Zene

2015.09.12. 19:58

A Rolling Stonesszal szeretne egy színpadon zenélni a Norton

Zalaegerszeg - A jelenleg is aktív zalai könnyűzenei formációk közül minden bizonnyal a zalaegerszegi Norton tekinthető a doyennek, hiszen a dallamos rock and roll mellett elkötelezett formáció 1968-ban alakult. A működésüket ugyan a hetvenes évek elején felfüggesztették, de 2005 óta ismét aktívan zenélnek.

Gyuricza Ferenc

A Norton újbóli összeállása egy évekkel korábbi ötletnek köszönhető, a zenekar billentyűse, az időközben Jászapátiba költözött Liszák János javaslatára tartottak 2003-ban egy baráti találkozót, itt merült fel első alkalommal, hogy jó lenne újra színpadra lépni.

Ahhoz azonban, hogy a javaslatot tett váltsa fel, mintegy két évre volt szükségük.

– Jancsa ötletén eleinte jókat nevetgéltünk, hiszen legtöbbünk hosszú évekkel előtte felhagyott már a zenéléssel – idézte vissza az akkori történéseket Mónok László gitáros. – A gondolat azonban ott motoszkált a fejünkben, nem hagyott nyugodni bennünket, így egy közel félévnyi rákészülés után 2005. augusztus 20-án visszatértünk, s azóta kisebb-nagyobb szünetekkel, de gyakorlatilag a mai napig él a zenekar.

Az 1968-ban alakult Norton zenekar jelenlegi tagjai: balról jobbra Mónok László, Fercsák Árpád, Süle Attila, Varga József, Buzási Imre és Lőcsei János. A képről hiányzik a Jászapátiban élő Liszák János Fotó: Archív

A Norton megtartotta korabeli repertoárját, továbbra is azt a fajta muzsikát játsszák, amit egyéb elnevezés hiányában dallamos rock & rollnak, illetve populáris tánczenének neveznek. Ebben a Bee Gees, a Hollies, valamint a Manfred Mann’s Earth Band dalai éppúgy megférnek, mint például a Cream, a Rolling Stones és a Deep Purple szerzeményei. Emellett természetesen saját dalokkal is kísérleteztek, melyek közül többet jelenleg is repertoáron tartanak.

– A hatvanas évek legvége egy nagyon izgalmas időszak volt, naponta alakultak zenekarok, s hetente jelentek meg újabb számok, melyeket a fülünkre tapasztott Sokol rádió segítségével, a Szabad Európa és a luxemburgi rádió adásain révén igyekeztünk megtanulni – magyarázta Mónok László. – Ezekhez a dalokhoz máshogy nem lehetett hozzáférni, esetleg a már korábban megalakult zenekaroktól próbáltunk szemmel lopni, vagyis odaálltunk a színpad mellé, s azt lestük, milyen akkordokat fognak. Az ifjú zenészeknek mindez olyan jól sikerült, hogy két évvel később ők lettek a méltán legendás hírű Univerzum klub állandó zenekara. Olyan elődök nyomaiba léptek ezáltal, mint a Ciklon vagy a Mikron.

A Norton tagjai nem titkolják, újbóli összeállásukban a nosztalgiának nagyon fontos szerepe volt. Egyrészt a saját örömükre fogtak ismét hangszert a kezükbe, de hamar kiderült, máig van ennek a zenének közönsége.

– A zenekar egyik sármját az adja, hogy a hatvanas évek végén velünk együtt prosperáló csapatok közül már senki nincs meg. A másik különlegességünk, hogy ezt a fajta zenét ma senki sem játssza – jelentette ki Mónok László. – Magunk között viccelődve azt is szoktuk mondogatni, hogy van még 15 évünk. Egészségben, barátságban ennyit még ki tudunk húzni egymás mellett. Persze az is tény, ha valamelyikünkkel történne valami, akkor az valószínűleg a Norton végét is jelentené. Ezzel azonban egyelőre nem kívánunk foglalkozni, ugyanis vannak komoly célkitűzéseink. Szeretnénk a saját dalaikból egy CD-t megjelentetni, valamint szeretnénk egyszer a Rolling Stonesszal egy színpadon zenélni. Az első talán összejön, lassan összeáll annyi saját dal, amennyi egy CD-hez szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!