Zalaszentgrót

2017.01.31. 12:02

Ásatások vezetője

Zalaszentgrót - A több település helytörténetével foglalkozó, a szentgróti VMK klubjaként működő Tölgyvári Kör vendége volt a múlt héten dr. Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató, régész.

Szabó Judit

A vele folytatott beszélgetés során dr. Vándor László elmondta, hogy az első kutatómunkája Zalaszentgróthoz köti. Nemcsak a Batthyány-kastélyt, hanem a környéket is kutatta, vezetett ásatásokat. Az érdeklődők megtudták, hogy milyen jelentős római település volt a mai Kisszentgrót alatt, és milyen veszélyes volt a polgárvárosi kolostor maradványainak feltárása, a torony megmentése. Szóba került a Csúszódomb területén feltáratlan középkori település majdani bemutatásának kérdése is. Dr. Vándor László részletesen beszélt a türjei premontrei kolostor maradványainak feltárásáról és a templomban lévő, Európában legjelentősebb Szent László freskóról.

Ezzel kapcsolatban Nagy Ferenc türjei polgármester bejelentette, hogy pályázati pénzből már idén megkezdődik, illetve folytatódik a feltárás és a rekonstrukció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!