Zene

2014.09.16. 19:25

Sikeres szezont zárt a Re-Folk zenekar

Két éve, pontosabban 2012 decemberében értesülhettek először a keszthelyiek a Re-Folk zenekar megalakulásáról, egy adventi koncert alkalmával.

A Tátorján zenekar volt két tagja, és három új tag, azaz egy énekesnő (Szalay Andrea Rita) és négy hangszeres zenész (Burucs Zoltán, Hintalan Gergely, Horváth Szilárd, Rezes Gábor) alapította az új formációt, amely nagy lendülettel kezdett a magyar népzene művelésébe azzal a nem titkolt céllal, hogy elsősorban koncerteket adjon, s csak másodsorban szolgáljon ki táncegyütteseket. A zenekar úgy látta, hogy a táncegyüttesek egyre kevesebb élő zenés fellépéshez jutnak, ezért önálló arculatot kell öltenie.

Re-Folk zenekar

Az elképzelés életképesnek bizonyult, hiszen a Re-Folk zenekar 90%-ban önálló produkciókkal tudott színpadra lépni az elmúlt időszakban. A megalakulást követő tél és tavasz szórványos fellépésekkel a műhelymunka időszaka volt. Az első évi kísérletezés után tulajdonképpen 2014-ben tudtak először kiforrt műsorral a színre lépni, s talán a zenekar tagjait is meglepte, hogy fogadtatásuk minden várakozást felülmúló volt.

Specialitásuk az univerzális megszólalás, hiszen vonós, fúvós és pengetős hangszerek is rendre előkerülnek műsoraikban egyéb kuriózumok mellett, mint a tekerőlant, ütőgardony, tölcséres hegedű, vagy doromb.

További erősségük, hogy a zenekar tagjai közül bárki lehet szólista (a női éneket is beleszámítva), emellett mind a négy zenész játszik kísérő hangszereken is. Végeredményben a zenekar képes a teljes Kárpát-medence zenei anyagán kívül a Moldvai csángók zenéjének művelésére is.

Ismerősök gyakran megkérdezik a tagoktól, hogy mit is jelent a zenekar neve?  Nos, a Re-Folk legelső értelme „vissza a folkhoz", vagyis vissza a népzenéhez. Arra a kellemetlenkedő kérdésre, hogy egy autentikus magyar zenét játszó zenekar miért választott vajon angol hangzású nevet magának, csattanós válasz érkezik: ez bizony magyar név, hisz „Ré" a Napot jelöli ősidők óta és mai nyelvünkben is jelen van pl. rév, révül alakokban. „Folk", pedig a magyar falka szóból került kelta közvetítéssel a nagyon fiatalnak számító angol nyelvbe, „népi" értelemmel.

A tagok közül már senki sem közvetlenül - szülőfalujában - szívta fel a népzenei tudását, ezért valóban vissza kellett ahhoz térni, időt és fáradságot nem kímélve kellett azt elsajátítani.

A számos felkérés közül néhány különösen emlékezetes maradt. Zenélhettek az I. KeszthelyFest Kossuth utcai színpadán, az ugyancsak hagyományteremtő célzattal megrendezett cserszegtomaji Szent Iván éji tűzgyújtáson, az első Vonyarcvashegyen megrendezett Katolikus bálban, a Georgikon Majormúzeum arató rendezvényén, a hévízi Utcazenei Fesztivál három napos forgatagában, illetve egyéb bornapi és szüreti fesztiválokon.

Nagyon kedves emlékként maradtak meg azok a zalai falvakban történt bemutatkozások is, melyekhez a Fejér György Városi Könyvtár közvetítésével jutott el a zenekar.

Voltak települések ahol többször is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Keszthely mellett Hévíz, Gyenesdiás és Balatongyörök 4-5 alkalommal is vendégül látta a zenekart, amit a tagok elismerésként értékeltek és örömmel tettek eleget a meghívásoknak.

Valamennyi felkérésért köszönetüket fejezik ki a szervezőknek.

Eddig három gondosan összeállított, tematizált koncert programmal rendelkezik a zenekar. Egyórás adventi összeállítással, bordalokból álló koncerttel, és egy kizárólag katonadalokból összeállított műsorral. Természetesen további zenei összeállítások is előkerülhetnek a tarsolyból, melyek egy nem tematizált koncert anyagát képezhetik.

Az önálló koncertek mellett táncegyüttesek felkéréseinek is eleget tettek. A Georgikon és Nagyváthy együttesek mellett a Gyenes Táncegyüttest is kísérhették.

Az év legrangosabb felkérését Hévízről kapták. Hévíz lett ugyanis 2014-ben a Magyar Dal Napjának „fővárosa", és a rendezők a korábbi megmérettetések alapján méltónak tartották őket arra, hogy felléphessenek a Nagyparkolóban felállított nagyszínpadon. Mivel a rendezvényt országos és nemzetközi figyelem kísérte, a zenekar neve sokakhoz eljuthatott, és produkciója is a szokásosnál nagyobb nyilvánosságot kapott.

A táncházi zenélés nagyon kedves a Re-Folk zenekar minden tagja számára, ebben a formációban azonban még viszonylag kevés alkalmuk nyílt ennek bizonyítására.  Főleg a hét éve működő Boroszlán zenekar tagjaiként táncházaznak, de új zenekarukkal is sikerült számos táncházat tartaniuk, pl. Cserszegtomajon, Alsópáhokon, Balatonszepezden, Balatongyörökön, vagy éppen Fenékpusztán.

Az év hátralévő része természetesen még további megmérettetéseket tartogat a zenekar számára, melyek között az adventi koncertek kiemelt helyet foglalnak el, de az egyetemi kollégiumban sorra kerülő táncházak is fontosak, mivel a mai egyetemistákhoz nehezen jut el saját kultúránk, jobb azt odavinni.

Különösen kedvesek számukra a gyermekek, amit jól jelez, hogy óvodai, sőt bölcsődei (szülő és gyermek) zenés foglalkozásokban, programokban is tucatnyi alkalommal vettek részt. Ezek a programok még folytatódnak.

A kor kívánalmának megfelelően a zenekar nyomaira facebookon és webes felületeken is rá lehet találni. Honlapjuk még nagyon új, de már hasznos tartalommal rendelkezik (www.refolk.hu).

Zala és azon belül Keszthely új népzenei együttese a Re-Folk letette névjegyét. Mottójuk szerint „A zene összeköt". Ez természetesen csak akkor működik, ha zenélhetnek, és lesz, aki hallgatja őket, vagy táncol a zenéjükre. Hát így legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!