Zene

2017.05.29. 10:49

„Pápai Joci sikerének nagyon fontos üzenete van a roma fiatalok számára!”

Forgács Mariettával beszélgettünk Pápai Joci sikereiről.

Mikó-Baráth György

Pár hete ért véget az Eurovíziós Dalfesztivál, ahol Pápai Joci Origo című dalával Magyarország harmadik legjobb helyezését szerezte meg, hiszen 8. helyen végzett Kijevben. Már a verseny előtt, s a siker után is nagyon vegyes fogadtatásban részesült a tatai születésű énekes. Több cikk is megjelent, melyek szövegét bírálták, gyakran származása miatt érték becsmérlő kommentek, de akadt olyan elemzés is, mely szerint az Origo szövege versként is megállja helyét, csak a legnagyobb dalszerzők voltak képesek hasonló remekmű megírására.

Valamivel több mint fél éve beszélgettünk a zalaegerszegi születésű Forgács Mariettával, a cigány nyelv történelméről, jelenéről, jövőjéről. Akkori találkozásunkkor azt is megtudtuk, hogy Marietta rádiós műsort is készít cigány nyelven, valamint szavaiból egyértelműen kicsengett, hogy elkötelezett híve, mondhatni élharcosa a roma fiatalok társadalmi felemelkedésének. Ezek után megkértük, ossza meg velünk véleményét ebben a témában, mit is gondol ő az Eurovízióról, s Pápai Joci sikeréről?

Az egyik legfőbb kritika a refrén értelmetlensége volt az Origoval szemben. Marietta elmondta, hogy a visszatérő, cigány nyelvből származó szavaknak valóban nem tulajdonítanak jelentést, ugyanakkor közel sem értelmetlen. - A refrénnek valóban semmi jelentése nincsen, ugyanakkor ez a cigány nótákban egy megszokott átkötő éneklés. A dalban nekem az az érdekes, hogy nem kellett cigányul énekelnie ahhoz, hogy a cigány számok ritmusa, üteme egyértelmű legyen a hallgatók számára. Tökéletesen átadta magyarul is. Joci egyébként zenész cigány családból származik, nem beszéli a cigány nyelvet, de mégis hiteles a dallal, hiszen ő maga írta a szövegét, zenéjét. Az Origo című számában gyönyörűen adja át, mutatja meg, mi minden kavarog a romák lelkében. Kétkedés, önmarcangolás, és az, hogy mindezt el kell fogadni, de szeretni ugyanúgy tudunk bárkit, még ha más is a származásunk.

A Dalfesztivál megítélése is megosztó az utóbbi években. A verseny magas színvonalában nem kételkedik riportalanyunk, ugyanakkor a kiválasztási procedúra az ő véleménye szerint sem hibátlan. - Nívós verseny az Eurovízió mind a mai napig, ezt mutatja az is, hogy itthon Magyarországon is komoly presztizse van annak az énekesnek, aki kijut a döntőbe. De miután csak egy dal során választják ki a nyertest, azt érzem, több múlik a jól megírt számon, mint a valós tudáson. Noha a kijevi döntőt nem tudtam megnézni aznap a tévében, de a győztes portugál fellépő számát többször is meghallgattam. Inkább egy kellemes. andalító szám, amelyet nem az első helyezéssel díjaztam volna, míg Joci száma ütemes, szívig ható volt - mondom ezt mindenféle elfogultság nélkül. Ez a 8. helyezés is nagyszerű eredmény, büszkék lehetünk rá.

Pápai Joci győzelme már az Eurovízió magyar előválogatóján is elég nagy meglepetést okozott. Marietta nagyon örült ennek az eredménynek, de ő nem tartozott azok táborába, akiket meglepett a tatai fiú győzelme. - Azzal, hogy A Dal című versenyben a közönség őt szavazta meg, egyértelművé válik, hogy a zeneszerető közönségnek nem a származás az elsődleges, hanem a kapott élmény. Ezzel, hogy Magyarországot egy cigány fiú képviselt az Euróvizion, azt mutattuk meg, hogy egy olyan országban élünk, ahol nyitottak vagyunk, és értékeljük mások kultúráját. Elég csak visszagondolnunk arra, hogy Caramel valamikor a nézők segítségével jutott el oda, hogy albumot adhasson ki. Vagy Gáspár Laci is egy tehetségkutató segítségével ért el országos ismertséget. De ugyanígy Pápai Joci is ismerős lehet egy ilyen versenyből a közönség számára.

Utolsó gondolatként azt fejtette ki, a manapság már Budapesten élő, s ott egy kormányhivatalban dolgozó riportalanyunk, hogy a nagy felhajtás helyett, mi is az igazi üzenete számára Pápai Joci sikerének. - Ennek a sikernek van még egy fontos üzenete. Mégpedig a roma fiatalok irányába. Pápai Joci számomra azt mutatja, hogy ki lehet törni. Nehéz, viszontagságos az út, de ha eltökéltek vagyunk, akkor előbb-utóbb valóra válthatjuk az álmainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!