Gazdaság

2013.03.13. 22:16

Digitális átállás a rászorulóknak is

Mint a napokban írtunk róla, még idén befejeződik a televíziós műsorszórásban a digitális átállás, és megszűnik az analóg földfelszíni tv-sugárzás. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint az átálláshoz állami támogatásra számíthatnak a rászorulók.

Hajdu Péter

Országszerte mintegy félmillióan vannak olyanok, akiknek anyagi gondot jelenthet ez a technikai átállás. Az önkormányzatok, a Magyar Államkincstár és az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság adatai alapján állították össze az erről szóló listát, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kapta a feladatot, hogy a lista alapján mérje fel, kik az igényjogosultak. Szekeres Jánosné, a KSH zalaegerszegi osztályvezetője irányítja Zala megyében a felmérést.

- A munka március 11-től megkezdődött, és június 17-ig kell befejeznünk. Ez alatt az idő alatt megyénkben a KSH 28 felmérője keresi fel a számunkra megadott címeket. A felmérés Zalában 250 településen mintegy 8800 címet, azon belül 10 800 személyt érint. A felmérők munkáját 6 felülvizsgáló segíti, akik az adatokat betöltik a számítógépes adatbázisba - mondta a hét elején megkezdődött felmérés fontosabb adatairól Szekeres Jánosné.

A digitális átállás állami támogatása során nem pénzt kapnak az arra jogosultak, hanem az átálláshoz szükséges technikai eszközt, továbbá három támogatási formából (műsorcsomagból) választhatnak. A segítség az eszközben és a beszerelésben valósul meg. Arra a kérdésre, kik lehetnek a jogosultak, elmondta, azok kerültek a támogathatók listájára, akik pénzbeli és egyéb szociális ellátásban részesülnek, továbbá azok az idősek, akik idén betöltötték vagy betöltik a 70. évüket, és a számukra folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét.

- A felmérőink őket keresik fel a KSH számára átadott zárt listák alapján. Azonban a listán szereplők közül nem mindenki kap majd állami támogatást. Ahol technikailag megoldották már az átállást, a család olyan helyzetben van, hogy bekötötték a kábeltévét, ott nem kapnak támogatást, hiába lenne valaki a családon belül egyénileg jogosult arra. Felkeressük azokat, akik rászorultak lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy ők valamennyien igényjogosultak. Többek között ezeket a helyzeteket tisztázzák a számukra kiadott felmérőíven a munkatársaink - közölte Szekeres Jánosné.

Az igényjogosultság szempontjából alapvetően fontos szempont, hogy a felkeresett személy az állandó lakcímén lakik-e, és az analóg földfelszíni műsorterjesztésben használja-e  a tv-készülékét. Minderről felmérő ívet töltenek ki a helyszínen, és ahol valóban támogatást kaphatnak, ott egy igénylő lapot is. A támogatás iránti igényéről a jogosultnak nyilatkoznia kell, mindkét nyomtatványt aláírva. Az osztályvezető elmondta, felmérőiket titoktartási kötelezettség köti a nyomtatványban levő személyes adatokat illetően. Négyjegyű azonosító számmal ellátott, fényképes igazolvány felmutatásával keresik fel a címeket, s az azonosító alapján telefonon is ellenőrizhetők a KSH-nál. Ha elsőre nem sikerül a találkozás, összesen három alkalommal keresik fel a címeket, ebből az egyik hétvégi időpont lesz. Ha ekkor sem járnak sikerrel, de a cím egyértelműen azonosítható, a szükséges adatlapokat tartalmazó egységcsomagot hagynak a helyszínen, amivel az érintettek önállóan is intézhetik támogatás igénylésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!