ZTE FC

2016.05.14. 09:06

ZTE-döntetlen, de egy büntetőt számon kérnek a bírón

A ZTE FC NB II-es labdarúgócsapata hazai pályán fogadta a Szeged csapatát a ZTE Arénában. A kék-fehérek döntetlent játszottak.

Kerkai Attila

A múlt vasárnapi Gyirmót FC elleni bravúros győzelem  után szombaton a  harmadik helyezett ZTE FC vendége a kilencedik Szeged.  Az egerszegiek célja továbbra is az, hogy ott maradjanak a feljutást jelentő második pozíció közelében, illetve, ha az eredmények úgy alakulnak, akkor  lépjen előre ifj. Mihalecz István együttese.

A szakvezető bizakodó, amire minden oka megvan, hiszen csapata az éllovas  és tulajdonképpen bajnok Gyirmótot 3-0-ra győzte le múlt  vasárnap, ami a csapat önbizalmát is erősíthette az újabb forduló előtt. A Szeged ellen viszont nem nyílhat ki túlságosan a ZTE FC, mert a Tisza-partiak tudnak nagyon veszélyes ellenfél is lenni, főleg a kontráik révén. A ZTE FC természetesen  újabb győzelemre készül, hiszen ez a legbiztosabb módja annak, hogy versenyben maradjon riválisaival.

ZTE FC-Szeged 2011-Grosics Akadémia 1-1 (0-0)

Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 1578 néző. Jv.: Karakó (Szalai, Kovács II. G.).

ZTE FC: Szappanos - Simonfalvi, Forgács, Nagy T. (Horváth R., 89.), Bedi - Szakály (Wittrédi, 56.), Patvaros - Babati, Koller (Szalkai, 73.), Városi - Daru. Vezetőedző: ifj. Mihalecz István.

Szeged: Molnár F. - Achim, Balogh,  Tóth G., Zabari - Oláh G (Veszelinov, 71.)., Zelenyánszki - Szabó P., Germán, Pászka (Király, 78.) - Andorka (Obot, 58.).  Vezetőedző: Klausz László.

Gólszerző: Daru (60. - 11-esből), Obot (88.)

Kiállítva: Zelenyánszki (83.).


1. perc:
Elkezdődött a mérkőzés. A Szeged indított útjára a labdát.

A kezdés előtt derült ki, hogy a stadionban (valószínűleg  felújítási munkák során) elvágtak egy vezetéket, így  nem működött a találkozón a hangosítás. Ezért maradt el a csapatok bemutatása is.

3. perc: 18 méterre a kaputól jutott szabadrúgáshoz a ZTE FC, Szakály lövése nem is ment sokkal mellé.

6. perc: Egy váratlan megoldás után Szabó P. éles szögből próbálkozott, de fölé.

10. perc: A  ZTE FC  szándéka egyértelmű, vagyis támad a hazai csapat és szeretne minél előbb előnyhöz jutni.

12. perc: Babati szerzett labdát a kezdőkörben, majd középen indult előre. Balra indította Városit, aki középre csavart, de egy védőn megpattant a labda. A zalaiak  azonnal  kezezést reklamáltak, de a játékvezető  nem látta indokoltnak mindezt és nem ítélt büntetőt.

15. perc: Eddig egyelőre az a forgatókönyv érvényesül, miszerint a Szeged zárt védekezésből gyors kontráira alapoz. A ZTE FC  játéka egyértelműen támadó, éppen most Daru fordulásból, 17 méterről lőtt egy méterre a kapu fölé.

18. perc: Városi tört be a 16-oson belülre, Achim belépett elé, ütköztek, a játékvezető pedig kifelé ítélt szabadrúgást. Sokan nem értették miért, hiszen akár folytatódhatott volna a zalai akció is.

24. perc: A ZTE FC türelmesen futballozik, de az utóbbi percekben mintha a Szeged is kissé többet vállalkozna. Nagy helyzet egyik oldalon sem akadt eddig.

28. perc: Tényleg mintha mindent lefújna a Szeged javára a játékvezető, ezáltal a ZTE sem tud abban a ritmusban visszatámadni, mint a legideálisabb lenne.

30. perc: Ez az, amire felhívta ifj. Mihalecz István is a figyelmet, hogy jól kontrázik a Szeged. Szabó P. lépett ki pont a legjobb ütemben és Szappanosnak a 16-oson kívülre kellett kifutnia, hogy fejjel tisztázzon.

33. perc: A ZTE folyamatosan támad, de szoros a szegedi védekezés. Egy kissé pontatlan is a zalaiak játéka támadásban, ezért sem  tudott nagyobb helyzetet kialakítani. Pedig ott vannak a támadó harmadban, jól is adogatnak, csak az úgynevezett utolsó passzok eddig nem jöttek be.

39. perc: Nem nagyon cifrázza a Szegd a játékát, a lehető legegyszerűbb megoldásokat választja a célja érdekében. Ez pedig nem más, mint elkerülni  a veszélyt saját kapuja előterében.

41. perc: Tűzijáték a vendég kapu előtt. Babati erőszakosan vitte el a labdát a bal oldalon, jó ütemben középre adott, de a szegedi kapus egy nagy vetődéssel ütötte el a labdát  a középen érkező Daru elől. A zalaiaknál maradt a labda,  az újabb lövés is kipattant, majd végül 17 méterről Koller lőtt, de nem találta el a kaput.

45.perc: Vége az első félidőnek.

Az első félidőt gyakorlatilag végigtámadta a ZTE FC, hiszen a Szeged csak a játékidő elenyésző hányadában  vállalkozott támadásokra. Jobbára védekezett, s ez eddig bejött neki. Ha az egerszegiek egy kissé pontosabbak a vendégek tizenhatosánál,  sokkal több veszélyt alakíthattak volna ki. A ZTE FC  szempontjából viszont eddig  abszolút hozhatónak tűnik ez a mérkőzés.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. Egyik oldalon sem volt csere a szünetben.

49. perc: Egy kissé egyedülinek tűnik elöl Daru, nem mintha  társai ne zárkóznának fel mellé. Csak egy ütemmel mindig később és ez éppen elég a Szegednek, hogy tisztázzon.

50. perc: Karakó játékvezető először fegyelmez lappal. Sárgát adott Pászkának, aki Simonfalvit rúgta meg.

52. perc: Ez most egy helyzet volt szegedi oldalon: Zabari bal oldali beadását Andorka félfordulattal próbálta kapura lőni, de nem találta el a labdát jól.

55. perc: Városi tört előre két szegedi mellett, de a 16-os vonalánál úgy tűnt, mintha hátulról fellökték volna. A játékvezető megint továbbot intett.

56. perc: Az első hazai csere: Szakály Attilát Wittrédi Dávid váltotta.

58. perc: Szegedi csere: Andorka helyett Obot jön.

60. perc: Büntetőhöz jutott a ZTE és vezet!. Szöglet után Forgács próbált lefordulni, Zelenyánszki akasztotta a  zalai játékos lábát. Karakó játékvezető a büntetőpontra mutatott, a labda mögé Daru állt, aki nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt, 1-0.

63. perc: Nagy kérdés, hogy hátrányban mit próbál játszani a Szeged. Az biztos, ha pontot akar szerezni jobban ki kell nyílnia, hiszen eddig inkább a biztonságra törekedett.

64. perc: Hazai oldalon is van már sárga lap: Nagy T. vitte a földre Obot-ot, ezért villant a lap.

66. perc: Élénkebb is a meccs, Babati kapott jó labdát a jobb oldalon, 17 méterről ki is nézte magának a kapu bal sarkát, de csavarásába még beleért a vendégkapus, így szögletre mentett.

67. perc: Koller is besárgult: Oláht rúgta meg.

69. perc: Obot gyorsaságát használta ki a Szeged: a színesbőrű játékos indult meg nagy sebességgel, Szappanos éppen csak el tudta ütni a labdát, ami visszakerült Szabóhoz. A kapu üresen állt, a szegedi balról megpróbált kapura lőni, de egy zalai játékosról szögletre ment a labda..

72. perc: Óriási helyzet maradt ki hazai oldalon. Szép zalai támadás végén Wittrédi játszott vissza Kollerhez, aki a legjobb ütemben kapta a labdát, de 11 méterről fölé lőtt.

73. perc: Koller jön le a pályáról, Szalkai érkezik helyette.

75. perc: Az érződik, hogy fogy az idő, hiszen a Szeged   egyértelműen feladta korábbi harcmodorát. A ZTE-nek nagyon figyelnie kell, nehogy hátul legyen egy megingása.

78. perc: A zalaiak továbbra is támadnak, kell a második gól, hiszen azzal lehetne bebiztosítani a nagyon vágyott sikert. Megint egy szegedi csere: Pászka jön le Király  érkezik.

81. perc: A Szeged megint zavart tudott kelteni a zalaiak védelmében, de Szabó próbálkozása fölé ment.

82. perc: Zabari kapott sárga lapot, aki a kilépő Babatit vágta fel.

83. perc: Zelenyánszki vágta fel a kilépő Babatit, a szegedinek volt már egy sárga lapja, így villant a piros is.

87. perc: Itt  talán a szegediek reklamálhattak volna: Szabó lépett ki középen és ugyanúgy, ahogy korábban a zalai lehetőségeknél,  gyanús körülmények között esett el a 16-os vonal előtt. A játékvezető továbbot intett.

88. perc: Egyenlített a Szeged. Szappanos és Nagy T. érkezett a labdára, de Obot is ott volt, akinek a lába közbeszúrt, és balról 14 méterről a kapuba továbbított, 1-1.

90. perc: Wittrédi szögletét közelről Városi fejelte kapura, de a felső lécről a labda a gólvonal elé vágódott le.

91. perc: Elképesztő jelenetek. Daru lefordult a kapu előtt és egyértelműnek tűnt, hogy lebirkózták az ötösön...  A játékvezető  nem látott szabálytalanságot. A zalai kispad és a játékosok is egy emberként tiltakoztak, hibába. Ifj. Mihalecz István vezetőedzőt elküldték  a kispadról.

93. perc: Vége  a találkozónak.

A ZTE FC-nek nem sikerült nyernie, pedig vezetése után úgy tűnt, hogy eldöntheti a mérkőzést. Viszont a Szeged tíz emberrel kicsikarta egy zalai hiba után az egyenlítést. Ami ez után történt nehéz magyarázatot találni rá. Darut a lelátóról nézve egyértelműen gólhelyzetben rántották le, de elmaradt a büntetőt. Az esetet nyilván vissza kell majd nézni felvételről, de nagyon egyértelműnek tűnt...

Edzői nyilatkozatok

Ifj. Mihalecz István: - Pontosan ilyen mérkőzésre számítottam, azzal a különbséggel, hogy talán pontosabban játszunk. Nem számoltam az első félidő harmincadik percéig tapasztalt lagymatag futballal, de utána és főleg a vezetésünket követően azt gondoltam, hogy utána lehozzuk ezt a meccset. Hátul viszont elkövettünk egy olyan hibát, amit nem lett volna szabad. Nálam tizenegyes volt  a végén a Daruval  szemben elkövetett szabálytalanság.

Klausz László: Hatása alatt vagyok a mérkőzésnek, és ilyen találkozókat  kellene mindig játszani. A szerzett gólunk miatt visszafogom magam és nem akarok túlzottan foglalkozni a játékvezetéssel. Úgy érzem, mintha mérlegeltek volna. Az ellenünk megítélt  büntetőt vitatnám, a végén elmaradt  volt inkább az.


A labdarúgó  NB II 27. fordulójának további eredményei:

Vác - Soroksár 0-4

Siófok - Budaörs 1-2

Mezőkövesd - Szigetszentmiklós 2-0

Szolnok - Csákvár 0-1

Dunaújváros - Ajka 2-2

Sopron - Gyirmót 1-3

Vasárnap rendezik: Balmazújváros - Kisvárda.

Sikerével a Gyirmót már bajnok, a Mezőkövesd győzelmével pedig fellépett a második helyre a tabellán.

Az első hat csapat sorrendje: 1. Gyirmót 59 pont (már bajnok), 2. Mezőkövesd 48, 3. ZTE FC 46, 4. Kisvárda 46, 5. Csákvár 45, 6. Balmazújváros 42.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!