Zene

2016.04.04. 17:31

Biztosítja a zenei szabadságot

Nyári dallam, Maradjatok gyerekek, Köszönöm szépen – három hazai megasláger az utóbbi két évből, melyek elkövetője egy kissé fura nevű csapat, a Kelemen Kabátban. A Horváth testvérpár (Boldi és Gáspár) valamint M-Papa alkotta együttes valósággal berobbant a hazai popzenei színtérre.

Gyuricza Ferenc

Sikerük egyik titka a zenei sokszínűség, vagy ahogy saját maguk fogalmaznak: az egysíkú, stílusfasiszta zenei hozzáállással számoltak le.

– Ha azt nézzük, hogy mi a különbség köztünk és a hozzánk hasonló, korban is azonos popzenekarok között, akkor valóban ez – magyarázta az együttes dalszerző-énekese, Horváth Boldi. – Szerintem a mai hazai popzenében nincs még egy olyan szereplő, mint a Kelemen Kabátban. Általában az a jellemző, hogy a zenekarok dalai egy adott stílusvilágban íródnak, ha attól eltérnének, a rajongóik azonnal tiltakoznának ellene. Ezzel szemben ha találomra kiválasztunk két Kelemen Kabátban dalt, elég jó az esélye annak, hogy zeneileg egészen más világgal találjuk magunkat szembe.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb hazai popzenei együttese a Kelemen Kabátban

Boldi azt mondja, ez a zenei sokszínűség leginkább annak köszönhető, hogy testvérével, Gáspárral együtt – akit JumoDaddy-ként az Irie Maffiából is ismerhet a közönség – mindketten szeretnek kísérletezni. A Kelemen Kabátban ehhez biztosítja is azt a zenei szabadságot, ami más projektekre kevésbé jellemző. Ő főleg dallamokban, testvére pedig harmóniákban gondolkodik. Ha Boldi fejéből pattanna ki egy harmóniamenet, azt Gáspár a zeneszerzés szabályai szerint mindig átalakítja, kiigazítja.

– A harmadik alapító tag, M-Papa, vagyis Pápay Mihály is hasonló módon gondolkodik, bár neki a zenére kevésbé van befolyása, hiszen az együttesen belül ő a saját szövegeiért felel – magyarázta tovább Boldi. – Befogadóként viszont ő is nagyon sokféle zenét hallhat az alternatív rocktól a hip-hopig bezárólag. Ennek a színes zenei világnak a megteremtése vagy létrehozása alapvetően egy közös gondolat volt mind a hármunkban. Még akkor is, ha az élő koncerteken az ellenkezőjére törekszünk, próbáljuk egységesíteni a hangzást, de a markáns elektronikus részek ott, a színpadon is megjelennek a zenénkben.

Boldi szerint ebből a zenei sokszínűségből fakad, hogy a közönségük is nagyon összetett, ebben szintúgy egyedülállóak a pályatársaik, a velük azonos műfajban alkotók között. A rajongótáboruk derékhadát az egyetemisták és a főiskolások adják, de az egészen kisgyerekektől az időskorúakig az összes korosztály tagjai felbukkannak koncertjeiken.

A Kelemen Kabátban eddig három albumot jelentetett meg, és mindegyiken volt legalább egy kiemelkedő sláger. Az első sikerük a Nyári dallam volt, ezt követte a Maradjatok gyerekek, míg a tavalyi Szívdöglesztő című albumról a Köszönöm szépen az eddigi legkedveltebb szerzemény.

– Azt tartják a szakmában, ha egy adott albumon egy kiemelt sláger akad, akkor már szerencsés az adott előadó. A Kelemen Kabátban így akár a szerencsés zenekarok közé is tartozhat – fűzte tovább mosolyogva Boldi. – Azt látjuk, hogy évente három-négy klipes dallal érdemes jelentkezni, nagylemezzel pedig körülbelül másfél évente. Ha csak rajtam múlna, jóval több dalt írnánk, és sokkal gyorsabban követnék egymást a megjelenések, ugyanis rengeteg zenei és szövegötletem van. A közönség és a médiumok azonban nem bírnák ezt a tempót.

Boldi annyit azért elárult, a közeljövőben új klipjük jelenik meg, néhány napon belül már látható lesz az interneten az Áll a bálhoz forgatott kisfilm. Ettől szintén nagyon sokat várnak, a szakma és a rajongóik visszajelzése alapján is az egyik legjobban sikerült dalnak tartják az új lemezről.

– Klip nélkül ma már nincs esélye egyetlen dalnak sem, a zenei szakmában dolgozók se hallgatnak végig egy olyan új számot, amihez nincs valamilyen vizuális aláfestés – folytatta az énekes-rapper. – A koncertek visszajelzése viszont minden esetben nem tükrözi a klipek iránti érdeklődést. Így például a Köszönöm szépen a koncerteken sokkal jobban működik, mint az Ecküvel közös Maradjatok gyerekek, míg a videomegosztós kattintásszámok ennek az ellenkezőjét mutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!