Zene

2015.03.17. 16:21

A Turán tízéves jubileuma

Zalaegerszeg - Fennállása tízéves jubileumát ünnepli szombat este a nemzeti rockot játszó Turán.

Gyuricza Ferenc

Tizenegy zenész, 150 koncert, három nagylemez. Ez a rövid mérlege az elmúlt évtizednek a nemzeti rockot játszó Turán szemszögéből. Az együttes tagjai az első fellépéstől számítják a csapat történetét.

– Én magam sem hittem volna, hogy eljutunk idáig – mondja Kocza Balázs énekes, aki az alapítók közül egyedül tagja már csupán a csapatnak. – A tíz évet ugyanis a garázs-zenekarok közül nagyon kevesen érik meg, az pedig még ritkábban fordul elő, hogy országos ismertségig jutnak. Nekünk ez utóbbi is sikerült.

Kocza Balázs szerint a Turán megalakulása a véletlennek köszönhető. 2004-ben lett volna egy nemzeti rockkoncert Zalaegerszegen, ide keresett szervezőként helyi előzenekart. Ekkor találkozott Vörös Sándorral, aki viszont egy saját együttes létrehozásán fáradozott. Miután frontember-hiánnyal küzdöttek, Balázs a koncert érdekében még ezt a szerepet is felvállalta. A sors különös játéka, hogy végül a koncert elmaradt, a Turán azonban megszületett, s 2005. március 5-én a Menhely klubban be is mutatkozott közönsége előtt. Az énekes úgy fogalmaz: akkor még nem akartak mást, csak a nemzeti rock műfajában egy zalai együttest is megalapítani.

– Olyan zenét akartunk játszani, amit mi magunk is kedveltünk – tette hozzá az énekes. – Az első két év a szárnypróbálgatás időszaka volt, zenészek jöttek-mentek, s 2008-ra alakult ki az a felállás, ami emlékeztet a maira. A dobos Gyenese Balázs 2007-ben, a gitáros Szanati Szabolcs egy évre rá csatlakozott. Akkor jelent meg az első lemezünk is, amit két további követett. Különösen a 2010-es másodikra, az Ütött az óra címűre vagyok büszke, azt már csak abból a szempontból is mérföldkőnek tekintem, mert két országosan ismert énekes, a példaképemnek tartott Sziva Balázs, illetve Molics Zsolt, továbbá Alexander Horsch népzenész is közreműködött rajta.

Balázs azt mondja, a Turán legjobb időszaka a 2011-es év volt, akkor harmincnál is több koncertet adtak országszerte. Azóta egy kicsit visszafogták a tempót, ebben annak is szerepe volt, hogy megszűntek a klubok, kevesebb a fesztivál, de a nemzeti rock hulláma is némileg csillapodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!