Zene

2014.09.16. 17:05

Negyven éve a színpadon - Pataky Attila szerint a zene által a legkönnyebb eljutni a lelkekhez

Az a fajta zene, amit mi játszunk, örökérvényű - mondja Pataki Attila.

Gyuricza Ferenc

Negyven éves jubileumi koncertjére készül az EDDA. Az egyik legnépszerűbb hazai rockzenekar jövő év április 11-én a Papp László Budapest Sportarénába várja rajongóit. Többek között erről beszélt lapunknak a közelmúltban a Belvárosi Szüret és Zalai Teríték programja keretében Zalaegerszegen is fellépett zenekar frontembere, Pataky Attila. Az énekes elmondta: megadatott nekik az a csoda, hogy ennyi éven át kitartottak mellettük rajongóik, nekik pedig kötelességük együtt ünnepelni velük.

– Szeret minket az Isten, a tenyerén hordozza a zenekart – magyarázta Pataky Attila. – Persze mi is teszünk ezért, én például igyekszem egyre tudatosabban élni, valamint felhasználni azt az energiát, amit az égiektől kapok. Az egyiptomi kultúrát segítő hathorok szerint a hang, vagyis a zene az egyik legmagasabb szintű rezgésforma, általa lehet legjobban közvetíteni az üzeneteket, legkönnyebben eljutni a lelkekhez. Mi pedig folyamatosan ezt tesszük, s bizonyára ennek is köszönhető, hogy az EDDA tábora ilyen hatalmasra nőtt.

A rock sosem lesz a celebteremtők játéktere – véli Pataky Attila. Fotó: Gyuricza Ferenc

Pataky Attila hozzátette: a jövő áprilisi koncertre készül el a zenekar 32. nagylemeze, ami vadonatúj dalokat tartalmaz majd. Korábban még soha nem volt ilyen termékeny, 35 friss szerzeménynél tart, a kiadvány anyagát ebből válogatják össze. Közben országszerte óriási sikerrel fut a Sziget Színházzal közös musicalük, a Kör is, amelynek már a második része készül, hamarosan ezt is láthatja a közönség. Pataky Attila hozzátette: ő már azt is tudja, a harmadik rész miről fog szólni. Büszkeséggel tölti el, hogy mindezt saját erőből hozták létre.

– Az a fajta zene, amit mi játszunk, örökérvényű – folytatta az énekes. – Egyfajta állandóságot képvisel abban az anyagias, devalválódott értékrendű világban, amiben jelenleg élünk. A rock sosem lesz a celeb-teremtők játéktere, itt napról napra teljesíteni kell, s nem lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni a szereplőket.

Pataky Attila zalaegerszegi koncert kapcsán korábbi több korábbi élményét is felelevenítette. Mint mondotta, nincs szerencséjük az időjárással, a májusi koncertjüket el kellett halasztani a vihar miatt, most pedig néhány perccel kezdés előtt eredt meg az eső.

– Engem ezek a dolgok sohasem zavartak, játszottam én már esőben is fergeteges bulit – szögezte le. – Koncertet sosem mondok le ok nélkül, erre szintén Zalaegerszeg a legjobb példa. Néhány éve olyan allergiás tünetekkel álltam ki a közönség elé, hogy egyetlen hang sem jött ki a torkomon. Korábban gyakran mosolyogtam azon, ha valaki allergiás tünetekről beszélt, viszont jó öt éve engem is elért. Eleinte csak tavasszal tüszögtem, aztán nyáron is, s most már az egész szezonban, kora tavasztól késő őszig szenvedek tőle. Ennek estem áldozatául azon a májusi napon is, délután háromkor, egy lovagavató rendezvényről indultunk el Zalaegerszegre. Útközben még javában beszélgettünk, amikor az autóban azt éreztem, hogy kapar a torkom, s egyre kevesebb hang jön ki rajta. Amire ideértünk, szinte megszólalni sem tudtam. Talán a helyiek is emlékeznek még rá, milyen kínos volt. Számomra viszont mégis rendkívül emlékezetes lett buli volt, hiszen elképesztő ajándékot kaptam itt, Zalaegerszegen. Ezen a koncerten állt ki első alkalommal a közönség elé Gergő fiam. Régóta invitáltam már a színpadra, ám korábban nem merte elhatározni magát. Akkor viszont nem volt más választása, neki kellett a bulit megmentenie. A koncerten ő énekelt, én pedig konferáltam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!