Zene

2016.10.14. 17:59

Hittek benne, meghálálta - A fiatal és tehetséges dél-zalai jazzénekes, Horváth Cintia ígéretes karrier előtt áll

Szülei támogatták abban, hogy a zenének szentelje az életét. Jól tették, hiszen mára a 23 éves nagykanizsai születésű Horváth Cintia ígéretes jazzénekesnőként fiatalos muzsikával szórakoztat.

Bálint Benedek

Fekete bakancsban, divatosan szaggatott farmernadrágban, lesütött szemmel, a dallamok szárnyán valósággal repült a Medgyaszay Ház színpadán. Már a hangszeres próba, a „beállás” olyan nagy hatást gyakorolt az ifjú Horváth Cintiára, mintha élesben a közönség előtt állna.

– A bizonyítási vágy egyfolytában dolgozik bennem – mesélte Cintia. – Kanyarokkal tarkított rögös út vezetett idáig, bár azt hatéves korom óta tudom, hogy a zene érdekel. Horváth Cintia ekkor vette az első óráját Jakobovics Árpád hegedűtanárnál. Imádott a hangszeren játszani, de valahogy a színpaddal nem volt kibékülve. Egyik fellépésen előfordult, hogy a vonót is kiejtette a kezéből, annyira izgult. Azonban szülei látták Cintiában a tehetséget, a zene iránti rajongást, valamint a szorgalmat, így a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába jelentkezett.

– Édesanyám és édesapám bíztak bennem, ez lendületet adott – tette hozzá. – Ekkor váltottam az énekre, kezdetben a klasszikus, majd a musical érdekelt.Az ifjú hölgy több országos musicalversenyt is megnyert, a sikerek ellenére viszont mégsem érezte magát jól a bőrében.– Ehhez az kell, hogy valaki érezze a színpadot, elő tudja magát adni, színészkedjen is kicsit és táncoljon. Na, ez nekem nem ment.Érettségi után Cintia a fővárosi Bartók Béla Gimnázium és Szakközépiskolába került, ahol jazz és ének előadóművész képzést kezdett el. Itt varázsolta el az új stílus.

– Végre nem kellett szerepet játszanom, élő zenei kísérettel adhattam elő a dalokat a lelkemből énekelve – mosolygott. – Már az első pillanattól olyan pozitív energiák vettek körül, ami felvillanyozott. A mai napig sokat segítenek a tanáraim: Urbán Orsolya, Lakatos Ágnes és Berki Tamás a musicaléneklésből adódó manírok levetkőzésében. A dalok tanulása közben rengeteg előadót meghallgatok, ám igyekszem a lehető legjobban a magamévá tenni ezeket.A képzést nem fejezte be, hisz felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol már a szíve együtt dobban a jazzel, s minden az elképzelései szerint alakul.

Fotó: Szakony Attila

– A quintettünk ez év júniusban alakult, és olyan szuper srácok vesznek körül, akikkel öröm muzsikálni – mondta Cintia. – Korábban több zenésszel próbálkoztam, de néhány gyakorlás után kiderült, nem egyfelé tartunk. Ahol kifogásokat kell találni, hogy ki és miért nem ér rá, az nem jó. Ebben a felállásban mindannyiunk boldog.A kanizsai énekeslányon kívül Várvölgyi Szabolcs (gitár), Vidákovich Izsák (szaxofon), Dénes Ábel (bőgő) és Kárpáti Benedek (dob) alkotja a bandát. A fiatalok az egyetemről jól ismerik egymást. Cintia, Ábel és Benedek osztálytársak, Izsák mesterképzésen végzős, Szabolcs pedig tavaly diplomázott.

– Heti egyszer, koncert előtt kétszer próbálunk, egyelőre saját dalaink nincsenek, a jazzsztenderdekből épül fel repertoárunk – folytatta. – A dalok jelenleg is a lelkemből szólnak, így egyfajta változáson mennek át. Természetesen ettől függetlenül nem zárkózunk el az alkotástól, van bennünk potenciál. Azonban szeretném, ha kiforrná magát ez a formáció, s ehhez sokat kell még koncerteznünk.

Legközelebb november 5-én hazai környezetben, az egyetemünk gólyabálján állhatunk majd a közönség elé. Eközben pedig extra próbák beiktatásával hangolódunk a fővárosi Művészetek Palotájában a jövő év februárjában esedékes Jazz Showcase elnevezésű eseményre, mely komoly kiugrási lehetőséget jelenthet számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!