ZTE FC

2015.05.23. 15:42

A ZTE FC nem hibázott, újra győzött

A labdarúgó NB II 29. fordulójában a 32-32 pontos ZTE FC-nek és az Ajkának is égetően szüksége volt pontokra, ami a zalaiaknak jött össze 2-0-as sikerükkel.

Kerkai Attila

A ZTE FC utolsó hazai fellépésre készült szombaton a 2014-2015. évi sorozatban, de az eddig megszerzett 32 pontja még egyáltalán nem megnyugtató a számára. Ahogy,  a szintén ugyanennyit gyűjtött szombati vendég, az Ajkának is  még legalább egy pont kell ahhoz, hogy ne legyen veszélyeztetve a kieséstől.

Pénteken ugyanis már megrendezték a Csákvár - Balmazújváros összecsapást, melyen a vendégek győztek (1-3), így a néhány fordulóval ezelőtt még biztos kiesőnek tekintett Balmaz Kamilla FC ötmeccses győzelmi sorozatával már 31 pontot gyűjtött. Többek között múlt vasárnap a ZTE FC-t  is legyőzte. Pénteki vereségével most a Csákvár (29) került nehéz helyzetbe, azaz a  még kiesést jelentő 14. pozícióba, ami ugyebár csak három pontnyira  volt a  szombati játéknapot megelőzően a ZTE FC-től és az Ajkától. A helyzetet a Veszprém megyeiek számára az is "bonyolítja", hogy az utolsó fordulóban éppen a Csákvárt fogadják, így egy egerszegi, számukra kedvezőtlen (vagyis vereség) esetén a jövő héten ki-ki meccset vívhatna a csákváriakkal, de persze ehhez még az is szükséges, hogy olyan gólkülönbségű győzelmek és vereségek szülessenek, ami nem lenne életszerű. Egy döntetlennel viszont úgy a zalaiak, mint az ajkaiak megnyugodnának, de erről hazai oldalon hallani sem akartak... Mármint,  a pontvesztésről, így a  ZTE FC játékosai és szakvezetése is a gyenge tavaszi sorozatot csakis egy sikerrel kívánta zárni a ZTE-stadionban.

Ami a körülményeket illeti, Zalaegerszegen rengeteg csapadék hullott az elmúlt két és fél napban, ami a ZTE-stadion esetében egyenlő a mély, sáros talajjal, de a mérkőzés megrendezését mindez nem veszélyezteti. Szerencsére déltől már nem esett és a szél is szárítja a pályát,  de így is "garantált" lesz  a játékosok számára a csúszkálás.

A ZTE FC együttesének összeállításáról  előzetesen annyit tudtunk meg, hogy visszatér a múlt héten eltiltott Króner Martin és a sérüléséből felépült Délczeg Gergely is.

ZTE FC - FC Ajka 2-0 (0-0)

Zalaegerszeg, 969  néző. Jv.: Kovács G. (Szalai, Szécsényi).

ZTE FC: Szappanos -  Króner, Kovács G., Forgács, Bedi - Simonfalvi, Szakály - Délczeg (Grbic, 88.), Vittman (Szőllősi, 46.), Babati - Daru (Bailo, 81.). Vezetőedző: Lendvai Miklós.

Ajka: Jánosa - Zsirai,  Asztalos, Császár,  Zámbó - Lattenstein (Varga G. 66.)  - Köles, Nagy B. - Besztercei (Pál D., 66.), Lattenstein, Major N. (Mihalecz P., 75.) - Sowunmi. Vezetőedző: Jákli Péter.

Gólszerzők:Daru (54.), Délczeg (86.).

Nézőcsúcsot  biztosan nem hoz  a találkozón,  hiszen 15 perccel a kezdés előtt nagyon kevesen vannak a lelátón. Gyéren, de azért szállingóznak a nézők.

1. perc: A ZTE FC indította útjára a labdát.

4. perc: Erősen tapogatózó a játék, ismerkednek a felek egymással és a talajjal is, ami első ránézésre mégsem annyira vészes.

5. perc: Egy néző ébresztőt kiált, de ez azért kissé túlzás még...

8. perc: Egyelőre az Ajkánál van többet a labda, de a támadó harmadig nem nagyon jut el.

10. perc: Daru szelidített meg egy előreívelést és jól is fordult le, de a 16-os vonalánál a csele már nem jött össze, így nem tudott lövőhelyzetbe sem kerülni.

15. perc: A két tizenhatos között zajlik a játék, vegyes próbálkozásokkal, de veszély nélkül. Most viszont Major futott el a bal oldalon, lefutotta Kovács Gergőt, aki becsúszott, a labdát az ajkai játékos elvesztette. A vendégek kérdőn néztek a játékvezetőre, de a síp néma maradt, valószínűleg nem történt szabálytalanság. Merthogy,  az eset a büntetőn belül történt...

17. perc: Vittman fordult kapura, 12 méteres lövését blokkolták,a labda szögletre ment. Szakály beadását Jánosa csak elütni tudta, végül Forgács a kapunak háttal kanalazta a kapu felé, de mellé.

18. perc: Most Daru egy szép csellel került lövőhelyzetbe a bal oldalon, 14 méterről alig lőtt a hosszú, bal sarok mellé.

20. perc: Major keverte meg a zalai védelem bal oldalát, szépen cselezett befelé és jól is passzolt keresztbe. A kaputól 7 méterre Sowunmi került ziccerbe, de fölé lőtt.

23. perc: Az az igazság, hogy a ZTE FC  játékán egyáltalán nem látszik az a fajta átütőerő és lendület, amivel nyomás alá tudná helyezni az ellenfelet. Így pedig hibákra sem tudja kényszeríteni az ajkaiakat, akik szép komótosan játszanak.

25. perc: Szöglethez jutott az Ajka, de senki nem indult meg a sarok felé, hogy elvégezze a pontrúgást. Végül egy hang a lelátóról "én menjek elvégezni" ösztökélte arra Zámbót, hogy elinduljon. Akár a néző is beadhatta volna...

30. perc: Eltelt megint öt perc és semmi sem történt. Az Ajka csapatában egyértelműen Major Norbert az, aki a legveszélyesebb futballista, szinte csak jó megoldásai vannak.

32. perc: Végre egy formás zalai akció, aminek végén Simonfalvi futott le az alapvonalig, jobbról beadott, de Jánosa lehúzta a labdát.

35. perc: Jobb oldali szöglethez jut a ZTE FC. Babati beadását Jánosa öklözi ki, aki közben ütközött Lattensteinnel, aki a földön maradt, de csak rövid ideig. Folytatja a játékot.

39. perc: Daru fejelt kapura, de Jánosa simán fogta.

42. perc: Nem teszik igazán próbára egymást a csapatok,  ez egy unalmas mérkőzés eddig, nem vitás.

45. perc: Ismét egy zalai szöglet következik, de ez is gyakorlatilag veszélytelen. Vége is az első félidőnek.

Nem sok minden történt az első félidőben, gólveszélyes helyzetek elmaradtak. Suwunmi  helyzete lehetett volna, de csúnyán fölé-mellé lőtt. Ennél csak jobb folytatásban lehet bízni, s igaz ez mindkét oldalra.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. A ZTE FC cserélt a szünetben, Szőllősi érkezett Vittman helyére.

49. perc: Egyelőre nem úgy tűnik, hogy ritmust váltottak volna a csapatok. Ugyanabban a mederben zajlik a mérkőzés, mint korábban.

52. perc: A ZTE FC az utóbbi percekben középen erőlteti  támadásait, de a végén mindig ajkai lábon landol a labda. Most többet birtokolja a labdát a zalai csaapat, ez tény.

53. perc: Babati kap sárgát visszarántásért.

54. perc: Vezet a ZTE FC! Babati bal oldali beadását vette le a jobb saroknál Daru,  aki gyakorlatilag a kapu torkából Jánosa teste és a kapufa között gyötörte be a labdát a kapuba, 1-0.

57. perc: Babati bal oldali beadására érkezett Daru, aki 10 méterről veszélyes helyzetből fejelt fölé. Szőllősi beállításával van egy ember, aki képes megtartani a labdát középen, s ez úgy tűnik, jótékony hatással van a zalaiak játékára is.

61. perc: Zsirai "pakolt" oda Darunak a bal oldalon, aki ezzel besárgul.

63. perc: A ZTE fölényben van, de játékosai sokszor inkább egyénileg akarják megoldani az adódó helyzeteket, nem pedig kombinatív játékkal.

64. perc: Szőllősi vette észre a rést, ahová érkezhet Daru. Jött is a társa, de egy lábról szögletre ment a labda. Az ajkai kispadnál ketten is beállni készülnek.

66. perc: Jönnek a cserék: Pál D.  és Varga G érkezik Besztercei, valamint Lattenstein helyére.

70. perc: Az Ajka mintha már nem is erőltetné annyira a támadásait, viszont éppen most Szappanosnak kellett kifutnia a kapujából és a 16-os előtt fejjel tisztáznia.

72. perc: Major hosszú idő után mutatja magát és próbál elfutni Króner mellett, aki keményen odalép neki. A zalai játékos sárga lapot kapott megmozdulásáért. Major megsérült, úgy tűnik, nem tér vissza a pályára.

75. perc: Major helyett Mihalecz Péter érkezett.

78. perc: Nem kell lerágniuk a körmüket izgalmukban a lelátón helyet foglalóknak. A ZTE tartja előnyét, egy kissé mintha a vendégek bátrabban játszanának, de helyzetig nem jutnak.

79. perc: Taps a lelátón, ugyanis egy lendületes hazai akciót láthattak a nézők. Délczeg a jobb oldalról adott laposan középre, érkezett Szőllősi, aki 12 méterről  bombázott kapura, de Jánosa útját állta a labdának.

81. perc: A gólszerző Darut hívják le a pályáról, akit Bailo vált.

85. perc: A ZTE játékosai teszik-veszik a labdát egyértelműen kezdeményezőbb csapat most a hazai, ám helyzetig nem jut. Az 1-0-as vezetésben viszont mindig benne van a veszély, hogy az ellenfél találhat egy gólt.

86. perc: 2-0 a ZTE javára! Bailo futott le az alapvonal közelébe, visszagurított, Szőllősi még lyukat rúgott, de Délczeg 12 méterről már nem hibázott. Megérdelte a gólt a zalai támadó, hiszen sokat tett érte.

88. perc: A gólszerzőt lehívta Lendvai Miklós a pályáról. Helyére Denis Grbic érkezik, aki sérülés és hoszú kihagyás után lépett pályára ismét. A szlovén játékosnak ez az utolsó fellépése zalai színekben, ugyanis a szezon végén távozik, miután lejár a szerződése. Nagy tapsot kapott.

90. perc: Három  perc a hosszabbítás.

90+3. perc: Vége a mérkőzésnek.

A ZTE FC megnyerte a számára fontos mérkőzést, méghozzá a második félidőre feljavult játékának köszönhetően. Többet tett a sikerért ellenfelénél, de az az igazság, hogy az Ajka nem tette igazán próbára a zalaiakat. Ezzel a ZTE FC-nek már semmilyen szempontból nem kell izgulnia, megvan a pontelőnye ahhoz, hogy a jövő szombaton Kaposváron felszabadultan futballozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!