Zene

2017.07.27. 17:30

Életet lehelnek a könnyűzenébe

Korábban soha nem volt példa arra, hogy a hazai könnyűzene három év alatt az adóforintokból több mint kétmilliárdos támogatást kapjon. A Cseh Tamás Program révén már ennyit fordítottunk a különböző alprogramokban megjelenő területekre.

Gyuricza Ferenc

Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap szervezeti keretei közt működő Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője nyilatkozta lapunknak. Bajnai Zsolt kiemelte: fontos szempont, hogy nem konkrét személyeket, hanem ügyeket támogatnak, amiből az egész könnyűzenei szakma profitálhat. Példaként a klubtámogatási rendszert említette: mint mondotta, ha egy klub életben maradását segítik a Cseh Tamás Programmal, akkor közvetve ahhoz is hozzájárulnak, hogy az adott klub olyan előadót hívjon meg, akinek nincs köze a programhoz.

Egyedülálló támogatási forma a Cseh Tamás Program, ilyenre korábban még nem volt példa hazánkban - mondta lapunknak Bajnai Zsolt, az ideiglenes kollégium vezetője
Fotó: Archív

- Hazánkban a könnyűzenészek bevételeiben a jogdíjak mellett arányaiban nagyon nagy részt tesz ki az elő koncertek fellépti díja - indokolta Bajnai Zsolt. - Miután a zenei eladásokból, tehát a CD-k és egyéb hanghordozók értékesítéséből egyre kevesebb pénz folyik be, fontos lenne a fellépti díjak további növelése. Azt szeretnénk, ha az országban minél több helyen lennének olyan klubok, ahol nem ingyen, hanem belépőért, vagyis valóban a közönség előtt megméretve szólalhatnának meg a zenekarok és a formációk.

Bajnai Zsolt hozzátette: a Cseh Tamás Program kilenc alprogramból áll. Ezek révén induló zenekarokat, vidéki klubokat, vidéki és kisközösségi tv-ket és rádiókat, print és online médiát, előzenekaros koncerteket, nemzetközi turnékat és promóciót támogatnak pályázatos formában, emellett a magyar könnyűzenei örökség megőrzésére, zenei menedzsment-oktatásra és vidéki tehetségkutatók támogatására is külön alprogramot hoztak létre. Arányait tekintve ezek közül a klubtámogatásra, illetve az utánpótlásnevelésre fordítják a legnagyobb összeget. Ez utóbbi sorába nemcsak az induló zenekari alprogram tartozik, de a megyei tehetségkutatók támogatása, illetve az előzenekari alprogram szintén ide sorolható, melynek célja, hogy egy befutott, közönséget toborozni képes zenekar vigyen magával kezdőket, s mentorként segítse az önálló lábra állásukat. Úgyszintén ide sorolható az egyik legsikeresebb szegmens, a könnyűzenei oktatás támogatása, az év első felében megrendezett Hangszert a kézbe rendezvényeire 24 ezren voltak kíváncsiak országszerte.

- Azt szeretnénk, hogy minél több fiatal vegye kézbe a hangszereket, próbálják ki azokat, és közülük minél többnek jusson eszébe, hogy ők is zenélni szeretnének - magyarázta a kollégium vezetője. - Egy kutatásunk ugyanis kimutatta, hogy azok lesznek a tudatos zenei vásárlók, tehát ők hajlandóak egy koncertért vagy egy lemezért pénzt adni, akik maguk is tanultak zenélni, játszanak egy zenekarban, vagy egyéb módon, de aktívan kapcsolódnak a zenei szakmához.

A Cseh Tamás Program a hazai és a határon túli magyar könnyűzenei előadókat műfaji megkötöttség nélkül igyekszik támogatni. Ahogy Bajnai Zsolt fogalmaz: jazztól a világzenén keresztül a nagyon hardcore heavy metálig és a popig minden stílusú előadó felbukkant már náluk, s nemcsak zenekarok, de egyszemélyes eladók is. Egyedül a valódi elektronikus zene átgondolt támogatása hiányzik még, de arra is volt már példa, hogy ezen műfajhoz tartozó előadót segített a program. Vannak zenekarok, amelyek a Cseh Tamás Program támogatását élvezve indultak, és ma már önállóan is megállják helyüket a piacon. A kollégium vezetője példaként a Lóci Játszik és a Margaret Island formációkat említette, előbbi az idei Nagy-Szín-Pad!! verseny győzteseként már minden jelentős fesztiválon felléphet, a Margaret Island pedig - mely a Cseh Tamás Program segítségével készítette első albumát - többek közt a debreceni Campus fesztivál nagyszínpadának záró produkciójaként adott koncertet.

Összeállításunkat támogatta:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!