Zalaszentlászló

2015.01.14. 17:25

A helyi gyümölcsöket dolgozzák fel

Zalaszentlászló - Mentás, sütőtökös vagy céklás almalé ilyen különleges gyümölcsleveket is ihattak, akik saját terményeiket vitték feldolgozásra a falu új üzemébe.

Keszey Ágnes

Szeptember óta működik a Gyógynövények Völgye Szociális Szövetkezet, Bakos Péter és Fatér Balázs, valamint családtagjaik összefogásával. Az ősszel megnyílt gyümölcsfeldolgozó üzemnek hamar híre ment.

Helyi termékeket dolgoznak fel: Bakos Péter és Fatér Balázs. Fotó: Bakos Csaba

– Nem csak a környékbeli településekről, hanem Zalaegerszegről és Vas megyéből is sokan hozták terményeiket, hiszen az emberek nem szeretnék kidobni a megtermett gyümölcsöt, de sok esetben olyan bőséges a termés, melyet nem bírnak megenni, vagy nem dolgozzák fel más módon: lekvárnak vagy pálinkának. Nálunk viszont a feleslegesnek tűnő gyümölcs hasznosítható – szólt a lehetőségről Fatér Balázs.

A termési időszakban működik a feldolgozó, bár ha most, télen meghatározott mennyiség összegyűlik, akár ilyenkor is készülhet a lé. A kis üzem meghatározott mennyiségű gyümölcs feldolgozására képes, így néha előfordult, hogy egy-két hetet várniuk kellett mindazoknak, akik a saját gyümölcsből készült levet szerették volna inni.

– Eddig főként almát dolgoztunk fel, de más idényjellegű gyümölcsből és zöldségből is készülhet lé. Száz kilogramm almából körülbelül 70 liter gyümölcslé lesz, melyhez nem adunk tartósítószert. Ezt általában néhány hónap alatt elfogy. A saját gyümölcslevelet szívesen kínálják az emberek barátaiknak is. Olyan visszajelzést is kaptunk egy családtól, hogy mióta az óvodás kisgyerek minden nap iszik a vitamindús, helyi gyümölcsből készült léből, nem betegedett meg – mondta a tulajdonos.

A helyi termék feldolgozó üzem nonprofit alapon működik. A szolgáltatást igénybe vevőknek csak a rezsiköltséget kell megfizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!