Zalaszántó

2016.05.22. 07:01

Magunknak kell változni – Buddha születésnapját ünnepelték

Zalaszántó – Hármas ünnepet tartottak szombaton a Béke sztúpában: Buddha életének legfontosabb állomásai alkalmából.

Keszey Ágnes

Ha legyőzzük a bennünk lakozó negativitást, akkor születik meg bennünk a szeretet, együttérzőek leszünk, másokért munkálkodunk: ez a buddhizmus alapja. A vallásalapító születését, megvilágosodását és a parinirvána (halál utáni végső nirvána, tökéletes kialvás) elérését ünnepelték szombaton.

A Béke sztúpánál hangolódtak az eseményre a vallás követői és a buddhizmus iránt érdeklődők a szakrális napon.

– A lámák zenei szertartással felkeltették a szándékot, hogy legyünk képesek a bennünk lévő negativitás eltüntetésére. Mindenkinek mécses volt a kezében: a tűz erejével tudjuk magunkat megtisztítani - idézte fel Takács Éva, a Buddhista Béke-Szentély Alapítvány vezetője A résztvevők ezután a meditációs központhoz vonultak, itt az ünnep jelentőségéről, Buddha életéről és tanításairól szólt Khenpo Konchok Tamphel, a bécsi egyetem oktatója.


- Ezt követően mindenkinek lehetősége volt arra, hogy Buddha képébe képzelje magát: egyetlen kanál vízzel mindenki megfürdethette a kis Buddha szobort. Ezzel a szimbolikus tettel a bennünk levő tisztátalanságot tudjuk megszüntetni, hogy megszülessen a szeretet - szólt az ünnepség folytatásáról az alapítvány vezetője. A szertartást követően a szervezők és felajánlók jóvoltából mindenkit ebéddel kínáltak, majd kulturális műsor színesítette a délutánt. A hármas ünnepen az is kiderült: a teliholdhoz kötődnek Buddha életének meghatározó eseményei, az ünnepnapokon minden pozitív dolog megsokszorozódik.

- Minden vallás alapja a szeretet és az együttérzés, az a legfontosabb, hogy ezek szülessenek meg. Sok mindent megtalálunk magunkban, s erősödnek ezek az érzések. Mikor leülünk ilyenkor, ezek az érzések összeadódnak, megsokszorozódnak. Az emberekben nyugalom, béke, belső testi és tudati egyensúly és béke lesz - emelte ki lapunknak Drupon Konchok Jigmet, a Béke sztúpa egyik szerzetese. Buddha, a 2500 évvel ezelőtt élt indiai tanító nyomán a mai kor emberének, a mindennapi nehézségekhez is adott iránymutatást a szerzetes.

- A tanítások arról is szólnak: ha tudsz, akkor segíts, de ha nem tudsz, akkor ne bánts másokat. A hétköznapi embereknek csak kicsit kell változni: magukban kell megtalálni a békét, a szeretetet. Meg kell érteni például, hogy másoknak is van problémája. De ha magunkban nyugalmat teremtünk, ezt a másik is érezni fogja és harmóniába kerülünk. Magamban kell átfordítani a gondolkozást, magamnak kell megváltozni – mondta Drupon Konchok Jigmet, hozzátéve: ha naponta akár csak néhány percre ülünk le és meditálunk, akkor érezzük a belső nyugalmat, melyet tovább lehet erősíteni.

Címkék#buddhizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!