2022.06.26. 10:00
Így készíts házilag hamburgert!
Imádják a gyerekek, de szeretné pontosan tudni, hogy miből készül a hamburger? Csináljon nekik házit!
Vegetáriánusoknak hús helyett grillezett sajtot is tehetünk bele Fotó: Shutterstock
Konyhai eszközök
A húspogácsát elvileg minden grillezésre alkalmas felületen megsütheti, így kerti és asztali grillen, bordázott grillserpenyőben, továbbá lávakövön, esetleg öntöttvas serpenyőben is. A teljesen egyforma hamburgerek készítéséhez konyhafelszerelési szaküzletben beszerezhet egy húspogácsa-formázót.
Hozzávalók
Minden alapanyag esetében elsődleges követelmény a frissesség, illetve a jó minőség.
Húsok
A marhától a sertésen át a szárnyasig minden megfelel, de fontos, hogy a hús jó minőségű legyen és megfelelő mennyiségű, 18-20 százalék zsírt tartalmazzon. Frissen darált húst használjon! Bolti áru esetén ügyeljen rá, hogy hazafelé ne nyomódjon össze a csomagolása, mert csak a laza állagút tudja egyenletesen fűszerezni! A sovány húst – vagy halat – érdemes bepácolni, hogy szaftosabb legyen.
Húspótlók
A vegetáriánusoknak darált hús helyett grillezhet például halloumi sajtot, tofut vagy zöldségfasírtot, továbbá mehet a burgerükbe falafel vagy polenta is. (Jó azonban, ha tudja, hogy a hamburger elnevezés egyébként kizárólag a marhahúsos változatot illeti meg.)
Sajtok
Jó, ha a sajt megolvad, mert így kibontakoznak az aromái, de nem szabad teljesen szétfolynia. Megfelel például a gorgonzola, a parmezán, a mozzarella vagy a brie. A hagyományos sajtburgerbe cheddar sajtot tesznek.
Feltétek
A burgereket salátalevelekkel (például jégsalátával, rukkolával, madársalátával), nyers vagy sült hagymakarikával, különféle zöldségekkel, paradicsommal, paprikával, uborkával, grillezett céklával, cukkinivel, padlizsánnal, csemegeuborkával és más savanyúsággal is gazdagíthatja.
Öntetek
Mindig a húshoz és a feltétekhez illően válasszon mustárt, ketchupot, majonézt, csatnit vagy egyéb öntetet!
Zsemlye
A klasszikus, búzalisztes zsemlye mellett bármilyen buci, sőt akár a lepénykenyér vagy a focaccia is megfelel a célra. Az a fontos, hogy ne vegyen fel túl sok nedvességet. Ennek érdekében félbevágva enyhén megpiríthatja a grillen. Ha túl sok mindent rak bele, tálalás előtt szúrjon a közepébe egy pálcikát, így a rétegek nem fognak szétcsúszni! MW
Tanácsok a húspogácsához:
Nedves kézzel formázzon a húsmasszából körülbelül 10 cm átmérőjű és 2 cm magas pogácsákat, amelyeket csak sütés előtt hintsen meg sóval! A felhevített grillen vagy grillserpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt átsülnek.
Amennyiben egy evőkanál domború felével finoman lenyomja a közepüket, nem fognak felpúposodni. Csak egyszer fordítsa meg őket!
Tálalás előtt, ha kissé kihűltek, egy perc alatt felmelegíthetők a 160 fokos sütőben.