Miénk itt a tér

2024.05.29. 12:00

Csecsemőkortól húszéves korig divatos ruházati cikkek – megnyílt az Ifjúsági Áruház

Bár még ott vannak a Kossuth Lajos utcai épület falán az „Ifjúsági Áruház” ütött, kopott, hiányos felirata, mellette a Zalaiparker logója, de alatta már egy bank és egy kínai bolt várja az ügyfeleket. Az üzletet 1979-ben nyitották meg.

Nagy Betti

A zalaegerszegi Ifjúsági Áruház

Forrás: ZH-Archívum

A megnyitás előtt: „Öles plakátok hirdetik: hétfőn megnyitja kapuit a zalaegerszegi városközpontban az ifjúsági áruház. A kirakatok egy részét még papír fedi, a polcokon már minden rendben a helyén. Ebben a környezetben fogadták tegnap délután a Zala megyei Iparcikk Kereskedelmi Vállalat vezetői a megye párt-, állami és társadalmi szervezeteinek képviselőit, a ruházati szakma – a nagykereskedelmi és társ vállalatok – vezetőit, hogy bemutató keretében engedjenek bepillantást az áruház jövőbeni életébe. (…) Az áruházat Gelencsér László, a vállalat igazgatója mutatta be. Az ifjúsági áruház 1636 négyzetméter alapterületű, a csecsemőkortól a húszéves korig kínál divatos ruházati cikkeket. A nyitásra 16 millió forint értékű áruval készültek. 9 milliós konfekció-, 3 milliós a kötött- és bébiosztály, 2 milliós a cipőosztály készlete. Az áruház elrendezése lehetővé teszi, hogy például egyszerre mutassanak be 3 ezer pár gyermekcipőt, 40 ezer darab kötött- és bébiárut, 10 ezer darab konfekciócikket.”   (Zalai Hírlap, 1979. március 3.)

Az első tapasztalatokról a megnyitás után: „Hatvanhat milliós bevétel elérését tűzték ki célul az első tíz hónapban az Ifjúsági Áruházban. – Az első két hónap eredménye 16 millió forint – mondta Kiss József, az áruház igazgatója, majd a következőkről tájékoztatott: - Beigazolódott mennyire hiányzott egy olyan áruház a megyében, amelyik a gyermekruhák teljes választékát felmutatja. Egy-két országos hiánycikktől eltekintve mindent meg lehet nálunk venni. Jó kapcsolatokat alakítottunk ki a nagykereskedelmi vállalatokkal és a termelő üzemekkel. A nyári áru ötven százaléka már a raktárainkban van, a többit visszaigazolták a termelők és a kereskedelmi vállalatok.”  (Zalai Hírlap, 1979. május 13.)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!