Zene

2014.05.18. 13:45

Zalai és felvidéki csokrok

Lendva - Zalai és felvidéki dalcsokrok szerepelnek a Muravidéki Nótázók második albumán. A Nem vagyok tűznyelő, inkább a bort nyelném című új nagylemez bemutatóját szombat este tartották.

Gyuricza Ferenc

– Míg az első lemezünk a capella album volt, tehát azon mindenféle zenei kíséret nélkül énekeltünk, most egy népzenei együttes kísért bennünket – magyarázta Cseke József, a Muravidéki Nótázók karnagya. – A felvételre egy évvel ezelőtt került sor, a kiadásra különböző okok miatt kellett eddig várni, de nagyon örülünk annak, hogy végre kezünkben tarthatjuk a lemezt.

A szombati fellépés előtt. Elől a Muravidéki Nótázók tagjai láthatóak, mögöttük a lemezen is közreműködő Góbé zenekar. Fotó: Gyuricza Ferenc

Az albumon 14 dal, illetve dalcsokor található, többségükben zalai és felvidéki népdalok, de emellett felkerült rá egy Karácsonyi dudamuzsika és kántálás címet viselő összeállítás, valamint a zalaegerszegi Ferencz Győző költő egy megzenésített verse is, ami ma már a Muravidéki Nótázók indulójaként ismert.

– Azt a világot akartuk ezzel a lemezzel megeleveníteni, ami az 1930-as évekig volt divat Magyarországon – folytatta Cseke József. – Nem a városi kávéházi népies műzene szerepel az albumon, olyan csokrokba szedett autentikus borivó-, katona-, valamint szerelmi dalok kaptak rajta helyet, amiket falusi parasztbálokban egymásba belekapaszkodva, zenei kísérettel adtak elő a férfiak.

A Muravidéki Nótázóknak jelenleg hét tagja van, Cseke József mellett dr. Bence Lajos, Gerencsér Sándor, Szabó Ferenc, Völgyi István, Pisnjak Attila és Császár Szebasztián, ám utóbbi két tag baleset miatt nem tudott részt venni a lemezbemutatón. Az együttes ugyanakkor már a nyári fellépésekre készül, a karnagyuk szerint lesz bőven elfoglaltságuk az elkövetkezendő hónapokban.

– Nagyon erős lelki lendületet ad a csapatnak, hogy a tízéves jubileumi műsorunk után egy évvel sikerült megvédenünk az Arany páva nagydíjat, majd tavaly augusztusban Orbán Viktor miniszterelnöktől átvehettük a Külhoni magyarságért díjat is – tette még hozzá Cseke József. – Ezek az elismerések is arra ösztökélnek bennünket, hogy a kínálkozó lehetőségeket kihasználva minél több helyen megmutassuk magunkat. Ehhez felajánlotta segítségét Márky Zoltán, Magyarország nemrég kinevezett lendvai konzulja is, aki talán abban is közre tud működni, hogy jövő nyáron az erdélyi Tusnádfürdőn is felléphessen a Muravidéki Nótázók. Unatkozni addig sem fogunk, kezdődik a nyári fesztiválok, falunapok időszaka, őszre pedig a borral kapcsolatos dalaink miatt amúgy is tele a naptár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!