A konyhában is népszerű csodaszer

2022.05.15. 10:00

Szörpöt, süteményt, lekvárt és fagylaltot is készíthetünk levendulából

A levendula hamarosan virágzik, az egyre népszerűbb gyógynövényt sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában az ételek, italok készítésénél is.

Tóth B. Zsuzsa

A levendulamezők látványa is megnyugtató, de ha kicsi a kert, néhány tő is ellátja a családot jó pár liter szörp elkészítéséhez elegendő mennyiségű virággal

Forrás: Tóth B. Zsuzsa

A levendulavirágból tehetünk a száraz kekszek tésztájába, keverhetjük lekvárba, csokoládés krémekbe, fagylaltba, és szörpöt is készíthetünk belőle. Ahhoz a levendulát áztassuk citromsavas vízbe, tehetünk mellé citromkarikákat is, és ízlés szerint édesítsük. Egy-két napig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ugyanígy készíthetünk szörpöt bodzából és akácvirágból is. Érdekes ízeket kapunk, ha a virágok mellé teszünk menta- vagy citromfűágat, esetleg mindkettőt. Jégkockával, vízzel hígítva remek nyári limonádét állíthatunk össze. Kerülhet bele narancskarika, áfonya is. 

A bátortalanabbaknak átadunk egy szörpreceptet. Nagyjából tíz deka friss levendulavirághoz adjunk egy kiló cukrot, egy liter vizet, 2 biocitromot, 1 evőkanál citromsavat. A levendulavirágot tegyük a cukorral együtt hideg vízbe (legjobb a szűrt vagy forralt és visszahűtött víz), és hűvös helyen hagyjuk egy-két napig ázni. Időnként keverjük meg, hogy a virágok a víz alá kerüljenek, illetve a cukor feloldódjon. Másnap adjuk a citromkarikákat és a citromsavat a cukros, levendulás vízhez, és kezdjük el felforralni. Ha felforrt, szűrjük üvegekbe a szörpöt, zárjuk le az üvegeket, pár pillanatra állítsuk fejre mindegyiket, majd száraz dunsztban (takarókba csavarva) hagyjuk kihűlni. A citromsav és a dunsztolás tartósít, nincs szükség tartósítószerre. 

A levendulaszörp végleges színe függ a levendula fajtájától is. A fenti recept szerint készülő levendulaszörp a rózsaszín valamelyik szép árnyalatával fog megörvendeztetni  bennünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában