Állatvilág

2014.01.23. 15:00

A sasok már most tataroznak

Január 17. és 19. között tizenegyedik alkalommal tartották meg az Országos Sasszinkront, a sasok és más ragadozó madarak éves számlálását.

Varga Andor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja szervezte a megmozdulást, melyben részt vettek a nemzeti park igazgatóságok (megyénkben a balaton-felvidéki) és civil szervezetek is.

„Hazánk területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos élőhely van – írja az MME honlapja az akció kapcsán. – Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a hideg telet a parlagi sas kárpát-medencei költő állományából származó fiatal egyedek nagy része. És ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti sas és a fekete sas is."

Nos, az idei felmérés egyik tanulsága volt, hogy a rendkívüli enyhe tél miatt a szokottnál kevesebb madár húzódott le például a Kis-Balaton környékére északról, s így a számlálás eredményei némileg rosszabbak lettek, mint ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk.

– Zömében rétisasokat találtunk, a Kis-Balaton környékén tizenegyet, a Mórichelyi-halastavak térségében, illetve a Muránál pedig még öt párt – összegezte Lelkes András, aki a nemzeti park természetvédelmi őreként sok éve aktív résztvevője a számlálásnak. – A Kis-Balatonnál a kollégák láttak fekete sasokat, vándorsólymot, de egerészölyv, rétihéja, kis sólyom is került a távcsövek elé. Sőt, barna réti héját is feljegyeztünk, s ennek ugyancsak az enyhe tél az oka: ez a madár költöző, a telet általában délen vészeli át, de az idén nem kényszerült vándorolni.

Hogy ezek az eredmények jók-e vagy kevésbé örömteliek, azt Lelkes András szerint nehéz megállapítani, éppen azért, mert a madarak nem mind nálunk fészkelnek, több közülük csak éppen itt tartózkodott.

– Az biztos, hogy a múlt század 70-es, 80-as éveinek mélypontja után, az intenzív védelemnek köszönhetően sokat javult a helyzet e fajok egyedszámát tekintve – fogalmazott a természetvédelmi őr. – Ma már 200-nál több rétisas él hazánkban, és Zalában is 15-20 párra tehető az állomány. Viszont nem dőlhetünk hátra, mert egyre fokozódik az új veszély, mind gyakoribbak a mérgezéses esetek.

A tél valóban rendkívül enyhe, a természet azonban mégsem fordult fel fenekestül és egészen – erre is szolgáltatott bizonyítékot a múlt hétvégi sasszinkron. A fészkelést általában korán kezdő rétisasok közül ugyanis több párt már valóban otthonaik közelében találtak a madarászok. Zajlik a „lakások" tatarozása, a bőséges leendő fészekalj reményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!