ZTE FC

2015.04.04. 14:46

ZTE FC: Lendvai Miklós kifakadt (edzői nyilatkozatokkal)

A labdarúgó NB II 22. fordulójában a ZTE FC a Siófokot fogadta. Az egerszegiek sorozatban harmadik sikerükre készültek, ezzel szemben simán, 3-0-ra nyert a vendégcsapat.

Kerkai Attila

 

A ZTE FC és a Siófok párharca gazdag múltra tekint vissza, azonban e sorozat legújabb fejezete az NB II-ben íródik. Az egerszegiek 2012, míg a Balaton-partiak 2013 óta tagjai a második vonal küzdelmeinek, s ha kettejük egymás elleni mérlegét nézzük ebből az időszakból, eddig csupán döntetlenek születtek. 2013 őszén Zalaegerszegen 1-1 volt az eredmény, majd 2014 tavaszán Siófokon 3-3-ra végeztek. A most zajló bajnokság őszi idényében újra a Balaton-partján találkoztak, és 2-2 lett az eredmény. E sorozattal mindenképpen szakítana most a ZTE FC, de ugyanígy vannak ezzel a vendégek is, hiszen ők a kiesés veszélye elől menekülnek. A zalaiak a legutóbbi két találkozójukat (Soroksár, Cegléd) megnyerték, a Siófok is nyert legutóbb az Ajka ellen. Érdekesség, hogy a két csapat keretében számos labdarúgó van, akik tagjai voltak hosszabb rövidebb ideig a mai rivális csapatának. A Siófokból Andorka Péter (ő legutóbb az Ajka ellen klasszikus mesterhármast jegyzett), Illés Gyula, Ivancsics Gellért és az a Horváth Attila, aki az ősszel még a zalaiakat erősítette egy fél szezon erejéig és a télen tért vissza korábbi csapatához. A ZTE FC-nél hasonló utat járt be, csak fordított irányba Daru Bence, aki az őszi mérkőzésen be is talál a zalaiak hálójába, mellette pedig Fodor Marcell, Forgács András és Délczeg Gergely viselte már korábban a siófokiak mezét.

ZTE FC – BFC Siófok 0-3 (0-2)

Zalaegerszeg, 1387 néző. Jv.: Böcskei (Horváth Z., Hofbauer).

ZTE FC: Szappanos - Simonfalvi, Króner, Forgács, Fodor (Farkas N., 28.) - Bedi, Szakály A. - Bailo, Murai (Daru, 57.), Horváth P. (Babati, 38.).  - Délczeg. Vezetőedző: Lendvai Miklós.

Siófok: Tajti - Nagy J., Mogyorósi, Csató, Nagy J., Polényi  - Horváth A. - Gárdos (Molnár M., 70).,  Peszmeg, Ivancsics (Hanzl., 90.), Papp M. (Nagy T., 82.) - Andorka. Vezetőedző: Soós Imre.

Gólszerzők: Mogyorósi (14.), Gárdos (29.), Peszmeg (93.). .

Kiállítva: Szakály A. (69.).

Lendvai Miklós, a ZTE FC vezetőedzője nem változtatott csapata összeállításán a legutóbbi fordulóhoz képest, ami nem meglepetés. A kezdés előtt beszéltünk Horváth Károllyal, a Siófok  leköszönt vezetőedzőjével, de írhatnánk azt is, a Balaton-partiak korábbi mindenesével, hiszen az elmúlt három évtizedben az ő neve összeforrt a klubéval. Volt szakosztály-vezető,  szakmai igazgató, technikai vezető és persze vezetőedző is, s nem titkolta, borúsan látja ő is a siófoki jövőt. Mint mondta, az őszi polgármester-váltás után derült ki, hogy a város nem kívánja támogatni a felnőtt labdarúgást, így pedig nehéz a jövőt tervezni.

A Siófok csapata is csatlakozott ahhoz a jótékonysági akcióhoz, amely a ZTE FC utánpótlás korú játékosa, Horváth Krisztofer gyógykezelésére szerveződött. A  Balaton-partiak adományát a kezdés előtt Mogyorósi József csapatkapitány adta át Simonfalvi Gábornak, a zalai kapitányának. Nemes gesztus volt. A két csapat játékosai pedig a lelátón helyet foglaló gyerekeknek csokitojásokat adtak.

Fotó: Pezzetta Umberto

1. perc: A Siófok indította útjára  a labdát.

4. perc: Az első szögletet a ZTE FC végezheti el, de a labdát a siófokiak kivágták.

6. perc: Gólt szerzett a Siófok, de Andorka szerezte. Senki sem tiltakozott, így az ítélet minden bizonnyal jogos volt.

8. perc: Egyelőre aktívabb a vendégcsapat: ezúttal Gárdos beadását Ivancsics kapásból lőtte 12 méterről kapura, de Simonfalvi lábán megpattant a labda, amely így szögletre ment.

10. perc: Egyelőre a ZTE FC nem sokszor hagyta el saját térfelét , miközben pontatlanul is játszik. Ha mindez az altatáshoz tartozik, akkor nincs gond, ha viszont nem, úgy ideje lenne egy kissé felpörögni.

13. perc: A "déli part ultrái" (South Coast Ultras) rendíthetetlenek, hiszen folyamatosan buzdítják a siófokiakat.

14. perc: Vezet  a Siófok! Jobb oldali szöglet után Ivancsics beadását követően 6 méterről előrehajolva Mogyorósi a kapuba fejelt, 0-1.

18. perc: Gárdos adott be jobbról, Horváth A. pedig jó helyzetből lőhetett, az volt a ZTE szerencsérje, hogy nem találta el rendesen a labdát és így nagyon mellé ment a labda...

Az utóbbi percekben akadozik az internetkapcsolat, reméljük csak átmeneti problémáról van szó.

22. perc: Szakály Attila kapott sárga lapot. Ez még egy előző szituáció miatt történt, de csak most volt módja felmutatni a lapot a játékvezetőnek.

24. perc: A ZTE FC nagyon nem érzi a játék ritmusát, így esélye sincs a siófoki kapu közelébe kerülni. A vendégek sokkal ügyesebben futballoznak és most már a közönség egy része is követeli a házigazdától a jobb játékot.

26, perc: Kényszerű csere következik hazai oldalon. Fodor csúszott össze az imént ellenfelével és hiába ápolták, nem tud visszatérni a pályára, helyére Farkas érkezik, de egyelőre még melegít.

28. perc: Megtörtént a csere, most már Farkas is a pályán.

29. perc: Már  kettővel vezet a Siófok. A most beállt Farkast látványosan futotta le Gárdos az oldalvonalnál, a tizenhatoson belülre érve aztán jobbról, éles szögből a kilépő Szappanos mellett a rövid sarokba lőtt, 0-2. Nagyon látványos találat volt ez, és  Gárdos remek helyzetfelismerését dicséri. A Siófok lefutballozza a pályáról a ZTE FC-t.

Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy akadozik az internetkapcsolat, emiatt késve frissül írásunk. Elnézést a hibáért.

37. perc: Az utóbbi időben mintha nagyobb fokozatra próbálna kapcsolni a ZTE FC, de bosszantó hibákkal futballozik. Többen is melegítenek a zalaiak közül, borítékolható, hogy lesznek cserék.

38. perc: Jön is a csere: Babati érkezik Horváth Péter helyére.

42. perc: Gyenge futball ez  a zalaiak részéről, nincs mit szépíteni ezen. Viszont éppen most marad ki egy nagy zalai helyzet: Simonfalvi jobb oldali beadását Babati öt méterről alig fejelte fölé.

45+1. perc: Vége az első félidőnek. A Siófok 2-0-ra vezet, méghozzá teljesen megérdemelten. A ZTE FC  nem kis csalódást okozott eddig játékával, főleg két győztes találkozó után.

46. perc: Kezdődik a második félidő. A ZTE FC jóval később érkezett ki a pályára, mint a Siófok. Úgy látszik, hosszas eligazítást tartott Lendvai Miklós az öltözőben.

48. perc: Nagy változás egyelőre nem tapasztalható a korábbiakhoz képest. A Siófok továbbra is ügyesebbnek tűnik, a ZTE FC pedig még mindig keresi a futballját.

52. perc: Az egerszegieknek csak erőtlen próbálkozásaikat lehet felfedezni, a kapura pedig veszélytelen a zalaiak játéka. Akadnak nagyon gyenge egyéni produkciók is a házigazdánál, de már csak egy cseréje maradt Lendvai Miklósnak, így érthető, hogy kivár ezzel.

54. perc: Babati unta meg a tétovázást és 25 méterről nagy lövést eresztett kapura, amit a kapus csak kiütni tudott.

57. perc: De nem vár tovább a cserével a szakvezető: Murait hívja l a pályáról és Daru érkezik.

61. perc: Babati nagyszerűen vette észre, hogy a jobb oldalon teljesen tisztán helyezkedik Daru. Kapta is a labdát és a tizenhatoson belülre érve Nagy J. mellől akár el is lőhette volna a labdát, de a zalai csatár inkább "összeesett". Nincs játékvezető, aki megegye ezt, de az is lehet, hogy nem volt elég önbizalma a játékosnak... Mármint, hogy lőjön.

64. perc: Ezúttal Babati középről emelt Daru elé, aki a kapussal szemben állva 12 méterről nem érte el a labdát, pedig ez is nagy lehetőség lett volna.

68. perc: Gárdos kap sárga lapot Babati visszarántásáért.

69. perc: Szakály Attila elhagyja a pályát, méghozzá piros lappal. Papp Máténak csúszott be, de elrúgta a labdát, a játékvezető szerint viszont sárgát ért ez a mozdulat. Ilyen lapja viszont már volt a középpályásnak, így kiállították. Méghozzá már másodszor a tavasz során.

77. perc: Jelen állás szerint ezt a mérkőzést elveszíti a ZTE FC. Semmi jel mutat arra, hogy képes lenne betalálni a kapuba. A Siófok taktikusan futballozik, és nyugodtan. Teheti, hiszen a tíz emberrel futballozó ZTE nem kényszeríti nagy erőbedobásra.

78. perc: Most nagy zalai helyzet maradt ki: egy kapu előtti kavarodás után Délczeg lőhetett 4 méterről, de belebombázott az előtte állókba.

85. perc: Peszmeg próbálkozott lövéssel 17 méterről, de jócskán fölé bombázott a kapunak.

90. perc: Megkezdődött a találkozó utolsó perce.

90+3. perc: Gyors vendégkontra végén Andorka hozta helyzetbe Peszmeg, aki 8 méterről belőtte a léc alá a harmadik siófoki gólt, 0-3. Vége  a találkozónak.

A ZTE FC nagy pofont kapott hazai pályán, amire nehéz magyarázatot találni. Nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak a zalaiak és a Siófok teljesen megérdemelten nyert.

A mérkőzés után Lendvai Miklós, a ZTE FC  vezetőedzője kemény kritikát fogalmazott meg...

Edzői nyilatkozatok.

Lendvai Miklós: "Tartottam ettől a mérkőzéstől, hiszen a Siófok jobb csapat annál, mint ahol most elhelyezkedik a tabellán. Tele vagyunk fiatalokkal, ez igaz, de ennek a generációnak egy része alkalmatlan arra, hogy magasabb szintre jusson. Egyszer nálam is ki fog borulni a bili, mert hiába készülünk fel az ellenfélből, ha a játékos nem tudja mi az, hogy szenvedni a pályán! Sajnos messze vagyunk itthon ettől, ami nem csak a  mi csapatunkra igaz.   Az élet minden területén harcolni kell, s aki sportoló - és nem csak futballista -  akar lenni, annak mindent meg kell tenni ezért. Nem akarok nyilvánosan kritizálni senkit,  de ez a mai mérkőzés szörnyű volt".

Soós Imre: "Őszintén bevallom, hogy ettől a találkozótól tartottam leginkább tavasszal, hiszen elemezve a ZTE játékát egy nagyon jó és előre védekező csapat. Éppen ezért rendkívül örülök annak, hogy sikerült nyernünk, persze a zalaiaké még kétarcú együttes is, hiszen sok benne a fiatal. Számunkra nagyon kellett ez a siker, mert nehéz helyzetben vagyunk. Siófokon a lét a tét, de nagyon bízom benne, hogy életben maradunk."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!