Zalaszentgrót

2017.05.30. 13:24

Lezárták az évet

ZALASZENTGRÓT Elfogadta a zárszámadást a zalaszentgróti képviselő-testület a legutóbbi, múlt héten tartott ülésén.

Szabó Judit

A város tavalyi költségvetését több mint 1,25 milliárd forintos főösszeggel fogadta el az önkormányzat, az évközbeni módosítások után ugyanakkor a főösszeg több mint 3,8 milliárd forintra emelkedett. Azért lett ilyen magas, mert már számoltak a TOP keretéből tervezett fejlesztési programokkal, az uniós pályázatok elbírálása azonban elhúzódott. Jórészt ez az oka annak, hogy a bevételek önkormányzati szinten csak 47 százalékra, közel 1,8 milliárd forintra teljesültek.

A helyi adókból, a gépjárműadóból, a talajterhelési díjból és a bírságokból több mint 300 millió forint folyt be tavaly, több, mint a tervezett, főleg az iparűzési adó túlteljesítése miatt.

A költségvetési kiadások a módosított előirányzathoz képest 35 százalékban, közel 1,3 milliárd forint értékben teljesültek. A karbantartási feladatok nagy része megvalósult, mégpedig a tervezettnél olcsóbban, a közmunkások bevonásának köszönhetően.

A fejlesztésekre tervezett forrásoknak csak mintegy 11 százalékát használták fel, részben a már említett ok, a pályázati döntések csúszása miatt, s mert az adósságkonszolidációs program kapcsán Zalaszentgrótnak - mint jól gazdálkodó településnek - nyújtott állami támogatás csak decemberben érkezett meg, így nem volt idő abban az évben elkölteni. Az intézmények működése és a városüzemeltetés az év folyamán zavartalan volt, állt a zárszámadásban.

Az önkormányzat a soros ülésén elfogadta az intézmények, a Szentgróti Víz és Fürdő Kft., valamint az egészségügyi központ beszámolóját. Baracskai József polgármester tájékoztatása szerint döntés született arról is: kérelmezik, hogy a Magyar Közút által közmunkások segítségével kitermelt faanyagot kioszthassák a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!