ZTE FC

2014.07.31. 13:35

„Ajánlott” a szurkolói kártya - A ZTE-stadionba egyelőre még csak a bérleteseknek lesz kötelező

Zalaegerszeg - Az élvonalbeli futballstadionokba történő belépés csak szurkolói kártyával lehetséges, s egyedüli NB II-es klubként, a ZTE FC-nél is alkalmazzák ezt a módszert. Igaz, egyelőre mindez csak a bérletet vásárlók esetére vonatkozik, de kék-fehéreknél mégis praktikus megoldásnak tartanák, ha a szurkolóik minél előbb regisztrálnának.

Kerkai Attila

Az MLSZ kedden döntött úgy, hogy szeptember 15-ig ad haladékot az élvonalbeli kluboknak, s innentől már csak szurkolói kártyával lehetséges belépőt venni NB I-es találkozókra. A kiváltott szurkolói kártyával, függetlenül attól, hogy melyik klub adta ki, bármelyik stadionba lehetséges lesz a belépés.

Zalaegerszegen, a ZTE-stadionban a tavasz óta működik az egységes beléptetőrendszer, vagyis a tavaszi szezonban a ZTE drukkerei is már csak névre és helyre szóló belépőt válthattak. A ZTE FC továbbra is az egyedüli NB II-es klub, ahol működik ez a rendszer. A zalai megyeszékhelyen Tóth Krisztián, a ZTE FC marketing-vezetője végzi a szurkolói kártyák elkészítését, hiszen a kék-fehérek ehhez kötötték a bérletek megvásárlását. Pontosabban, a rendszer követeli ezt meg.

– Nem a klubhoz, hanem az adott stadionhoz kötött mindez, s miután a ZTE-stadionban kiépült a beléptetőrendszer, ezt kell követnünk nekünk is – mondta Tóth Krisztián, amikor azzal kerestük meg, náluk miként „fogynak" a szurkolói kártyák. – Praktikus okokból érdemes kiváltani a szurkolói kártyát, hiszen ha valaki bárhol az országban szeretne megnézni egy NB I-es mérkőzést, mostantól már csak ezzel lehetséges. Mi is az NB I-be vágyunk, s reményeink szerint egy-két éven belül újra az élvonalba jut csapatunk, érdemes tehát előre elkészíttetni. A szurkolói kártyát egyébként csak egyszer kell kiváltani, s birtokosa onnantól bekerül a rendszerbe, s nem kell évente megújítani.

Tóth Krisztián egy újabb szurkolói kártyát ad át tulajdonosának – legfeljebb négy perc az egész. Fotó: Pezzetta Umberto

A jogszabály három adatot ír elő kötelezően megadni (név, születési hely és idő), minden további azonosító adat az adott klub hatásköre. Európában a rendszer működik, s elsősorban biztonsági szempontok miatt vezették be az esetleges rendbontások miatt, illetve ha történik ilyen, akkor az azonosítás végett. Az, hogy Magyarországon szükséges-e, nos erről már megoszlanak a vélemények, hiszen jelen pillanatban nem mondható, hogy tolonganának a nézők a honi stadionokban. Csak egy jellemző adat: a labdarúgó NB I hét végi nyitófordulójában az össznézőszám a nyolc találkozón nem érte el a 20 ezret...

Maradva a ZTE FC-nél, Tóth Krisztián mégis úgy véli: érdemes kiváltani a szurkolói kártyát a kék-fehérek drukkereinek is.

– Mindössze kettő és négy perc között van a kártya elkészítési ideje, de a belépéskor könnyebb vele bejutni a stadionba – folytatta. – Jegyvásárláskor ugyanis már nem kell bediktálni a személyes adatokat, melyek továbbra is kötelezőek, hanem egy mozdulattal a másnescsíkról leolvashatók ezek. Mi is azt tervezzük, hogy a hazai mérkőzéseinkre külön pénztárat biztosítunk azoknak, akik már rendelkeznek kártyával. Ezen kívül gondolunk a vidéki nézőkre is, hiszen a kártyát csak a ZTE FC székházában lehet munkaidőben kiváltani. Hazai találkozóink előtt azt tervezzük, hogy lehetőséget biztosítunk azoknak, akik mondjuk szombaton vagy vasárnap utaznak el Zalaegerszegre, hogy ők is elkészíttessék ezt.

Tóth Krisztián viszont kitért egy olyan csoportra is, akik számára már mostantól szükség lesz a szurkolói kártyára a ZTE FC hazai mérkőzésein. A klub korábbi játékosairól van szó, akik örökös bérlettel rendelkeznek.

– Még 2001-ben a klub részéről született egy döntés, hogy minden olyan volt ZTE játékos, akik valaha szerepelt a felnőtt együttesben kapjon örökös bérletet – mondta el ezzel kapcsolatban Tóth Krisztián. – Ennyi év tapasztalata után viszont bizonyos szempontból felül kell vizsgálnunk a korábbi döntést, hiszen esetenként nem mindig azok használták ezt a bérletet, akik erre jogosultak. Bizonyos feltételekhez kötnénk tehát a bérletek kiadását, mégpedig oly módon, hogy azok, akik 1990 előtt szerepeltek a csapatban újra jogosultak lesznek igénybe venni. Az ezt követő időszakot tekintve viszont csak azok, akik legalább 30 felnőtt bajnoki találkozón öltötték magukra a ZTE-mezt. Az érintettektől annyi segítséget kérünk, hogy keressenek bennünket, hogy elkészíthessük az új regisztrációjukat.

Túlszabályozás, vagy megelőzés?

A honi labdarúgáson belül a napokban is szóba került a szurkolói kártya, hiszen a Ferencváros új stadionjába az MLSZ rendelkezésén túl még szigorúbb feltételekkel léphetnek majd be a szurkolók. Az ujj-, illetve vénaszkenner, mint egyedi azonosító is szóba került a beléptetéshez. A szurkolók pedig tiltakoznak, mert szerintük ez a nézők egyfajta kriminalizálása is. Hozzánk is eljutott egy nyilatkozat, melyben magyar klubok szervezett csoportjai vállalnak szolidaritást az FTC szurkolóival. Amint ebben olvasható, nem a szabályozás, hanem az értelmetlen túlszabályozás ellen harcolnak és emelik fel szavukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!