2022.01.23. 17:00
Közel 200 éve sütik már a Sacher-tortát
Két nem túl édes csokoládés piskóta, némi baracklekvár és csokoládébevonat – ezek alkotják az egyszerű kinézetű, ám különleges ízű Sacher-tortát, melyet 16 éves korában alkotott meg a névadó, Franz Sacher.
A csokoládés piskóta és a baracklekvár harmóniája
Fotó: HV
Ezúttal a Sacher-torta finom és gyorsan elkészíthető, cukormentes verzióját mutatjuk meg.
A tésztához kihabosítunk 70 gramm puha vajat és 120 gramm eritritet. Négy tojást szétválasztunk: a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját összeforgatjuk a vajas keverékkel. Vízgőz felett felolvasztunk 200 gramm étcsokoládét és 1 teáskanál vaníliakivonat társaságában belekeverjük a vajas alapba. Átszitálunk 70 gramm lisztet, 1 teáskanál sütőport és 20 gramm cukrozatlan kakaóport, amit a tojásfehérjével együtt a vajas keverékhez adunk.
Az így kapott tésztát 180 fokon 40 percig sütjük – tűpróbával ellenőrizzük.
A kihűlt tésztát elfelezzük, baracklekvárral „összeragasztjuk”. A csokimázhoz összeforralunk 80 milliliter vizet, fél evőkanál eritritet, 180 gramm cukormentes étcsokoládét és egy teáskanál olajat. A tortát leöntjük a mázzal, majd hűtőben pihentetjük, amíg megszilárdul.