancsolt ünnepen, Nagyboldogasszony napján avatták fel a most megszépült haranglábat.

Horváth-Balogh Attila

A harangláb felújítása példaértékkel bír, hiszen az a települési és a garabonci roma nemzetiségi önkormányzat összefogásának, minisztériumi támogatásnak, valamint magánszemélyek adományozásának köszönhetően valósulhatott meg. Mint azt az avatóünnepségen Varga Béla alpolgármester elárulta: a többségi és kisebbségi önkormányzatok által közösen benyújtott pályázatot az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásra méltónak találta, így másfélmillió forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. Ez azonban nem lett volna elegendő, a belső felújításhoz Szabadics Zoltán vállalkozó is támogatást nyújtott.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Fülöp Attila, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

– Ma, Nagyboldogasszony ünnepén három fontos üzenete van a harangláb-avatásnak – bocsátotta előre. – Az egyik: bármely egyházi épület felújítása a közösség építéséről is szól. A másik: minden ilyen felújítás azt is jelzi, hogy a kereszténység Európában él és erős. A harmadik pedig az, hogy a harangláb felújítását  a roma nemzetiség is a sajátjának érezte.

Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője pedig arról beszélt: megyénkben számos településen található harangláb, mely jelzéseivel összefogta, és – a zalaszabari a bizonyíték rá – még ma is összefogja a közösségeket.

A megszépült építményt Kelemen István plébános áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!