Zene

2015.08.29. 13:14

A színpadon szárnyal az ember

KESZTHELY- Milyen az, amikor a gyermekkori álmok valóra válnak? Amikor a zene szeretete magával ragadja az embert? E varázslatos dolgok kísérik végig Babos Lajos életét. A fiatal művésztanár az Életfa iskola igazgatója s a Happy Dixieland Band vezetője.

Keszey Ágnes

Nagyszülei zenéltek, mérnök édesapja hobbiszinten dobolt, nővére gyerekkorától zongorázik, így a zene hamar elvarázsolta Babos Lajost.

- Édesapám nagy dixieland-rajongó volt, sokat hallgattunk otthon zenét, s vitt magával koncertekre. Konkrétan emlékszem, hogy a nyolcvanas évek közepén (hat-hét éves volt akkor) a szombathelyi művelődési központban élőben is megláttam azt a zenekart, amelynek a felvételeit sokat hallgattuk otthon. Ez akkora élmény volt számomra, hogy édesapám nyakába ülve mutogattam, hogy én azon a fekete hangszeren szeretnék játszani. Ez volt a klarinét. A mai napig emlékszem rá, mekkora
élmény volt, mikor megkaptam az első hangszeremet idézi fel.

A térségben már kedvelt a Happy Dixieland Band, cél az országos ismertség

A sárvári zeneiskolában kezdett tanulni, ezt követte a szombathelyi zeneművészeti szakközépiskola; a grazi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, Pécsett mestertanári szakot végzett Babos Lajos. A vasi fiatalember zalai letelepedése szintén álomszerű.

- Volt egy vonyarcvashegyi iskolatársam, akivel annak idején itt a térségben utcazenéltünk. Úgy beleszerettem ebbe a környékbe, hogy akkor elhatároztam, szeretnék ideköltözni. Az egyetem után itt kerestem állást - meséli.

Tíz éve tanít a keszthelyi Életfa iskolában. Az alapítványi intézmény szellemisége: a japán kultúra és a magyar hagyományok ápolása, a családias légkör, a gyermekközpontú oktatási módszer magával ragadta. Másfél éve ő az iskola igazgatója.

Iskolaigazgatóként, tanárként a felnövekvő generációnak is átadja a zene szeretetét Fotó: a szerző

- Azt gondolom, hogy az embernek mindig keresni kell az új kihívásokat. Nagy feladat a zene és a tanítás mellett: sokszor 24 óra sem elég. De ha az ember mellett kiváló csapat van, s a család támogatja, akkor minden megoldható. Jók a visszajelzések, eredmények: sokan keresik intézményünket: a jövőre, valamint két év múlva induló első osztályba már most nagy számú jelentkezés mutatkozik, sőt, négy évre előre is vannak érdeklődések - mondta el Babos Lajos.

Már Keszthelyen tanított, amikor négy éve, egy felkérésre, a Boldog békeidők Hévíze rendezvényen állt először színpadra a barátokból összeállt Happy Dixieland Band: Babos Lajos, Szerdahelyi Károly, Lakossy Tamás, Piller Balázs, Schmidt János, Tóth Péter, Varga Endre.

- Gyerekkoromban hatalmas inspirációt adott a dixie, melytől azután kicsit eltávolodtam, hiszen komolyzenét tanultam. Az együttes létrejöttével egy gyermekkori álom megvalósult. Azt terveztük, hogy egy alkalomra állunk össze, de akkora sikert arattunk, hogy azt mondtuk, ezt nem hagyhatjuk abba. Azóta a régióban szinte mindenhol felléptünk, és külföldön is több koncertünk volt. Szeretnénk országos szinten ismertté tenni a zenekart.

Az együttes repertoárját dixieland és örökzöld dallamok, régi filmslágerek adják.

- Azt tapasztaljuk, hogy a zenénket a kicsi gyerekektől kezdve az idősekig sokan szeretik. Van ennek a muzsikának egy olyan lüktetése, hangulata, amely magával ragadja az embereket. Ám sok minden kell ehhez: a biztos hangszeres tudás, kreativitás, az improvizációs kész-ség s a látvány is összegzi a zenész. A közönség reakcióitól is nagyon sok minden függ. Ha fent van az ember a színpadon, akkor egy teljesen más világba kerül. Kellenek a jó társak, akik húzzák egymást, s ha a közönségtől jön a visszacsatolás, akkor már szárnyal az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!