Zalaszentlászló

2016.11.02. 10:53

Dalolnak, s megtanultak citerázni - Falunapokon szerepel a zalaszentlászlói Mákvirág Népdalkör

Zalaszentlászló - Dalkörként indult, de már citeratáborokat is szervez a zalaszentlászlói Mákvirág Népdalkör, amely gyakori vendégszereplő a térségben megrendezett falunapokon.

Szalay Csaba

A népdalkör vezetését Bohár István polgármester kérésére 2011-ben vette át Bakosné Szalai Zsuzsanna, aki hat éve költözött családostól Budapestről Zalaszentlászlóra. Óvónő a végzettsége, férje pedig gépészmérnök, s együtt hozták létre a Gyógynövények völgyét a falu melletti Vörösmajorban.

- A Mákvirág együttessel először csak népdalokat énekeltünk. Két éve, a harmadik népdalos találkozón vendégünk volt Berta Alexandra Junior Príma-díjas népdalénekes és citeraművész. Őt megismerve vetette fel az egyik kórustagunk: mi lenne, ha valaki citerázni is megtanulna? Addig az egyik itt élő francia tagunk és én kísértem gitáron a kórust, de ez nem volt autentikus. Hamarosan öten-hatan megtanultak citerán játszani, s egy év alatt 12 fősre bővült a zenekarunk. Többségében zalaszentlászlóiak, de Zalaszentgrótról és Cserszegtomajból is van tagunk - mondta Bakosné Szalai Zsuzsanna.

Először csak énekeltek, most már a tagok citerázni is tudnak

Az együttes rendszeresen fellép a térségben rendezett falunapokon, s február végén, március elején már hagyományosan tavaszköszöntő népdalkör-találkozót szervez. Idén negyedszer tartották meg a találkozót, melyre meghívtak hat kórust, amelyekkel szoros kapcsolat alakult ki.

A zalaszentlászlói művészeti csoportnak már van utánpótlása: a család-otthon gyerekei közül tíz taggal megalakult tavaly a Kis Mákvirágok Kórus.

Bakosné Szalai Zsuzsanna
Fotó: Szalay Csaba

- A faluház vezetőjével, Busznyákné Albert Annával közösen sikeresen pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alaphoz egy citeratábor megrendezésére - számolt be róla Bakosné Szalai Zsuzsanna. - Több mint 20 táborlakónk volt, Berta Alexandra oktatott bennünket. Nagy eredménynek tartjuk saját szakmai fejlődésünkön túl, hogy Türjén is alakulófélben van a citerakör. Óvónők is érkeztek a közeli falvakból, akik most már az óvodákban is használni tudják a citerát, a hangszeren kísérik az éneklő gyerekeket. Várjuk az újabb pályázatot, hogy jövőre is szervezhessünk citeratábort. Szívfájdalmam, hogy a nagyon erős, magas színvonalú képzést nyújtó zalaszentgróti zeneiskolában nincs népzenei tagozat, és nem találunk hegedűst, aki kísérné szerepléseinket.

A működéshez az együttes a helyi önkormányzattól kap támogatást, ebből varratták a ruhákat s ebből fedezik az utazási és egyéb költségeket. Egyesületként külső támogatásra is számíthatnak, és bolhapiacot szoktak rendezni, amelynek bevétele szintén a működési célokat szolgálja. Jövőre még több helyre szeretnének eljutni, még több emberrel megismertetni a magyar népdalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!