ZTE FC

2015.05.02. 19:08

Gyirmót – ZTE FC: nem történt csoda

Győr/Zalaegerszeg - Szombaton este a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Gyirmót FC vendége volt a ZTE FC. A feljutásért küzdő hazaiak nem hibáztak és megnyerték a számukra fontos mérkőzést.

Kerkai Attila

Gyirmót FC Győr – ZTE FC 3-1 (1-0)

Gyirmót, 600 néző. Jv.: Szilasi (Kiss B., Pápai).

Gyirmót: Somogyi – Nagy S., Balog, Lázár, Fejes – Kiss M. (Graszl, 89.), Madarász (Papp, 85.) – Gyurján (Cseri, 69.), Magasföldi, Beliczky – Bobál G. Vezetőedző: Sisa Tibor.

ZTE FC: Szappanos – Pajor, Króner (Bíró, 65.), Forgács, Bedi – Kovács G. - Délczeg, Vittman (Városi, 69.), Szakály A., Babati – Daru. Vezetőedző: Lendvai Miklós.

Gólszerzők: Bobál G. (42., 74.), Beliczky (56.), illetve Kovács G. (79.).

Múlt szombaton a ZTE FC együttese a tavaly még NB I-es és a visszajutásért harcoló Mezőkövesdet fogadta és a zalaiak régen várt jó játékkal, 4-0-ra győztek. Most szombaton sem  volt könnyebb dolga a kék-fehéreknek, sőt talán még keményebb feladat előtt álltak, ugyanis a második helyezett Gyirmót FC otthonában  léptek pályára. Mindenesetre a zalaiak bizakodva utaztak el, hiszen jót tett a múlt heti siker, de tisztában voltak vele, hogy Sisa Tibor csapata ellen nem szabad kihagyniuk céljaik elérése érdekében, mert az végzetes lehet.

A ZTE FC együttesében a múlt hetihez képest egy változás történt: a csapatkapitány Simonfalvi Gábor bokasérülése nem jött rendbe, így  ő kimaradt, helyén a fiatal Pajor Imre került be a csapatba. A találkozó előtt a házigazdák részéről elhangzott, nem árt vigyázni a ZTE FC csapatával, amely nem véletlenül győzte le egy héttel korábban a Mezőkövesdet, ezért például az óvatosság is jellemezte a találkozó első tizenöt percét. A Gyirmót valamivel többet támadott ekkor, de inkább a kivárásra és a kontrákra figyelt, ugyanakkor a ZTE FC igyekezett minél többet magánál tartani a labdát, ha tudta. Később aztán egyre többet ment előre a zalai együttes is, a múltkori találkozón  duplázó Daru Bencét igyekeztek a társak helyzetbe hozni, de vagy lesen állították meg a csatárt a védők, vagy a védelem tisztázott.  A támadónak volt egy akrobatikus mozdulata is, amikor a  kapunak háttal állva 12 méterről ollózni próbált, de inkább látványosra sikerült a mozdulat, mint veszélyesnek. A ZTE játékán látszott, hogy komolyan gondolja múltkori  sikere után, hogy akár meglepheti a Gyirmótot is, de az is kitűnt, hogy a győrieké azért lényegesen jobb, egységesebb csapat, mint a Mezőkövesdé. Gólhelyzet, legalábbis veszélyes,  nem alakult ki, leginkább azért, mert látszólag jól felkészültek egymásból a felek és egyelőre nem kockáztattak többet a kelleténél. A  félidő hajrájában aztán  egyre jobban ment előre a házigazda és a 42. percben vezetést szerzett. Gyurján futott el a jobb oldalon, beadása a hosszú oldalon Beliczkyhez került, aki kapura lőtt, Szappanos még bravúrral védett, de a kipattanót Bobál G. három lépésről a kapuba fejelte, 1-0.

Kovács Gergő, a ZTE FC szépítő találatának szerzője a gyirmóti játékosok szorításában
Fotó:   Mészáros Mátyás (Kisalföld)

A ZTE FC  tehát nem úszta meg gól nélkül az első félidőt. A Győrben élő, de zalaszabari származású Varga Béla  a helyszínen,  a szünetben érdekes megállapítást tett.

- Az látszott az első félidőben is, hogy amelyik csapat gólt lő, az lélektanilag előnybe kerül és ez a csapat most a Gyirmót. Valószínűleg a házigazda a második 45 percben nem sokat  kockáztat majd és igyekszik megőrizni előnyét, illetve újabb gólt lőni, hiszen számára a legfontosabb a három pont megszerzése – mondta.

A  második játékrész elején a ZTE FC feljebb tolta a védekezését, és ezt használta ki viszonylag gyorsan a Gyirmót. Az 56. percben Gyurján és Króner csapott össze a labda megszerzéséért, a pontatlanul hátra fejelt labdára  Beliczky indult és a kiinduló Szappanos felett 12 méterről emelt a kapuba, 2-0. Ez az előny érezhetően már kellően megnyugtatta a házigazdát, amely nagyon nem nyílt ki, de miért is tette volna. A 63. percben zalai oldalon Szakálynak volt egy ígéretes távoli próbálkozása, amit Somogyi kapus hárított, nem sokkal később pedig Bobál kecsegtető helyzetből leadott 10 méteres lövését Szappanos fogta. A cseréket előbb a ZTE kezdte, és Krónert hívta le Lendvai Miklós vezetőedző, akit Bíró váltott és lejött Vittmann is, az ő „váltótársa” Városi. Az egerszegiek a frissítésekkel próbáltak javítani helyzetükön és volt néhány percük, amikor úgy tűnt, hogy valóban  okozhatnak még nehézséget is a hazaiaknak, de a 74. percben jött a kegyelemdöfés. Ekkor Fejes keresztbe ívelt labdájára érkezett Bobál, aki  kibújt a védők között és balról 10 méterről a hosszú sarokba  lőtt, 3-0. A ZTE FC nem állt le, aminek eredménye a 79. percben a szépítés volt:  Babati jobb oldali szögletére a rövid oldalon érkezett Kovács Gergő és az ötös sarkának közeléből a  hosszú oldalba csúsztatott, 3-1. Az egerszegiek becsületére váljék, hogy mentek előre, hogy még szorosabbá váljon a mérkőzés, gyakorlatilag a saját térfelére kényszerítették a házigazdát, de igazán nagy helyzete nem akadt a kék-fehéreknek. A percek teltek  és közeledett a mérkőzés vége, s az eredmény már nem változott.

Győzött  esélyeshez méltón a Gyirmót, amely így tovább erősíti feljutási álmait. A ZTE FC 2-0 után kezdett el jobban játszani, de ez már későinek bizonyult, viszont  az is igaz, hogy az egerszegi győzelem  valóban a bravúr kategóriájába tartozott volna.

A mérkőzés után a Gyirmót társtulajdonosa, Horváth Ferenc röviden így jellemezte a látottakat:

- Fontos három pontot szerzett csapatunk egy küzdelmes találkozón.

Címkék#ZTE FC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!