ZTE FC

2015.02.21. 11:11

ZTE FC-Békéscsaba: kiállítás és pontmentés idehaza

Szombaton 14 órától a ZTE FC NB II-es labdarúgó csapata megkezdte tavaszi sorozatát idehaza, a Békéscsaba együttese ellen.

Kerkai Attila

Régen kezdődött ilyen korán Magyarországon a labdarúgóidény, pontosabban az NB II-es bajnokság tavaszi sorozata. Az időjárás megkegyelmezett a kiíróknak, hiszen az elmúlt hetek esős, havas  időszaka után (10 napja még a ZTE-stadion is hó alatt volt) hideg, de száraz és legfőképpen csapadékmentes  idő köszöntött be, ami sokat javított a pályák állapotán.

A ZTE-stadion játékterére is jótékony hatással volt mindez, persze a gyepszőnyeg állapota így is messze van a tökéletestől. Szombaton hajnaltól  megerősödött a déli szél, ami  sokat szárított a pályán, de így is, helyenként nagyon mély a talaj. Az előzetes nyilatkozatokban az edzők is kitértek erre a körülményre, hiszen Lendvai Miklós, a ZTE FC, valamint Zoran Spisljak, a Békéscsaba szakvezetője is megemlítette, hogy a pálya talajával is "számolni" kell a szombati mérkőzésen.

A ZTE FC a nyolcadik, míg a viharsarkiak a második pozícióból várják a  folytatást, a Békéscsaba pedig már pénteken este megérkezett Zalaegerszegre, hiszen számukra is nagyon fontos ez a találkozó. Ahogy a zalaiaknak  is, hiszen  a télen történt erősítések  azt a cél szolgálnák, hogy eredményesebb legyen a csapat, s mi más, mint a tétmeccsek adnak választ arra, hogy ez mennyire sikerült.

Fotó: Pezzetta Umberto

ZTE FC - Békéscsaba Előre 1912 0-0

Zalaegerszeg, 1846  néző. Jv.: Szabó Zs. (Bozó, Kiss B.).

ZTE FC: Szappanos - Króner, Kovács G., Forgács, Fodor - Szakály A., Bedi (Farkas N., 61.) - Babati, Szöllősi, Bailo (Városi, 57.) - Délczeg (Vittman, 58.). Vezetőedző: Lendvai Miklós.

Békéscsaba: Mursits - Bényei, Koszó, Balog Zs., Juhász -  Birtalan (Balogh M., 61.), Bagi, Spitzmüller, Király P. (Pilán, 86.) -  Szilágyi, Vólent (Kertész, 58.). Vezetőedző: Zoran Spisljak.

Kiállítva: Kovács G. (59.).

Igazi, kora  tavaszi idő fogadta a bemelegítő csapatokat, kellemes hőmérséklettel és verőfényes napsütéssel, viszont a mi jó a talajnak, az nem biztos, hogy a játéknak is kedvezni fog... Az olykor viharos széllökések kellemetlenségeket is okozhatnak majd, de ezzel így lesz mindkét mérkőző fél. A ZTE FC összeállítása nem okozott meglepetést, illetve egy újoncot avat a ZTE FC: az utánpótlásból a télen a felnőtt keretbe vezényelt 19 éves  Bedi Bence egyből a kezdőcsapatban találta magát a tavaszi nyitányon.

A két csapat őszi találkozóján, ami egyben a bajnoki nyitányt is jelentette a Békéscsaba hazai környezetben 2-0-ra legyőzte a zalaiakat, s akkor Szilágyi Péter kétszer volt eredményes a ZTE FC ellen, aki természetesen most is ott van a  vendégek kezdőcsapatában.

Fotó: Pezzetta Umberto

1. perc: A ZTE FC  indította útjára a labdát.

2. perc: Szöglethez jut a Békéscsaba, Király P. beívelését kifejelték, majd az újbóli beívelését Szappanos fogta.

5. perc: Újabb  csabai szöglet következik, ezúttal balról: a beadást Bedi fejelte ki, de érkezett Birtalan, akinek gólba tartó lövése Bedin pattant meg és jutott a labda szögletre. Az újbóli sarokrúgást már hatástalanította a zalai védelem. A vendégek  számára  nagy gólszerzési lehetőség maradt ki.

8. perc: Egyelőre tapogatóznak a csapatok, de az látszik, hogy a Békéscsaba nem véletlenül telet feljutó helyen. Szervezett csapatnak tűnik most is, ezért a zalaiaknak nagyon óvatosnak kell lenniük.

10. perc: Megérkezett a lelátóra Bozsik Péter, a ZTE FC 2002-es bajnokcsapatának sikeredzője is. A VIP-páholyban sokan üdvözlik, amin aligha kell csodálkozni.

12. perc: A ZTE FC csapata egyelőre nehezen bontakozik ki, így a Békéscsaba birtokolja valamivel többet a labdát, akik pontosabban is futballoznak.

14. perc: Amire számítani lehetett,, hogy a talajjal gondok lesznek. A déli oldalon, az árnyékos részen a talaj felső része nagyon csúszik, az imént Babati alól csúszott ki a talaj egy labdakezelésnél.

17. perc: A ZTE FC igyekszik sok oldalváltással futballozni, de előre nehezen jut, ugyanis a támadó harmadban sok a rossz passz, ami eleve meggátolja, hogy helyzetet teremtsen.

20. perc: A Békéscsaba semmivel sem  kockáztat, többet,  mint ami szükséges és kényelmes tempóban futballozhat, egyelőre a ZTE FC  nem tudja hibára kényszeríteni játékosait.

22. perc: A mérkőzés elős sárga lapja: Babati iramodott meg a jobb oldalon, Spitzmüller érezte, hogy közbe kell avatkoznia, hiszen ebből baj  is lehet. A taktikainak szánt szabálytalanság  végül sárgát ért.

28. perc: Masszív mezőnyjáték zajlik a pályán, de az utóbbi percekben mintha a ZTE is kezdeményezőbbnek tűnne, de nagyon pontatlan a játéka továbbra is.

31. perc: Zalai oldalon most Forgács kapott sárga lapot, aki Szilágyit vágta fel.

33. perc: Az első zalai kapura lövés: Délczeg indítása után Szakály A. cselezett keresztbe, végül 18 méterről lőtt és a szitáló lövést Mursits ütötte ki. Ez egy életerős próbálkozás volt, de több kellene belőle.

36. perc: Króner hozta nehéz helyzetbe társait rossz keresztpasszával, indult a Békéscsaba, Vólent a jobb összekötő helyéről belépett az üres területbe, lövését Szappanos lábbal, bravúrral mentette, majd az ismétlést már megfogta. Ez megint nagy csabai helyzet volt.

38. perc: A másik oldalon Bailo tört be a bal oldalról a tizenhatoson belülre, de mielőtt lőtt volna,  kissé hosszan tette maga elé a labdát. A középpályásnak sok gondja akad ezen a találkozón a labdakezelésekkel, ami nem először fordult elő vele.

43. perc: Újabb csabai ziccer maradt ki. Szilágyi lépett ki a bal oldalon, Szappanos kijött a kapujából és a csabai játékos 14 méteres próbálkozását lábbal mentette, a labda Bényei elé került, aki 12 méterről nem találta el az üresen maradt kaput és a bal sarok mellé helyezett.

44. perc: Majdnem jött a ZTE válasza: Délczeg használta ki, hogy Balog elcsúszott, egyedül vitte a labdát kapura, a kiinduló Mursitsot is elfektette , de lőni nem tudott, és Babatihoz passzolt vissza, aki emelni próbált 14 méterről, ám fölé szállt a labdája.

45. perc: Vége az első félidőnek.

 

Az első 45 perc ahogy várni lehetett, küzdelmes játékot hozott, de az kétségtelen, hogy a Békéscsaba jóval rutinosabb csapatnak tűnik. A ZTE FC sokat hibázott az első félidőben, pontatlanul futballozott. A Békéscsaba négy nagy helyzetet is elpuskázott, míg a ZTE FC egyet, s ez az arány nagyjából hűen tükrözi a két csapat közötti különbséget, ami futballjuk veszélyességét  jelenti.

A zalai szurkolók nem lehetnek eddig elégedettek csapatuk játékával, s egyelőre elvonultak a büfékbe, miközben Éder Gabee énekes szórakoztatja a közönséget.

46. perc: Kezdődik a második félidő. Egyik csapat sem cserélt a szünetben. Elképesztő hibával indult a félidő: Kovács G. egy könnyű labdát vett le a 16-os vonala előtt Szilágyinak, akit végül felvágott. 18 méterről csabai szabadrúgás következhet, Birtalan csak centikkel lőtt a bal alsó sarok mellé. Ez már 5-1 a gólszerzési lehetőségek terén a csabaiak javára... Kovács természetesen sárga lapot is kapott.

48. perc: A ZTE FC tehát megúszta újra, de még egyszer mondjuk: az ilyen kihagyások ha megismétlődnek, akkor előbb-utóbb a vendégek büntetni fognak.

50. perc: Az egerszegiek mintha fejben nem tudnák elviselni, hogy most már bajnoki találkozót játszanak és ez már tétre megy. Bizonytalanok a zalaiak és ez egyértelmű.

53. perc: Hazaadásnak minősítette Koszó mozdulatát a játékvezető, aki még igyekezett a labdába belefejelni, de nem érte azt el,. Mursits a büntetőn belül megfogta a labdát. Az nehezen érthető, hogy miért a 16-os vonaláról jár a szabadrúgás, aki közvetettnek minősül. Szőllősi jó irányba lőtte végül el a labdát, amit Mursits megfogott.

57. perc: Az első zalai csere: Bailo hagyja el a pályát, érkezik Városi Viktor az egyik új zalai szerzemény.

58. perc: Gyorsan jön a csabai csere is: Vólent helyett Kertész, aztán a ZTE sem vár tovább, hiszen Délczeg helyét Vittman foglalja el.

59. perc: Immár tíz emberrel folytatja a ZTE: Kovács Gergőtől megint elpattant egy labda, a 16-os bal oldali sarkától nem messze, és szabálytalankodott Szilágyival. Ez is sárgát ért és ez volt az egerszegi fiúnak a  második, így villant a piros is.

62. perc: Mozgalmas percek voltak ezek és a ZTE-nek most már alaposan fel van adva a lecke. Eddig sem igazán muzsikált a hazaiak játéka, tíz emberrel pedig még nehezebb a helyzete.

60. perc: Teljes a hazaiak zavarodottsága: sorra emberekbe rúgják a labdát és már Szappanos is kiflit rajzolt a levegőbe a labdával egy felszabadításnál, pedig rá nem nagyon jellemző, hogy bizonytalan lenne.

61. perc: Bedi helyett  Farkas Norbertet hozza be Lendvai Miklós a pályára, így Fodor lesz az egyik belső védő, hiszen innen esett ki kiállításával Kovács, Farkas pedig a védelem bal oldalára áll.

65. perc: Talán most már megnyugszanak a  kedélyek hazai oldalon, de a Békéscsaba folyamatosan támad.

70. perc: A ZTE sem csak védekezik, próbál támadni, de nem sok sikerrel. Érdekes módon a csabaiak futballja is egyre pontatlanabb már, de még mindig közelebb járnak a gólszerzéshez, ha a játék egészét nézzük.

80. perc: Nem sok minden történt a mezőnyjátékon kívül az elmúlt időszakban.

83. perc: Annyit változott a játék képe, hogy a zalaiak tíz emberrel is mintha többet kezdeményeznének, viszont hátul sokszor lyukasnak bizonyul a hazai védelem. Kérdés, hogy ki tudja-e húzni kapott gól nélkül.

86. perc: Egy kapu előtt keresztbe lőtt labdát Fodor a gólvonal elől  rúgta ki szögletre, ami nagyon kellett, hiszen érkezett mögötte Szilágyi.

89. perc: Bagihoz került vissza a labda kissé jobbról, aki megpróbált éles szögből kapura lőni, de 8 méterről fölé lőtt.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás.

92. perc: Farkas N. harcolt ki egy szögletet, Szőllősi beadásánál viszont a játékvezető úgy értékelte, hogy a kapust támadták, így kifelé szabadrúgás.

94. perc: Vége a mérkőzésnek.

Döntetlennel ért tehát véget a találkozó, amely eredmény most leginkább a ZTE FC csapatának kedvező. A helyzetek alapján ugyanis a Békéscsaba közelebb állt a sikerhez, de ezeket elpuskázták a vendégek. A zalaiak a kiállítás után viszont nagyon harcosan futballoztak, akadt hátul meleg helyzet, de ezeket kivédekezték. Forgács ebben sokat segített és persze Szappanosnak is döntő érdemei vannak a pontszerzésben, hiszen két nagy ziccert is hárított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!