ZTE FC

2017.03.25. 11:34

Tornagyőzelemmel ünnepelt a ZTE FC az Aréna avatóján

A teljesen felújított ZTE Arénát szombaton adják át, melyet a ZTE FC, a Sturm Graz, valamint a Dunaszerdahely tornájával is ünnepelnek.

Kerkai Attila

A  stadionrekonstrukciós program  keretében még 2002-ben kezdődtek  meg a ZTE-stadion felújítási munkálatai. Ám véglegesen csak most fejeződött be, hiszen az utolsó ütem  több mint egymilliárd forint  értékben kormányzati   forrásból valósult meg.

Az elkészült és teljesen megújult ZTE Aréna  11 200 fő befogadására alkalmas,  immár mind a négy lelátórész fedett. A főépületben a klub irodái, VIP-páholy és kiszolgáló helyiségek létesültek, s minden,  ami egy mai, korszerű stadionban szükséges.

Szombaton a ZTE FC és a város közös stadionátadási ünnepségén délutántól estig programok és mérkőzések zajlanak a ZTE Arénában. A ZTE FC meghívását elfogadta az osztrák élvonalbeli Sturm Graz és a szlovák I. osztályban szereplő DAC 1904 Dunaszerdahely, így egy nemzetközi hármas torna (a mérkőzések 45 percesek)  is színesítik az ünnepi eseményeket.

A stadionátadás eseményeiről folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be.

A szombati program

14.30: Kapunyitás

15.00: Zala megyei közéleti válogatott–Zala megyei női válogatott mérkőzés

15.40: Hivatalos átadóünnepség, köszöntők

15.55: A ZTE Aréna megszentelése (Stróber László apát-plébános)

16.00: ZTE FC–FC DAC 1904 Dunaszerdahely mérkőzés

16.50: Szász Kitti freestyle-világbajnok műsora

17.00: FC DAC 1904 Dunaszerdahely–Sturm Graz mérkőzés

17.50: Bot Gábor színművész előadása

18.00: ZTE FC–Sturm Graz mérkőzés

18.55: Eredményhirdetés

19.00: Lézershow

Zala megyei közéleti válogatott - Zala megyei női válogatott 2-1

Néhány perce megkezdődött a szombati program első eseménye. A közéleti csapat narancssárgában a női válogatott kékben. Máris egy kapufa, amit a hölgyek jegyeztek és nagy tapsot kapott. A másik oldalon egy fejes, de nem jut el a kapuig...  A közéleti csapatot erősíti lapunk főszerkesztője, Horváth Attila, aki, ha jól látjuk a védelem tengelyében kapott helyet. Vezet a női csapat: egy közepesen erős lövés talált utat a kapuba, 0-1. A közéleti csapat vészkapussal játszik és amely most egyenlített egy kontra végén, 1-1. Az iram nem túl erős,  valószínűleg a korai kezdés az oka, ahogy azt   ilyen esetekben mondani szokták... Viszont egy újabb kontra végén már vezet a közéleti válogatott, 2-1. És ez a vége is, nyert Zala megye közéleti válogatottja. A játék képe alapján a döntetlen talán igazságosabb lett volna...

Hivatalos átadás

A lelátó kezd benépesülni, az újonnan felújított északi lelátó is  közel félig megtelt. Telt házat  természetesen nem lehet várni, de mint előzetesen elhangzott, a nap során három-négy ezer néző  összejöhet. A pályán egyébként már melegít a nemzetközi torna első találkozójára készülő ZTE FC és a László Csaba vezette szlovák első ligás Dunaszerdahely.

Ám ezt megelőzően következett a stadion hivatalos átadása. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte elsőként a közönséget és mindenkit, aki erre a napra a ZTE Arénába érkezett. Mint mondta, a labdarúgás a kultúra része, amely sok embernek ad örömet. Megköszönte a kormánynak,  Zalaegerszeg városának, hogy ez a szép aréna felújítása végre befejeződött.

Végh Gábor, a ZTE FC többségi tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy megtiszteltetés a 97 éve alapított klub ezen történelmi eseményén részt venni. Mint mondta, jó dolog történik velünk, hiszen befejeződött a stadion felújítása.Az infrastruktúra az alapja annak, magasabb célokért lehessen küzdeni.

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott: álmodni mindenki szeret és így lehettek 1920-ban azok a lokálpatrióta egerszegiek is, akik megalapították a  ZTE-t. Az idén ünneplik Egerszeg első írásos említésének 770. évfordulóját és a polgármester kihangsúlyozta, ebből immár csaknem  száz éve itt van velünk  a ZTE is. Köszönetet mondott mindenkinek, aki elősegítette, hogy szombaton itt ünnepelhettek.

A ceremónia végén Stróber László apát-plébános áldotta meg az új arénát.

ZTE FC - FC DAC 1904 Dunaszerdahely 1-0

ZTE FC: Fadgyas - Angyal, Króner,  Forgács,  Oláh - Kretz, Nagy T., Ágoston - Ekker, Paudits, Szatmári. Vezetőedző: Csató Sándor.

DAC: Tofilovski - Kosorin, Michalik, Kocsis, Németh - Brasen, Kontár - Sarr, Luptak, Cernak - Mészáros. Vezetőedző: László Csaba.

Gólszerző: Oláh (35.)

A nyitómérkőzésre azért már szépen megteltek a lelátók és Dunaszerdahelyről is érkezett egy  negyven-ötven fős tábor. Csató Sándor, a ZTE FC edzője úgy állította össze a csapatot, hogy mind a két mérkőzésen szerephez jusson a keret valamennyi tagja. Élénk iramban kezdtek a csapatok, de egy idő után alábbhagyott mindez. A ZTE valamivel többet támadott, a 20. percben Paudits fejese alig ment mellé, egy perc múlva pedig Ekker lövésébe vetődött bele a kapus. A ZTE játékában volt inkább benne a gól, a 35. percben pedig megszerezte a vezetést, amikor Szatmári jobb oldali beadását 8 méterről Oláh fejelte a hálóba, 1-0. A 40, percben szatmári lövése következett, amit a szlovákok kapusa tolt a léc alól szögletre. A 44. percben Ekker szabadrúgását védte a kapus, s ez is elnyerte a közönség tetszését. A ZTE Fc megnyerte a mérkőzést, méghozzá teljesen megérdemelten.

FC DAC 1904 Dunaszerdahely - Sturm Graz 0-0

DAC: Tofilovski - Zivkovic, Michalik, Kocsis, Németh - Aluku, Ljubicic - Sarr, vida, Pacinok - Mészáros. Vezetőedző: László Csaba

Sturm: Lück - Potzmann, Spendhofer, Schutz, Schmerböck - Gruber, Stankovic, Piesinger, Dobras - Zulechner, Alar. Vezetőedző: Franco Foda.

Kifejezetten  élvezetes mérkőzést játszott a két csapat. Az osztrák bajnokság negyedik helyén álló Sturmon látszott, hogy erős csapat, melynek kispadján Franco Foda segítőjeként ott ült a magyar válogatott korábbi oszlopos tagja, Szabics Imre is. A DAC több helyzetet alakított ki, ám gól nem esett.

ZTE FC - Sturm Graz  1-1

ZTE FC: Szappanos - Angyal, Kovács G., Polényi, Deutsch - Patvaros, Bedi, Végh - Szatmári, Bobál, Babati. Vezetőedző: Csató Sándor.

Sturm Graz: Gratzel - Potzmann (Koch), Piesinger, Spendlhofer, Gruber - Huspek, Dobras (Skrivanek), Stankovic, Chabbi - Kienast, Zulechner. Vezetőedző: Franco Foda.

Gólszerző: Bobál (1.), ill. Kienast (23.)

A tornagyőzelemről döntött a harmadik találkozó és a ZTE szempontjából mondhatni,  ideálisan kezdődött. Az 50. másodpercben Bobál  lépett ki a védők között a jobb  oldalon és befelé indulva, okosan, 12 méterről gurított a hosszú sarokba. Az osztrákok azonnal magasabb fokozatba kapcsolt, , de a ZTE  felvette a kesztyűt. A 11. percben Szappanosnak kellett nagyot védenie. Ha azt írtuk az előző találkozóról, hogy élvezetes, ez talán még annál is jobban annak  volt nevezhető. Egy biztos, hogy mindkét együttes komolyan vette a találkozót, az osztrákok pedig biztosan presztízsnek tekintették, hogy egy magyar NB II-es csapat ellen ne "égjenek meg". Éppen ezért, a Sturm igyekezett nyomás alá helyezni a zalaiakat. A 23. percben egy szép támadás végén Zulechner fejelte vissza a labdát Kienastnak, aki az ötösről kapásból a kapuba vágta a labdát, 1-1. A tornagyőzelmet illetően ez az eredmény még a ZTE-nek kedvezett, de még bőven volt idő mindkét csapatnak az újabb találat megszerzésére. Pörgős játék alakult ki, a 41. percben Deutsch lövését fogta az osztrák kapus, az eredmény viszont már nem változott.

Ezzel a döntetlennel a ZTE FC megnyerte a tornát.

A végeredmény: 1. ZTE FC 4 pont, 2. Sturm Graz 2, 3. Dunaszerdahely 1.

A délutántól estig tartó programsorozatot látványos lézershow zárta. A stadion előbb füstbe burkolózott annak érdekében, hogy a műsor élvezhető legyen, aztán kihunytak a fények. A pár perces bemutató valóban  látványosra sikeredett, aki látta, biztosan élvezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!