Zene

2017.02.08. 19:15

Honvágyuk szülte az új dalukat

Zalaegerszeg - A távolba szakadt magyarok érzéseit és fájdalmát öntötte dalba Csimszi Rudolf és Mónika. A mulatós zene új zalai felfedezettjei maguk is külföldön, Ausztriában dolgoznak, onnan járnak haza fellépéseikre.

Gyuricza Ferenc

A dal a Távol van a hazánk címet kapta, s mindössze néhány napja jelent meg. Csimszi Rudolf és testvére, Mónika a modern hangszerelésű, keserédes hangulatot árasztó, de azért optimista dalt már a harmadik albumához vette fel, a témája és az aktualitása miatt azonban úgy gondolták, hogy nem várják ki annak megjelenését, már előbb közzéteszik.

- A dal személyes indíttatású, mert sok magyar honfitársunkhoz hasonlóan nekünk is el kellett hagynunk a családunkat, az otthonunkat, hogy a megélhetésünket biztosítani tudjuk - mondta Csimszi Rudolf. - Én nyolcadik éve dolgozom Ausztriában, Mónika, a nővérem pedig hét éve döntött úgy, hogy követi a példámat. A Távol van a hazánk című dal azonban nemcsak rólunk szól, hanem arról a több mint nyolcszázezer fiatal magyarról is, aki ugyanerre a döntésre kényszerült.

Csimszi Rudolf és Mónika új dala távolba szakadt magyarok életérzéseit igyekszik visszaadni
Fotó: Csimszi Rudolf

Az énekes hozzátette, azért van személyes szál is a dal szövegében, a tavaly áprilisban elhunyt édesapjuknak is szerettek volna emléket állítani. Emiatt született meg a dal refrénje: "Távol van a hazánk, messze a mi jó anyánk, de még messzebb az édesapánk, ki fentről vigyáz ránk".

- Édesapánk elvesztése tovább fokozta azt a fájdalmat, amit a hazától és a családunktól való elszakadás miatt érzünk - folytatta az énekes. - Mi nem azért hagytuk ott Magyarországot, mert szerettünk volna világot látni, rákényszerített bennünket az élet. Odahaza egyszerre három munkahelyen dolgoztam, hogy fizetni tudjam a hiteleimet, mégis majdnem elvitték a házunkat és az autónkat. Aztán jött ez a lehetőség, egy ismerősöm révén kikerültem Tirolba, s lassan egyenesbe kerültünk.

Csimszi Rudolf gyakorlatilag német nyelvismeret nélkül vállalt munkát Tirolban. Sölden közelében, egy 2100 méter magasan fekvő kis falucskában, Ventben kapott állást, a Hotel Kleon konyháján helyezkedett el. A szálloda vezetője annyira elégedett volt a munkájával, hogy két hét után teljesen rábízták a főzést. Azóta már egy másik munkahelye van, ugyancsak egy osztrák szállodában dolgozik, ám már jóval közelebb Magyarországhoz, hiszen a stúdiózások és a fellépések miatt havi két-három alkalommal hazajárnak. Legutóbb a napokban voltak itthon, s tegnap utaztak vissza.

- Ezen a helyen konyhafőnök-helyettes vagyok, tehát a szakmai karrierem is jól alakult - mondta. - Ausztriában nyolc év alatt többre jutottam, mint a 15 éves otthoni munkaviszonyom során. Ennél tovább már nem akarok lépni, a jövőmet ugyanis otthon képzelem el, én Magyarországon szeretnék élni, ezt ugyancsak kifejezi a dal szövege.

Az énekes szerint a külföldön dolgozó magyarok közül kevesen gondolkodnak így. A hotelben tízen dolgoznak magyarok - többen vannak, mint a helyiek -, és a munkatársainak többsége már állandó lakást keresett magának. Ő viszont továbbra is abban a hotelszobában lakik, amit lakhatási lehetőségként a szálloda igazgatósága ajánlott fel a számára, ezzel jelezve, hogy átmeneti állapotnak tekinti az ottani helyzetét, akárcsak nővére.

A Csimszi testvérpár jelenleg Dömötör Balázzsal dolgozik együtt, az énekes szerint a producer személye, továbbá a korábbi munkássága számukra garanciát jelent arra, hogy hűek maradjanak az első két lemezükön kialakult stílusukhoz, ugyanakkor kellően modern s mai megszólalású produkcióval jelentkezzenek. Az énekes azt is fontosnak tartja, hogy ne más dalait adja elő, a már teljesen telitetté vált mulatós palettán azáltal ugyanis könnyen arctalanná válhat az előadó. A saját dalokkal való érvényesülés nyilván a nehezebb utat jelenti, ugyanakkor ezeket a slágereket sokkal inkább köti a közönség az adott előadó személyéhez.

- Az előző lemezük készítésekor maradt néhány akkor még meg nem jelent dalunk, ezeket is szeretnénk használni - magyarázta az énekes. - Az egyik ilyen zeneszám a Váratlan utazás, amivel az Eurovíziós dalfesztiválra is beneveztünk, de sajnos nem jutottunk a legjobb harminc közé. Most hat-hét teljesen elkészült dalunk van, körülbelül ugyanennyi kell még a nagylemezhez.

Csimszi Rudolt közeli tervei között szerepel egy videóklip elkészítése a Távol van a hazánk című dalra, ezt ugyancsak Dömötör Balázs segítségével szeretné megvalósítani. Tárgyalásokat folytat továbbá egy folyamatos televíziós szereplésről, és a nyári fellépései is jól alakulnak. Nován, a Göcseji Aratónapokon, Kispáliban a kolbászfesztiválon biztosan ott lesz, de Kustánszegre és az Őrségbe is hívják. Ha ilyen ütemben halad, akkor a végleges hazatérésük időpontja sincs már olyan távol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!